Wiadomości

  • 23 listopada 2020
  • wyświetleń: 1666

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do biura?

Materiał partnera:

Nawet 75% Polaków chętnie sięga po filiżankę małej czarnej. Dla wielu osób to podstawowy napój, którym tradycyjnie rozpoczynają swój dzień. Towarzyszy im też w godzinach pracy. Ma to oczywiście związek z pobudzającymi właściwościami kawy.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do biura?


Dlatego pragmatyczni właściciele firm powinny zadbać o to, aby pracownicy zawsze mieli dostęp do tego aromatycznego napoju. Warto się jednak zastanowić, jaka kawa do biura jest optymalnym wyborem.

Kawa do biur - niezbędna dawka energii



Nie wszyscy są rannymi ptaszkami. Niektórym naprawdę trudno rano się dobudzić, a przecież pracować trzeba od razu na pełnych obrotach. W takiej sytuacji szuka się odpowiednich stymulantów, które uruchomią kreatywność i efektywność. Skuteczna w tego typu działaniu okazuje się filiżanka mocnej kawy. Nic w tym dziwnego, skoro wyróżnikiem małej czarnej jest wysoka zawartość kofeiny. Ten alkaloid purynowy bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka, jeżeli nie przesadza się z jego ilością. Przede wszystkim stymuluje wydzielanie dopaminy, serotoniny, a także adrenaliny. To właśnie dzięki temu po wypiciu aromatycznej kawy łatwiej o koncentrację, lepiej funkcjonuje mózg i nie czuje się zmęczenia. Wzrasta zatem wydajność pracy, co w warunkach biurowych jest przecież nieocenione.

Co więcej, kawa do biura może pomóc nie tylko w aktywizowaniu pracowników. To również jeden z elementów integracyjnych. Spotkanie przy ekspresie do kawy staje się przecież szansą na nawiązywanie relacji. Chwila przerwy w pracy nikomu nie zaszkodzi, a jest wręcz wskazana. Miło ją spędzić na krótkiej pogawędce przy espresso czy cappuccino.

Najlepszy gatunek kawy do biura



Trudno zdecydować się na jeden konkretny, ponieważ preferencje wyboru kawy bywają różne. Niektórzy cenią sobie mocne i zdecydowane smaki, z kolei inni wolą nieco delikatniejsze. Warto zatem wiedzieć, czym wyróżniają się poszczególne gatunki ziaren.

Robusta daje niewątpliwie większego kopa energetycznego ze względu na wyższą zawartość kofeiny. Natomiast charakteryzuje się specyficzną goryczką w smaku, co nie każdemu odpowiada. Z kolei Arabikę wyróżnia szlachetność i łagodność smaku, czasami nawet z nutami słodkości. Dlatego ma więcej zwolenników, mimo że jest droższa.

Nie trzeba jednak decydować się na kawę 100% Arabika czy Robusta. Ciekawe efekty daje również zmieszanie tych dwóch gatunków w różnych proporcjach. Więcej Robusty to intensywniejszy smak, który doskonale pasuje do przyrządzania napoju z dodatkiem mleka.

Kawa do biur będzie też różnić się swoimi walorami w zależności od kraju uprawy. Ziarna z Ameryki Południowej charakteryzują się niskim poziomem goryczy i kwasowości, a zarazem delikatnie orzechową słodyczą z nutami karmelu i czekolady. Kawy afrykańskie mają wyższą kwasowość, a dominują w nich nuty kwiatowe i owocowe. Natomiast ziarna kawowca z Azji niemal całkowicie są pozbawione goryczy. Przeważają w nich smaki owoców leśnych, kwiatów, ale również nuty herbaciane i pikantne.

Kawa ziarnista do biur czy mielona?



Bez względu na wybrany gatunek warto pamiętać, że najlepsza kawa do biura jest ziarnista i świeżo wypalana. Proces zmielenia sprawia, że szybko ulatuje niepowtarzalny aromat, więc przyrządzony napój nie pobudza aż tak mocno kubków zapachowych. Kawa zmielona na pewno jest prostsza w zaparzaniu, ponieważ od razu po otwarciu opakowania można ją zalać wodą czy wsypać do ekspresu. Jednocześnie ma nieco niższą cenę. Natomiast szybko wietrzeje i nie daje tak mocnych doznań zapachowo-smakowych.

Kawa ziarnista do biur to zatem optymalny wybór, tym bardziej że zawiera więcej cennych walorów odżywczych i charakteryzuje się znacznie intensywniejszym działaniem. Przyrządzone z niej espresso, latte macchiato czy cappuccino jest wysokiej jakości, a zarazem wyjątkowo smaczne. Dla osób, które poszukują wysublimowanego smaku kawy polecamy odwiedzić stronę Caffe Grano - w tym sklepie dostępna kawa ziarnista z najdalszych zakątków świata!