Zdrowie
- 9 listopada 2023
- wyświetleń: 424
Tolerancja na alkohol - czym jest i od czego zależy?
Materiał partnera:
Zastanawiasz się, dlaczego niektóre osoby w mniejszym lub większym stopniu reagują na spożyty alkohol? Tzw. tolerancja na alkohol uzależniona jest od wielu czynników. Wpływ ma na nią m.in. płeć, zmęczenie, częstość spożywania alkoholu. Sprawdź, co jeszcze wpływa na tempo upijania się.
Czym jest tolerancja na alkohol?
Mianem tolerancji na alkohol eksperci określają sytuację, w której na skutek częstego spożywania napojów wyskokowych organizm reaguje na nie w mniejszym stopniu. Taka sama ilość spożytego alkoholu po pewnym czasie nadużywania go nie zapewni takich samych efektów. Do ich osiągnięcia konieczne będzie przyjęcie większej ilości alkoholu. Zjawisko tolerancji rozwinąć się może także w przypadku przyjmowania innych używek, a nawet leków.
Od czego zależy tolerancja na alkohol?
To, w jakim stopniu organizm reaguje na alkohol, zależy od wielu czynników. Zdaniem ekspertów tolerancja na ten składnik jest determinowana przez m.in.:
- płeć - alkohol szybciej wpływa na organizm kobiety niż mężczyzny, co spowodowane może być m.in. większą zawartością tkanki tłuszczowej, estrogenami, które ułatwiają wchłanianie alkoholu oraz mniejszym poziomem enzymu rozkładającego etanol;
- wiek - seniorzy wykazują większą wrażliwość na jego działanie, ponieważ wraz z wiekiem spada aktywność enzymów uczestniczących w metabolizmie alkoholu, co sprawia, że dłużej krąży on w organizmie;
- zawartość tkanki tłuszczowej - alkohol w większym stopniu wpływa na osoby o nadmiernej masie ciała, co ma związek z zaburzeniem proporcji pomiędzy zawartością tkanki tłuszczowej i mięśniowej; ta druga zawiera znacznie więcej wody, a to właśnie w środowisku wodnym rozpuszcza się alkohol. Dlatego osoby z rozbudowaną tkanką mięśniową są mniej wrażliwe na działanie alkoholu od tych mających więcej tkanki tłuszczowej;
- dietę - alkohol mocniej wpływa na osoby stosujące dietę niskowęglowodanową i wysokobiałkową, tolerancja na alkohol będzie więc większa przy spożyciu większej ilości węglowodanów, gdyż gromadzą one w wątrobie i mięśniach glikogen, który wiąże wodę, co nasila rozpuszczanie napojów wyskokowych;
- czynniki genetyczne - zmodyfikowany gen ALDH2 powoduje spadek aktywności dehydrogenazy alkoholowej, a tym samym rozkład alkoholu;
- choroba, zmęczenie i osłabienie organizmu - sprawiają, że organizm jest bardziej wrażliwy na alkohol.
Jak sprawdzić, czy w moim organizmie nie ma już alkoholu?
Nie jesteś pewien, czy w twoim organizmie nie ma już alkoholu, a planujesz prowadzić samochód? Zastanawiasz się, jak to sprawdzić? Istnieje kilka rozwiązań. Pierwszym z nich jest skorzystanie z alkomatu. Możesz się wyposażyć w taki sprzęt lub zgłosić na komendę policji i poprosić o badanie alkomatem. Alternatywą są jednorazowe testy na alkohol, które można kupić m.in. na stacji benzynowej, w niektórych sklepach spożywczych czy drogeriach. W sieci pojawił się też kalkulator trzeźwości. To swego rodzaju alkomat online, który po wpisaniu odpowiednich informacji szacuje przybliżoną zawartość promili w organizmie. Wymagane są do tego następujące dane: płeć, budowa ciała (masa i wzrost), stan odżywienia w czasie spożywania alkoholu (na pusty, częściowo pełny lub pełny żołądek), kiedy, jaką ilość i jaki alkohol się spożyło. Pamiętaj jednak, że żadna z powyższych metod nie zapewnia 100-procentowo pewnych wyników. Uzyskać je można tylko na podstawie badania krwi.