Wiadomości
- 28 grudnia 2022
- wyświetleń: 729
Wyposażenie kuchni gastronomicznej - praktyczne porady
Materiał partnera:
Wiele restauracji serwuje klasyczne dania kuchni polskiej, drugie słyną z dań włoskich, jeszcze inne stawiają na żywność roślinną. Łączy je jedno - konieczność perfekcyjnego wyposażenia lokalu. Dobrej jakości sprzęty i akcesoria to podstawa w przypadku restauracji niezależnie od jej profilu i specjalizacji.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej
Centralnym miejscem w każdym lokalu jest tzw. kuchnia główna. To "serce" restauracji - tutaj nie może zabraknąć wydajnych sprzętów - jak na przykład piec konwekcyjno parowy Unox, kuchenka, płyta grillowa, urządzenia do mrożenia i chłodzenia, schładzarki szokowe, kotły warzelne, frytownice, bemary i piece do pizzy. Konkretne wyposażenie kuchni gastronomicznej zależy od restauracji. Podstawą lokalu są urządzenia służące do obróbki cieplnej - jak piec konwekcyjno-parowy, palniki i inne.
Duże znaczenie mają też drobne akcesoria - jak m.in. roboty kuchenne, wagi, miski, łopatki, folie spożywcze, młynki, szpatułki, obieraczki, durszlaki, maszynka do makaronu, noże i ostrzałki, garnki, patelnie i rondle, pojemniki termoizolacyjne, miksery planetarne, krajalnice czy szatkownice.
Poza tym należy zainwestować w wydajne i solidne meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, a także sprzęty służące do przechowywania produktów spożywczych - jak m.in. lady chłodnicze, szafy mroźnicze oraz praktyczne blaty robocze. Najważniejsze, by przygotować listę na podstawie swoich potrzeb, a następnie skompletować zamówienie w hurtowni gastronomicznej z doświadczeniem w branży. Można wtedy uzyskać rabaty i skorzystać z fachowej pomocy doradców.
Zaplecze techniczne
Na zapleczu znajdują się sprzęty do realizacji zamówień. Takie pomieszczenie musi spełniać normy sanepidu. Powinny znaleźć się tu m.in. szafy i regały na produkty spożywcze, stół z blatem roboczym, sterylizator, zmywarki oraz zlew. Wydziel też oddzielne miejsca pracy - jak stanowiska do mięsa czerwonego, drobiu, ryb, warzyw i potraw mącznych.
Pomieszczenie socjalne
W restauracji zawsze jest też przestrzeń socjalna, m.in. zmywalnia naczyń. Zamów zatem także wydajną zmywarkę do naczyń z opcją wyparzania. Must have to również stół ze zlewem, kącik na wyposażenie do sprzątania czy dezynfekowania i różne pojemniki na odpady. Pojemna szafa między kuchnią a zmywalnią pomieści niezbędne produkty.
Podsumowanie
Wyposażenie kuchni gastronomicznej, sali czy zaplecza w dużym stopniu zależy od charakteru lokalu i menu. Znaczenie ma też wielkość i rodzaj lokalu - czy jest to restauracja w hotelu, samodzielna, czy posiada taras albo ogródek piwny, czy działa głównie z daniami z dowozem.