Wiadomości
- 28 września 2023
- wyświetleń: 432
Opakowania gastronomiczne - rodzaje
Materiał partnera:
Branża gastronomiczna nie może obyć się bez opakowań, które są wytrzymałe, solidne, a jednocześnie lekkie. Mają one chronić żywność przed uszkodzeniem i zepsuciem, a także sprawdzać się podczas przenoszenia lub pakowania na wynos. Na rynku są dostępne opakowania gastronomiczne wykonane zarówno z tworzyw sztucznych, jak i z bardziej ekologicznych materiałów.
Opakowania w gastronomii
Hurtownia opakowań PAKO posiada w swojej ofercie m.in.:
- pojemniki na żywność - papierowe, tekturowe i plastikowe,
- opakowania na sushi - z papieru, drewna, plastiku,
- kubki - mogą być wykonane z papieru, plastiku i styropianu,
- słomki - produkowane z papieru, słomy lub plastiku,
- talerze, tacki, miski, miseczki - plastikowe lub bardziej ekologiczne, na przykład z papieru,
- opakowania na przyjęcia - kartony, pojemniki lub pudełka na ciasta, torty lub ciastka, kartoniki na ciastka, papilotki czy tacki. Poza pojemnikami, wszystkie te opakowania gastronomiczne wykonuje się z papieru.
Opakowania gastronomiczne muszą być solidne i wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Dodatkowo, muszą być wykonane z lekkich materiałów, aby można było je łatwo podnieść oraz wygodnie i bez problemu przetransportować. Jeśli chcemy przenieść opakowanie z żywnością z jednego miejsca na drugie, musimy wziąć pod uwagę jej potencjalne uszkodzenie - potencjalne przeciekanie, rozpłynięcie się w wysokiej temperaturze i inne sytuacje, których chcemy uniknąć. Z tego powodu należy wybierać opakowania wykonane z takich materiałów, które ochronią jedzenie przed szkodliwym wpływem temperatury, deszczu, przed zabrudzeniem, zepsuciem czy przed ewentualnym uszkodzeniem.
Materiały, z których produkuje się opakowania gastronomiczne
Opakowania gastronomiczne mogą być wyprodukowane z tworzyw sztucznych, ale także z materiałów ekologicznych. Przyjazne środowisku surowce to:
- papier,
- tektura,
- drewno,
- bambus,
- trzcina cukrowa,
- liście palmowe.
Drewno, tektura oraz papier są neutralna dla środowiska i w 100% odnawialne - łatwo można je poddać biodegradacji. Z drewna można wyprodukować sztućce, miseczki, patyczki czy mieszadełka. Papier i tektura natomiast świetnie nadają się do produkcji kartonów, toreb, torebek i pudełek.
Trzcina cukrowa rośnie bardzo szybko i nie jest wymagająca pod kątem zasobów. Jest odporna na rozdarcia, dlatego produkuje się z niej papier do produkcji pudełek.
Bambus - tak jak trzcina cukrowa - szybko rośnie i nie jest wymagającą w hodowli rośliną. Opakowania gastronomiczne bambusowe są lekkie, wytrzymałe i odporne na grzyby, pleśnie, bakterie i procesy gnilne.