Wiadomości

  • 28 września 2023
  • wyświetleń: 432

Opakowania gastronomiczne - rodzaje

Materiał partnera:

Branża gastronomiczna nie może obyć się bez opakowań, które są wytrzymałe, solidne, a jednocześnie lekkie. Mają one chronić żywność przed uszkodzeniem i zepsuciem, a także sprawdzać się podczas przenoszenia lub pakowania na wynos. Na rynku są dostępne opakowania gastronomiczne wykonane zarówno z tworzyw sztucznych, jak i z bardziej ekologicznych materiałów.

Opakowania gastronomiczne


Opakowania w gastronomii



Hurtownia opakowań PAKO posiada w swojej ofercie m.in.:

  • pojemniki na żywność - papierowe, tekturowe i plastikowe,
  • opakowania na sushi - z papieru, drewna, plastiku,
  • kubki - mogą być wykonane z papieru, plastiku i styropianu,
  • słomki - produkowane z papieru, słomy lub plastiku,
  • talerze, tacki, miski, miseczki - plastikowe lub bardziej ekologiczne, na przykład z papieru,
  • opakowania na przyjęcia - kartony, pojemniki lub pudełka na ciasta, torty lub ciastka, kartoniki na ciastka, papilotki czy tacki. Poza pojemnikami, wszystkie te opakowania gastronomiczne wykonuje się z papieru.


Opakowania gastronomiczne muszą być solidne i wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Dodatkowo, muszą być wykonane z lekkich materiałów, aby można było je łatwo podnieść oraz wygodnie i bez problemu przetransportować. Jeśli chcemy przenieść opakowanie z żywnością z jednego miejsca na drugie, musimy wziąć pod uwagę jej potencjalne uszkodzenie - potencjalne przeciekanie, rozpłynięcie się w wysokiej temperaturze i inne sytuacje, których chcemy uniknąć. Z tego powodu należy wybierać opakowania wykonane z takich materiałów, które ochronią jedzenie przed szkodliwym wpływem temperatury, deszczu, przed zabrudzeniem, zepsuciem czy przed ewentualnym uszkodzeniem.

Opakowania gastronomiczne


Materiały, z których produkuje się opakowania gastronomiczne



Opakowania gastronomiczne mogą być wyprodukowane z tworzyw sztucznych, ale także z materiałów ekologicznych. Przyjazne środowisku surowce to:

  • papier,
  • tektura,
  • drewno,
  • bambus,
  • trzcina cukrowa,
  • liście palmowe.


Drewno, tektura oraz papier są neutralna dla środowiska i w 100% odnawialne - łatwo można je poddać biodegradacji. Z drewna można wyprodukować sztućce, miseczki, patyczki czy mieszadełka. Papier i tektura natomiast świetnie nadają się do produkcji kartonów, toreb, torebek i pudełek.

Trzcina cukrowa rośnie bardzo szybko i nie jest wymagająca pod kątem zasobów. Jest odporna na rozdarcia, dlatego produkuje się z niej papier do produkcji pudełek.

Bambus - tak jak trzcina cukrowa - szybko rośnie i nie jest wymagającą w hodowli rośliną. Opakowania gastronomiczne bambusowe są lekkie, wytrzymałe i odporne na grzyby, pleśnie, bakterie i procesy gnilne.