Wiadomości

  • 23 marca 2020
  • wyświetleń: 6731

Wychowankowie poprawczaka zrobili szafę dla jadłodzielni

W poniedziałek, 23 marca jadłodzielnia zlokalizowana przy kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Częstochowskiej w Pszczynie została wzbogacona o nową szafę z półkami na produkty suche, które nie muszą znajdować się w lodówce. Szafa powstała w ramach współpracy Zarządu osiedla Kolonia Jasna oraz dyrekcji Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich w Pszczynie - Łące.

Wychowankowie poprawczaka zrobili regał dla jadłodzielni - 23.03.2020 · fot. Arkadiusz Gardiasz


Wychowankowie zakładu w ramach praktyki na warsztatach szkolnych wykonali mebel z materiału dostarczonego przez Zarząd osiedla. Natomiast nauczyciele zawodu dostarczyli go na miejsce i zamontowali.

- Ogromne podziękowania kierujemy przede wszystkim do dyrektora Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich, na którego wsparcie zawsze możemy liczyć. Od wielu lat dzięki bardzo dobrej współpracy podejmujemy wiele akcji na rzecz naszej lokalnej społeczności, między innymi prace porządkowe i malowanie placu zabaw przy ul. Bratniej. Tym razem postanowiliśmy włączyć się w projekt "Jadłodzielni w Pszczynie" - mówią przedstawiciele Zarządu osiedla Kolonia Jasna.

Przypominamy, że do tej pory w Pszczynie otwarte zostały dwa takie punkty - przy kościołach pw. Podwyższenia Krzyża Św. i Wszystkich Świętych.

Wychowankowie poprawczaka zrobili regał dla jadłodzielni - 23.03.2020
Wychowankowie poprawczaka zrobili regał dla jadłodzielni - 23.03.2020 · fot. Arkadiusz Gardiasz


Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
  • takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
  • produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
  • produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
  • wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania)


Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
  • żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
  • potraw zawierających surowe jaja;
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
  • alkoholu.

BM / pless.pl

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.