Wiadomości
- 28 lutego 2023
- wyświetleń: 2051
Nasiona chia w Twojej diecie - czy warto?
Materiał partnera:
Wraz z rosnącą popularnością superfoods, nie jest zaskoczeniem, że coraz więcej osób włącza do swojej diety składniki bogate w wartości odżywcze. Nasiona chia lub Chia to niewątpliwie jedne z nich. Wszechstronny produkt zawierający niezbędne dla organizmu białko i błonnik zapewnia sytość i poziom energii przez cały dzień. Poznaj właściwości zdrowotne Chia i od dzisiaj włącz tę niestandardową przekąskę do swojej codziennej diety.
Korzyści zdrowotne nasion chia
Korzyści zdrowotne płynące z nasion chia są powszechnie znane i w ostatnich latach zyskują coraz większe uznanie dietetyków. Nasiona chia pochodzą z rośliny Salvia hispanica, która rośnie w Meksyku i Gwatemali, ale obecnie można je znaleźć w wielu sklepach spożywczych czy internetowych sklepach ze zdrową żywnością jak np. https://www.polenastole.pl/. Są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych (Omega-3 i Omega-6), białka, błonnika, żelaza, witamin z grupy B, magnezu, selenu, potasu i cynku.
Wszystkie te składniki odżywcze sprawiają, że nasiona chia są bardzo korzystnym elementem zdrowej diety i przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na poprawę funkcji poznawczych i zdrowia mózgu. Ponadto badania wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 może zmniejszyć stany zapalne w organizmie.
Występujący w nasionach chia błonnik pomaga utrzymać regularne trawienie i kontrolować poziom cukru we krwi. Dzięki niemu czujemy się syci przez dłuższy czas, a także ograniczamy ochotę na niezdrowe przekąski w ciągu dnia. Ponieważ nasiona chia zawierają dużo żelaza, mogą pomóc osobom cierpiącym na anemię, a zawartość cynku wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawarty w Chia magnez pomaga rozluźnić mięśnie i złagodzić stres, a wapń wspomaga zdrowie kości i prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Jak włączyć nasiona chia do swojego jadłospisu?
Włączenie nasion chia do codziennej diety jest stosunkowo łatwe. Świetnym sposobem jest dodanie ich do smoothie lub jogurtu, a także do sałatek lub owsianki. Można również dodać łyżkę zmielonych nasion chia do swoich ulubionych wypieków, takich jak muffiny czy batoniki energetyczne - zapewni to dodatkowe wartości odżywcze, nie zmieniając przy tym zbytnio ich smaku. Jeśli masz ochotę na bardziej wytrawny posiłek, spróbuj dodać namoczone całe nasiona chia bezpośrednio do gulaszu lub zupy - nada to im to kleistej formy i zapewni dodatkowe wartości odżywcze.
Można również dodawać je do mieszanek z suszonych owoców lub orzechów, aby uzyskać łatwe do spożycia przekąski, lub pokusić się zrobienie z nich domowych kulek energetycznych.
Spożywanie nasion chia przynosi wiele korzyści, których nie można pominąć; od poprawy funkcji poznawczych, po lepsze trawienie i mocniejsze kości. Co więcej, można je łatwo włączyć do codziennych posiłków, nie zmieniając ich smaku - dlaczego więc nie spróbować?