Wiadomości
- 4 sierpnia 2021
- wyświetleń: 1848
Jakie właściwości ma kolagen?
Materiał partnera:
Kolagen to białko strukturalne, które pełni bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Jest znaczące dla tkanki łącznej, a jego niedobór szybko odbija się na zdrowiu stawów i naczyń krwionośnych oraz wyglądzie skóry. Jak zapobiegać utracie kolagenu?
Kolagen stanowi najważniejsze spoiwo ludzkich tkanek - to dzięki niemu skóra jest jędrna, a naczynia krwionośne odpowiednio elastyczne. Łączy też komórki kości, chrząstek i stawów oraz odpowiada za szereg innych zadań znaczących dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Niestety, choć organizm samodzielnie produkuje kolagen, z wiekiem jego synteza drastycznie maleje, czego objawem są pierwsze oznaki starzenia się, widoczne głównie na skórze. Czy można zatrzymać ten proces?
Kolagen - właściwości
Nie da się przecenić znaczenia kolagenu dla organizmu człowieka - jako podstawowy budulec tkanki łącznej, odpowiada on za wiele ważnych funkcji.
Kolagen nie bez przyczyny jest nazywany białkiem młodości, to on w głównej mierze odpowiada bowiem za jędrność i gęstość skóry. Kiedy zaczyna go brakować, skóra powoli traci elastyczność, staje się wiotka i cienka. Niestety, nie da się tego całkowicie uniknąć - produkcja kolagenu w organizmie znacznie maleje po 26. roku życia. To właśnie wtedy mogą zacząć pojawiać się pierwsze oznaki starzenia się w postaci zmarszczek. Z wiekiem synteza kolagenu jest coraz niższa, co jest widoczne gołym okiem u osób starszych - ich skóra traci jędrność na całym ciele, zmienia się owal twarzy przez opadające policzki, pojawiają się liczne zmarszczki i głębokie bruzdy.
Niedobór kolagenu ma też inne przykre skutki - objawy obejmują problemy ze stawami, osłabienie kości i chrząstek, a także dolegliwości związane z naczyniami krwionośnymi. Jakie właściwości ma kolagen?
- Utrzymuje jędrność i gładkość skóry oraz odpowiada za jej gęstość i napięcie. W efekcie wygląda ona młodo i rzadko pojawiają się na niej zmarszczki.
- Dba o zdrowie stawów, zapewniając ich prawidłowe działanie bez dolegliwości bólowych.
- Wzmacnia kości i chrząstki, chroniąc przed ich złamaniami i kontuzjami oraz wspierając leczenie urazów.
- Przyspiesza gojenie się ran, prowadząc do zachowania integralności skóry.
- Wspiera układ krwionośny, nie tylko zapewniając elastyczność i szczelność żył, ale także dbając o odpowiednie krążenie, poszerzając światło tętnic i chroniąc przed pojawieniem się chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Wspomaga układ trawienny, regenerując uszkodzone ściany komórkowe. Dzięki temu jest pomocny przy leczeniu zespołu nieszczelnego jelita, choroby Crohna i refluksu.
- Poprawia metabolizm, ułatwiając utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Opóźnia choroby związane z tkanką łączną, np. choroby zwyrodnieniowe stawów.
W skład kolagenu wchodzą aminokwasy, pełniące ważne funkcje w organizmie człowieka. Najważniejsze z nich to:
- prolina - odpowiada przede wszystkim za zdrowie naczyń krwionośnych i stawów, odnawia też włókna kolagenowe, pomagając w zachowaniu jędrności skóry; ma zdolność wiązania wody, dzięki czemu chroni cerę przed utratą nawilżenia; wpływa też na odporność skóry na promieniowanie UV będące główną przyczyną jej starzenia się,
- glicyna - jej podstawową rolą jest uczestniczenie w budowie czerwonych krwinek, transport aminokwasów oraz synteza glukozy i kreatyny; wspiera też układ nerwowy i oddziałuje na zdrowie gruczołu krokowego u mężczyzn oraz pozytywnie wpływa na budowę masy mięśniowej,
- glutamina - poprawia pracę układu odpornościowego i nerwowego, redukuje stres oraz wspomaga pamięć i koncentrację,
- lizyna - wzmacnia odporność i chroni przed rozwojem wielu chorób, opóźnia też starzenie się skóry.
