Wiadomości

  • 3 grudnia 2002
  • wyświetleń: 2038

Śląskie wesele

Od inscenizacji śląskiego wesela rozpoczęła się IV edycja Konkursu Potraw Regionalnych. W gościnnej sali Ośrodka Kultury w Studzionce zebrało się ponad 150 gości weselnych z całej gminy. Z zaproszenia skorzystało również Koło Gospodyń z Kobióra.
Honory starosty pełnił sołtys Jan Brzozowski, a w role państwa młodych wcielili się Izabela Parot i radny miejski w Pszczynie Waldemar Lipus.

Jak każe tradycja uroczystość rozpoczęła się od szlogi i powitania nowożeńców chlebem i solą. Następnie wszyscy zasiedli do obiadu przygotowanego przez gospodynie wesela. I jak przystało na śląski obiad na talerzu nie mogło zabraknąć rolady, klusek, gałuszek, no i oczywiście modrej kapusty.

Stoły ustawione przez środek sali uginały się pod ciężarem zakąsek, sałatek, ciast, babek, kop i jeży przygotowanych na konkurs przez 14 Kół Gospodyń Wiejskich. Do oceny tej ogromnej ilości potraw powołana została specjalna komisja, w skład której weszli m.in. burmistrz Pszczyny Henryk Studzieński i szefowa Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Pszczynie Sabina Sęk. Jury po degustacji dań nie przyznało pierwszego miejsca. Uznało bowiem jednomyślnie, że wszystkie potrawy zasługują na wyróżnienie.

Po ogłoszeniu werdyktu i wręczeniu dyplomów wszyscy zaproszeni na wesele goście mieli okazję skosztować tych pyszności. Przez dłuższą chwilę tłum szczelnie otaczał zastawione jadłem stoły, które wkrótce opustoszały.
A potem był już czas na wspólną zabawę, do której przygrywała kapela ludowa z Rudołtowic. Wesele trwało do późnych godzin wieczornych.

Organizatorem konkursu był Urząd Miejski w Pszczynie, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.

(w)

http://www.glos.pless.pl class=dodaj>zobacz serwis internetowy Głosu Pszczyńskiego

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.