Wiadomości
- 20 października 2020
- wyświetleń: 1553
Kawa? Tylko najwyższej jakości!
Materiał partnera:
Nie tylko gatunek kawy wpływ na smak aromat kawy, ale szereg innych parametrów. Chodzi tutaj między innymi o kraj pochodzenia, plantację, stopień wypalenia itd. Dobrej jakości kawa kosztuje, ale jeśli zależy nam na aromatycznym i wyśmienitym napoju, warto sięgać po to, co najlepsze.
Dlaczego warto wybrać kawy świeżo wypalone z palarni kawy?
Palarnia kawy jest idealnym miejscem do zaopatrzenia się w wysokiej jakości produkty, które pozwolą na przygotowanie niezwykle aromatycznego i smacznego naparu. Wystarczy raz skosztować kawy zaparzonej ze świeżo wypalonych i zmielonych ziaren, aby już nigdy nie spojrzeć na to, co oferują popularne dyskonty spożywcze. To właśnie w palarniach wydobywa się wyjątkowy smak i aromat ziaren. Po 60 dniach od wypalenia ziaren trzeba liczyć się z coraz większą utratą walorów smakowo-zapachowych. To, co oferują nam w zwykłych sklepach jest produktem zalegającym przez wiele miesięcy w magazynach, następnie na sklepowych półkach. Po otwarciu opakowania cały aromat ulatnia się jeszcze tego samego dnia. Jeśli chcemy delektować się pysznym naparem i odkrywać nowe smaki, pozostaje nam wyłącznie sięganie po świeżo paloną kawę.
Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?
Podczas wybierania kawy należy dokładnie przyjrzeć się temu, co widnieje na opakowaniu produktu. Znajdziemy tam wiele przydatnych informacji, które pomogą podjąć właściwy wybór. Podstawowe dotyczą kraju i regionu, co wbrew pozorom ma spore znaczenie, a wiele osób nie zwraca na to uwagi. Okazuje się, że pochodzenie ziaren będzie miał wpływ na ich smak. Niektóre kawy mają specyficzny posmak goryczki czy kwasowości, co nie każdemu będzie odpowiadało. Kolejną kwestią jest plantacja, na co zwracają szczególną uwagę smakosze małej czarnej. Ma to duże znacznie w przypadku kaw speciality, gdzie liczy się nawet to, w jakim klimacie były uprawiane kawowce. Położenie plantacji wiele nam powie o warunkach uprawy ziaren.
Dalej mamy odmiany kawy typu arabica czy robusta. Gatunków jest oczywiście więcej, każda posiada specyficzne cechy smakowe. Na opakowaniu znajdziemy informacje na temat metody obróbki. Oznaczenie natural przypisuje się metodzie na sucho, co przekłada się na uzyskanie naparu o owocowym, słodkawym smaku. Termin washed dotyczy metody na mokro, co przekłada się na czystość smaku i kwaskowość. Jeśli na opakowaniu znajduje się napis pulped natural, to napary będą bardzo słodkie, a termin honey dotyczy połączenia słodyczy z kwasowością. Znacznie przy wyborze kawy będzie miał też stopień wypalenia, który wpływa na walory smakowe i aromat ziaren. Im ciemniejszy będzie stopień wypalenia, tym można mówić o większej goryczce. Data palenia także będzie bardzo istotną informacją na opakowaniu kawy. Zasada jest tutaj prosta - im świeższa kawa, tym smaczniejsze i bardziej aromatyczne napary.
Czym są kawy speciality?
Najlepsza kawa ziarnista to ta określana mianem speciality, ale żeby uzyskać odpowiedni certyfikat, surowic poddawany jest najpierw surowej do ocenie doświadczonych degustatorów. Kawy speciality to kawy, którym kiperzy przyznali od 80 do 100 punktów. Proce certyfikacji obejmuje pobieranie próbek różnych ziaren - surowych, wypalonych, zmielonych i zaparzonych, a następnie ocenienie ich pod kątem wyglądu, smaku, rozmiaru, defektów, czystości naparu, słodyczy, kwasowości itd. Wszystko to wpływa na ostateczny wynik, od którego należy to, czy dana kawa uzyska certyfikat.