Wiadomości
- 23 marca 2020
- wyświetleń: 6835
Wychowankowie poprawczaka zrobili szafę dla jadłodzielni
W poniedziałek, 23 marca jadłodzielnia zlokalizowana przy kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Częstochowskiej w Pszczynie została wzbogacona o nową szafę z półkami na produkty suche, które nie muszą znajdować się w lodówce. Szafa powstała w ramach współpracy Zarządu osiedla Kolonia Jasna oraz dyrekcji Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich w Pszczynie - Łące.
Wychowankowie zakładu w ramach praktyki na warsztatach szkolnych wykonali mebel z materiału dostarczonego przez Zarząd osiedla. Natomiast nauczyciele zawodu dostarczyli go na miejsce i zamontowali.
- Ogromne podziękowania kierujemy przede wszystkim do dyrektora Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich, na którego wsparcie zawsze możemy liczyć. Od wielu lat dzięki bardzo dobrej współpracy podejmujemy wiele akcji na rzecz naszej lokalnej społeczności, między innymi prace porządkowe i malowanie placu zabaw przy ul. Bratniej. Tym razem postanowiliśmy włączyć się w projekt "Jadłodzielni w Pszczynie" - mówią przedstawiciele Zarządu osiedla Kolonia Jasna.
Przypominamy, że do tej pory w Pszczynie otwarte zostały dwa takie punkty - przy kościołach pw. Podwyższenia Krzyża Św. i Wszystkich Świętych.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
- produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
- produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
- wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania)
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
- żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
- potraw zawierających surowe jaja;
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
- alkoholu.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.