Wiadomości
- 31 maja 2022
- wyświetleń: 13987
[WIDEO] W Pszczynie powstał browar rzemieślniczy - Petrus Wachenius
Niegdyś browarnictwo na ziemi pszczyńskiej było bardzo rozwinięte, głównie dlatego, że mieszkańcy warzyli piwo we własnych domach. Szacuje się, że powstawało ono w co drugiej kamienicy przy rynku. Również w tej, w której warzone jest obecnie. Odtworzenia lokalnej tradycji piwowarskiej podjął się już jakiś czas temu Łukasz Kozioł, pszczyński restaurator. Jego wysiłki doprowadziły do tego, że dziś mamy w centrum Pszczyny własny, lokalny browar. W jaki sposób nawiązuje on do historii miasta oraz dawnego browarnictwa? I kim jest Petrus Wachenius?
Do powstania w Pszczynie browaru rzemieślniczego przyczyniła się ogromna determinacja Łukasza Kozioła, który od dawna planował uwarzyć u siebie wysokiej jakości, lokalne piwo. Nie on pierwszy zresztą podejmował wysiłki w tym kierunku, lecz dziś to właśnie jemu przypada w udziale prezentowanie nam jak funkcjonuje pszczyński mini browar. Kadzie oraz aparaturę obsługuje oczywiście profesjonalny piwowar, który czuwa nad całym procesem powstawania i warzenia piwa.
Co ciekawe, we wprowadzaniu tego pomysłu w życie uczestniczyli również naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego. Jednym z nich był prof. dr hab. Dariusz Rott, opiekun merytoryczny projektu birofilsko-kulturowego "Wachenius", mającego na celu przywracanie dziedzictwa kulturowego pszczyńskich piwowarów i pamięci o Piotrze Wacheniusie - poecie i polemiście, który pełnił funkcję poborcy podatku piwnego oraz cła od mieszkańców zajmujących się warzeniem piwa w Pszczynie w XVII wieku. To właśnie jemu nowy browar zawdzięcza swoją nazwę.
Póki co lokalnego, rzemieślniczego piwa możemy spróbować w XVIII-wiecznej kamienicy nr 16 przy pszczyńskim rynku. W Brovarze 16 Petrus Wachenius, bo taką nazwę ma teraz lokal z piwnymi kadziami, prosperuje również restauracja, jest i winoteka oraz hotel, w którym regularnie zatrzymuje się książę Bolko von Pless, gdy tylko odwiedza Pszczynę. Na jednej ze ścian restauracji znalazło się nawet miejsce dla wielkoformatowego wydruku mapy Andreasa Hindenberga z 1636 roku.
Natomiast wracając do piwa... o wszystkim, co chcielibyście wiedzieć na jego temat przed spróbowaniem, w ciekawy sposób opowiada Łukasz Kozioł, w towarzystwie swojego piwowara, Łukasza Niewiary.
Z filmu dowiecie się między innymi, czym różni się współczesne piwo od tego warzonego przed wiekami i jak wykorzystano dawną piwną recepturę do stworzenia całkiem nowego piwa w Pszczynie.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.