Wiadomości
- 20 września 2022
- wyświetleń: 8981
[ZDJĘCIA] Śląskie Święto Karpia w Pawłowicach. Gotowała Oliwia Piech
Były ryby wędzone, karp duszony w sosie, pstrąg w sosie musztardowym i zupa rybna. Śląskie Święto Karpia w niedzielę, 18 września po raz drugi zagościło do Pawłowic.
Deszczowa pogoda nieco utrudniła świętowanie, ale rybacy obecni na święcie podkreślali, że właśnie taką pogodę ryby lubią najbardziej. Już przed południem u lokalnych wystawców można było kupić wędzone ryby i przetwory z ryb, a także kozie sery od gminnych producentów, rękodzieło i wyroby kół gospodyń wiejskich. Wiedzę na temat przekazywał Zakład Ichtiobiologii Gospodarki Rybackiej PAN z Gołysza.
W basenie można było podziwiać rodzime gatunki ryb słodkowodnych. Było też akwarium z rybami ustawione na samochodowej przyczepie przez Szymona Szenka. ŚODR Częstochowa i Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolna z Gliwic doradzali rolnikom i rybakom, a "Żabi Kraj" zorganizował konkurs wiedzy na temat rybactwa z upominkami promocyjnymi.
Gości przybyłych do Pawłowic witał prezes stowarzyszenia "Żabi Kraj" Krzysztof Szymura, wójt gminy Franciszek Dziendziel i dyrektor ŚODR Częstochowa Marek Dziubek. Gościem specjalnym była Beata Białowąs - członek zarządu Województwa Śląskiego.
W strażnicy OSP Pawłowice siedem KGW z powiatu pszczyńskiego i cieszyńskiego przygotowywało potrawy z ryb słodkowodnych, a jury w składzie Carlos Gonzales Tejera - ekspert kulinarny firmy Stalgast, Jacek Dutka - Prezes Towarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Elżbieta Borejza - kierowniczka Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Cieszynie oraz Grzegorz Nogły - członek zarządu powiatu pszczyńskiego degustowało i oceniało przygotowane dania. Każde było też prezentowane publiczności na stole ustawionym przed sceną.
W Konkursie Kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich na Danie Rybne I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce za rybę w porach i śmietanie zapiekaną w piekarniku, II miejsce należało do Koła Gospodyń Wiejskich ze Zbytkowa za karpia duszonego w sosie z grzybów leśnych, natomiast miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zaborzu, które przygotowało karpia po gołysku.
Na scenie kolejno występowały zespoły z muzyką i śpiewem: Echo z Bąkowa, Studzieńczanie, Regionalny Zespół Wiślanie z Wisły Małej, Pielgrzymowianie, Pawłowickie Babeczki i Chorońska Kapela Biesiadna. Był też pokaz kiszenia kapusty (z myciem nóg i deptaniem kapusty w drewnianej beczce) w wykonaniu zespołu Wielkokończanie. O rybactwie na terenie objętym działalnością Stowarzyszenia "Żabi Kraj" mówił dr Henryk Białowąs, członek stowarzyszenia.
Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi była pikantna zupa rybna, którą częstowano wszystkich chętnych oraz pokaz gotowania w wykonaniu Oliwii Piech, uczestniczki Master Chef Junior. Oliwia na zaaranżowanym w plenerze stanowisku kulinarnym przygotowała pstrąga w sosie musztardowym ze szparagami i puree kalafiorowym z oliwą pietruszkową.
Organizatorami imprezy byli: Gmina Pawłowice, Stowarzyszenie Rybackie "Żabi Kraj", Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Starostwo Powiatowe w Cieszynie i Starostwo Powiatowe w Pszczynie. W organizację imprezy włączyły się również gospodarstwa rybackie z terenu śląska pszczyńskiego i cieszyńskiego, OSM Piątnica, Prymat Sp. z o.o., Stalgast Sp. z o.o. i Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.