Wiadomości
- 14 grudnia 2006
- wyświetleń: 2629
Zmiany w produkcji mleka
Tylko do końca 2006 roku gospodarstwa produkujące mleko mają możliwość oddawania go do punktów skupu bez ważnego atestu weterynaryjnego. Od dnia 1 stycznia każde gospodarstwo mleczarskie będzie musiało spełniać odpowiednie wymogi.
Gospodarstwa będące na liście oczekujących na dostosowanie się do standardów powinny złożyć wniosek do Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej o wpisanie ich na listę gospodarstw spełniających standardy unijne ( załącznikiem w tym piśmie jest znaczek skarbowy o wartości 5 zł). Po złożeniu pisma należy oczekiwać kontroli Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Podstawowymi elementami kontroli będą:
Wymagania dotyczące pomieszczeń i wyposażenia:
1. Krowy muszą być przetrzymywane w osobnych pomieszczeniach. W oborze nie mogą znajdować się inne gatunki zwierząt np. świnie czy drób. Jest to związane z przenoszeniem chorób zakaźnych. Gdy w budynku inwentarskim znajdują się inne gatunki zwierząt muszą być bezwzględnie oddzielone od krów mlecznych ścianą, dopuszczalne są szczelne drzwi.
2. Podłogi i ściany w miejscach narażonych na zabrudzenia, gdzie dokonuje się udoju oraz w miejscach składowania mleka powinny być wykonane z gładkich powierzchni. Mogą to być kafelki lub farba olejna posiadająca atest PZH. Zaleca się aby ściany posiadały taką powierzchnię do wysokości około 150 cm .
3. Niedaleko miejsca udoju musi być umywalka, aby była możliwość umycia rąk dla osób mających styczność z mlekiem.
4. Po udoju mleko przetrzymywać należy w schładzalniku znajdującym się w osobnym pomieszczeniu. Należy dopilnować aby temperatura mleka przy codziennym odbiorze nie przekraczała 8°C, natomiast gdy nie jest odbierane z gospodarstwa codziennie 6°C.
5. W pomieszczeniach muszą być zwalczane szkodniki i gryzonie.
Wymagania dotyczące dokumentacji prowadzonej w gospodarstwach produkujących mleko surowe:
1. Prowadzona musi być książka leczenia zwierząt
2. Dokumentacja powinna zawierać również wynik badania wody. Zaświadczenie takie można pobrać w Urzędzie Gminy lub w Gminnym Zakładzie Komunalnym, jest ono ważne przez okres jednego roku. Jeśli gospodarstwo posiada własne ujęcie wody badania muszą być przeprowadzane przynajmniej dwa razy w roku.
3. Mleko które oddajemy do punktu skupu musi być zakwalifikowane do klasy ekstra, potwierdzeniem tego są wyniki badania mleka jakie przekazuje mleczarnia. Należy je przechowywać.
4. Osoby które maja bezpośredni kontakt z mlekiem surowym muszą posiadać ważną książeczkę zdrowia (sanepid).
5. Należy posiadać w gospodarstwie założony zeszyt, w którym będą notowane kontrole Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej.
6. W kolejnym zeszycie zapisujemy temperaturę mleka podczas odbioru przez pracowników mleczarni. Najlepiej aby znajdował się w miejscu gdzie przetrzymuje się mleko.
7. Gospodarstwo musi prowadzić Księgę Rejestracji Zwierząt
8. Zeszyt ewidencjonujący okres leczenia i karencji wymion u krów. Należy zanotować jakie jest przeznaczenie mleka od zwierząt leczonych.
9. Środki dezynfekujące urządzenia udojowe muszą posiadać atest PZH. Jest to najczęściej widoczne na etykietach, które najlepiej zatrzymać.
10. Należy również zaopatrzyć się w odzież ochronną używaną podczas udoju. Może to być fartuch, niekoniecznie koloru białego.
11. Należy również posiadać ważny atest (przegląd) na urządzenie udojowe.
Źródłó: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie
Gospodarstwa będące na liście oczekujących na dostosowanie się do standardów powinny złożyć wniosek do Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej o wpisanie ich na listę gospodarstw spełniających standardy unijne ( załącznikiem w tym piśmie jest znaczek skarbowy o wartości 5 zł). Po złożeniu pisma należy oczekiwać kontroli Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Podstawowymi elementami kontroli będą:
Wymagania dotyczące pomieszczeń i wyposażenia:
1. Krowy muszą być przetrzymywane w osobnych pomieszczeniach. W oborze nie mogą znajdować się inne gatunki zwierząt np. świnie czy drób. Jest to związane z przenoszeniem chorób zakaźnych. Gdy w budynku inwentarskim znajdują się inne gatunki zwierząt muszą być bezwzględnie oddzielone od krów mlecznych ścianą, dopuszczalne są szczelne drzwi.
2. Podłogi i ściany w miejscach narażonych na zabrudzenia, gdzie dokonuje się udoju oraz w miejscach składowania mleka powinny być wykonane z gładkich powierzchni. Mogą to być kafelki lub farba olejna posiadająca atest PZH. Zaleca się aby ściany posiadały taką powierzchnię do wysokości około 150 cm .
3. Niedaleko miejsca udoju musi być umywalka, aby była możliwość umycia rąk dla osób mających styczność z mlekiem.
4. Po udoju mleko przetrzymywać należy w schładzalniku znajdującym się w osobnym pomieszczeniu. Należy dopilnować aby temperatura mleka przy codziennym odbiorze nie przekraczała 8°C, natomiast gdy nie jest odbierane z gospodarstwa codziennie 6°C.
5. W pomieszczeniach muszą być zwalczane szkodniki i gryzonie.
Wymagania dotyczące dokumentacji prowadzonej w gospodarstwach produkujących mleko surowe:
1. Prowadzona musi być książka leczenia zwierząt
2. Dokumentacja powinna zawierać również wynik badania wody. Zaświadczenie takie można pobrać w Urzędzie Gminy lub w Gminnym Zakładzie Komunalnym, jest ono ważne przez okres jednego roku. Jeśli gospodarstwo posiada własne ujęcie wody badania muszą być przeprowadzane przynajmniej dwa razy w roku.
3. Mleko które oddajemy do punktu skupu musi być zakwalifikowane do klasy ekstra, potwierdzeniem tego są wyniki badania mleka jakie przekazuje mleczarnia. Należy je przechowywać.
4. Osoby które maja bezpośredni kontakt z mlekiem surowym muszą posiadać ważną książeczkę zdrowia (sanepid).
5. Należy posiadać w gospodarstwie założony zeszyt, w którym będą notowane kontrole Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej.
6. W kolejnym zeszycie zapisujemy temperaturę mleka podczas odbioru przez pracowników mleczarni. Najlepiej aby znajdował się w miejscu gdzie przetrzymuje się mleko.
7. Gospodarstwo musi prowadzić Księgę Rejestracji Zwierząt
8. Zeszyt ewidencjonujący okres leczenia i karencji wymion u krów. Należy zanotować jakie jest przeznaczenie mleka od zwierząt leczonych.
9. Środki dezynfekujące urządzenia udojowe muszą posiadać atest PZH. Jest to najczęściej widoczne na etykietach, które najlepiej zatrzymać.
10. Należy również zaopatrzyć się w odzież ochronną używaną podczas udoju. Może to być fartuch, niekoniecznie koloru białego.
11. Należy również posiadać ważny atest (przegląd) na urządzenie udojowe.
Źródłó: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.