Jak uzupełnić kolagen?
Utrata kolagenu to nieuchronny proces, powiązany ze starzeniem się organizmu - spadek produkcji tego ważnego białka jest niestety całkowicie naturalny i postępuje wraz z wiekiem. Można go jednak skutecznie opóźnić, dostarczając sobie kolagenu z zewnątrz.
Kolagen znajduje się w niektórych produktach spożywczych lub suplementach diety. Człowiek może korzystać z białka pochodzenia zwierzęcego - jest ono dobrze przyswajalne i posiada podobny zestaw aminokwasów, dzięki czemu może przyczynić się do wzrostu poziomu kolagenu w organizmie. Nie oznacza to jednak, że przyjmowane z zewnątrz białko bezpośrednio uzupełni ilość kolagenu w skórze czy stawach. Może za to doprowadzić do zwiększenia produkcji kolagenu, w naturalny sposób zapobiegając jego niedoborowi.
Czy można wpłynąć na poziom syntezy kolagenu za pomocą diety? Niestety, jest to dość trudne - białko znajduje się głównie w takich produktach, jak żelatyna spożywcza, podroby, kurze łapki czy chrząstki. Aby dostarczyć sobie z nich odpowiedniej ilości kolagenu, konieczne byłoby ich częste spożywanie w dużej ilości - taka dieta nie byłaby zbyt smaczna ani zdrowa, ponieważ odzwierzęce składniki posiadają duże ilości tłuszczu.
Można jednak zadbać o to, by dieta minimalizowała skutki utraty kolagenu - przede wszystkim należy w tym celu zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, w tym o dużej zawartości cukru. Warto też ograniczyć smażenie potraw, przestawiając się na ich częstsze gotowanie. Nie można również zapomnieć o znaczeniu odpowiedniego nawodnienia organizmu, bez którego skóra szybciej traci nawilżenie i elastyczność - codziennie powinno się pić przynajmniej 1,5-2 l czystej, niegazowanej wody.
O wiele łatwiejszym i wygodniejszym sposobem na uzupełnienie kolagenu w organizmie jest stosowanie odpowiednich suplementów diety. Naturalny kolagen występuje w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie lub tabletek. W tym przypadku również wykorzystuje się białko ze źródeł odzwierzęcych, jednak posiada ono specjalną formę zwiększającą jego przyswajalność.
Szczegółowe informacje na temat kolagenu do picia znajdziesz w publikacji na BioCity.pl: https://biocity.pl/kolagen-do-picia/.
Co więcej, może być uzupełnione innymi wartościowymi składnikami, które poprawiają jego skuteczność oraz mają pozytywny wpływ na stan cery i zdrowie stawów - szczególnie godne uwagi są suplementy z dodatkiem witaminy C czy kwasu hialuronowego. W tabletkach lub napojach kolagenowych można znaleźć kolagen bydlęcy, wieprzowy lub rybi, inaczej morski. Za najbardziej wartościowy uznaje się ten ostatni, wykazuje bowiem dużą skuteczność, przy czym jest neutralny dla zdrowia.
Przy wyborze odpowiedniego dla siebie suplementu z kolagenem warto zwrócić uwagę na to, jaki typ białka został w nim wykorzystany. Wyróżnia się kolagen typu I i typu II - pierwszy ma wpływ głównie na komórki skóry i jest polecany przy walce ze zmarszczkami, natomiast drugi oddziałuje na stawy.
Wśród produktów z kolagenem można znaleźć także kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji skóry twarzy w postaci kremów i masek. Choć mają one właściwości nawilżające i łagodzące skórę, nie wpływają na poziom kolagenu w organizmie. Zawarte w nich białko ma bowiem zbyt duże cząsteczki, by mogło przenikać przez naskórek do skóry właściwej. Kosmetyki tego typu mogą więc służyć dodatkowej pielęgnacji skóry, jednak realne właściwości przeciwstarzeniowe mają wyłącznie suplementy diety z kolagenem. Kolagen powinny uzupełniać przede wszystkim kobiety w okresie menopauzy, u których uaktywniają się specjalne rodzaje enzymów, powodujących rozpad włókien kolagenowych - prowadzi to do przyspieszonego starzenia się skóry, a także dolegliwości zdrowotnych, związanych głównie ze stawami.