pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 12 stycznia 2021
  • wyświetleń: 670

Co zawiera kawa rozpuszczalna?

Materiał partnera:

Łatwo ulec świeżo przygotowanej kawie i zapomnieć o całym świecie. Chociaż ten aromatyczny napój łączy ludzi na całym globie, powstał też niepisany podział na zwolenników kawy rozpuszczalnej i mielonej. Należysz do pierwszej grupy? Koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Może między jednym a drugim łykiem?

Co zawiera kawa rozpuszczalna?


Kawa rozpuszczalna to 100% nasion kawowca

Podczas oglądania reklam kaw mielonych często przedstawiany jest proces od zrywania nasion kawowca aż po zmielenie. W przypadku kaw rozpuszczalnych ta informacja nie jest tak popularyzowana. Może to mieć związek z mniej filmowym schematem jej produkcji. Właściwie jak jest zrobiona kawa rozpuszczalna? Najpierw naturalne ziarna kawy zostają zebrane. Następnie poddawane są rozkruszaniu, paleniu w temperaturze ponad 200 stopni i przepłukiwaniu gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Wynikiem tego jest płyn, który po procesach oczyszczania zaczyna przypominać kawę. Ostatnim elementem jest filtracja i suszenie płynu. Suszenie dzieli się na trzy sposoby: za pomocą wysokiej temperatury, liofilizacji, aglomeryzacji. Po odparowaniu wody otrzymana zostaje sucha, bryłowa masa. Tnie się ją na malutkie struktury, które są bardzo zróżnicowane. Bezpośrednio w tym momencie powstaje kształt ich ostatecznych granulek.

Pokaż filiżanko, co masz w środku



To znaczy, ile kofeiny? W filiżance znajdziemy jej ok. 70 mg, czyli mniej więcej o połowę mniej, niż kawa mielona. Co oprócz tego zawiera kawa rozpuszczalna? Szereg silnych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych (w tym cynk, mangan, magnez, wapń). Kawa rozpuszczalna pita w odpowiednich ilościach dostarcza organizmowi cennych kwasów fenolowych (w tym kwas kawowy), które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Niekiedy producenci, chcąc ulepszyć smak, dodają polepszacze smaku, stabilizatory.i zagęszczenia. Sięgając po kawę rozpuszczalną, należy liczyć się z tym, że powstała najprawdopodobniej z gorszych gatunkowo ziaren kawy. Takie ziarna mogły zostać na przykład uszkodzone i nie nadałyby się na kawę mieloną. Na obronę kaw rozpuszczalnych działa jednak fakt, że zawiera mniej cholesterolu, glinu i niklu niż swoja konkurentka. Ten fakt nie wpływa jednak w żaden sposób na prozdrowotne działanie, może jedynie obniżyć walory smakowe. Zostaje to jednak kwestią gustu, pozostawioną do dyskusji kawoszom. Badania natomiast wskazują, że kawa rozpuszczalna ma silniejsze działania antyoksydacyjne od kawy sypanej. Najprawdopodobniej wynika to z jej mocnego ekstraktu.

Pij na zdrowie!



Popularne jest stwierdzenie, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa; kojarzy się z chemicznym proszkiem. Absolutnie nie jest to prawdą. Podczas obróbki termicznej natomiast może powstać aklylamid. Ta substancja występuje również w chipsach, frytkach, kawie mielonej. Najwięcej znajduje się go w substytutach kawy - z wszystkich rodzajów kaw, najwięcej jest go w kawach zbożowych. Jest to o tyle ciekawy fakt, ponieważ to właśnie kawy zbożowe postrzegane są za najzdrowsze. Czy zawartość akrylamidu to problem, zważywszy na właściwości przeciwnowotworowe, prozdrowotne i szereg witamin zawartych w kawie? Również nie. Akrylamid zostaje neutralizowany niemal natychmiastowo przez kawę w organizmie. Nie zmienia to faktu, że podczas zakupu kawy rozpuszczalnej należy zwracać uwagę na jej skład, wybierać możliwie te bez sztucznych wzmacniaczy smakowych. Jeśli interesują Was kawy smakowe, warto sprawdzić ranking na stronie https://terdeals.com/pl/ranking/879/ranking-top-5-najlepszych-kaw-smakowych i postawić na wysoko oceniane propozycje.

Jaka kawa rozpuszczalna jest najzdrowsza?



Ta, w której nie znajdziemy substancji słodzących, zagęszczonego mleka i wzmacniaczy smakowych. Za najzdrowszą kawę rekomenduję się liofilizowaną, co wynika z procesu jej produkcji, podczas którego nie traci dużo swoich właściwości odżywczych. Charakteryzuje się zazwyczaj mocniejszym aromatem i delikatnością. W sytuacji, gdy pierwszy raz wybieramy kawę, warto wspomóc się też dostępnymi rankingami internetowymi, przykładowo: https://terdeals.com/pl/ranking/277/ranking-top-5-kaw-rozpuszczalnych. Rynek kaw wciąż się rozrasta, rankingi pozwalają natomiast na poruszanie się wśród cenionych smaków i szukanie tej swojej ulubionej. Warto zapytać o radę baristę, jednak może to skończyć się naprawdę długą rozmową - z pewnością nie przy jednej filiżance.