Wiadomości

  • 4 marca 2020
  • wyświetleń: 2311

Śledzie w 3 odsłonach - wybierz swój typ!

Materiał partnera:

Śledzie należą do jednych z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych ryb w Polsce. Ze względu na ich delikatne mięso doskonale nadają się do różnorodnych potraw. Ta bardzo smaczna ryba kojarzona jest zwykle ze świętami, jednak powinniśmy ją jadać możliwie jak najczęściej, ponieważ dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych!

Śledzie w 3 odsłonach - wybierz swój typ!


Różne sposoby na pysznego śledzia



Śledź jest rybą, którą można przyrządzić na wiele sposobów - usmażyć w panierce, dodać do sałatki, zamarynować, zrobić na ostro, kwaśno czy nawet na słodko z owocami egzotycznymi. A to wszystko dzięki niewielkiemu rozmiarowi śledzia oraz zwartemu mięsu, które nie rozpada się podczas obróbki.

Śledzie są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz omega 3, które wpływają na obniżenie cholesterolu, wspomagają odporność, wzmacniają kości i poprawiają pracę oczu. Ryby należy jeść jak najczęściej, ponieważ znajdujące się w nich mikro i makroelementy działają przeciwdepresyjnie, poprawiają nastrój, zwiększają koncentrację oraz pamięć.

Przyrządzenie tej smacznej ryby wcale nie jest trudne. Warto spróbować oryginalnych przepisów, w których śledź przyrządzany jest na różne sposoby.

Fantastyczna sałatka warstwowa



Przygotowanie tej efektownej sałatki zaczynamy od opłukania śledzia. Jak długo moczyć śledzie solone? Po dokładnym opłukaniu powinny poleżeć w wodzie lub mleku minimum 2 godziny. W międzyczasie w osobnych garnkach gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach oraz 3 jajka na twardo. Gdy będą chłodne, obieramy je, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Następnie kroimy resztę składników: odsączonego śledzia w paski, 2 ogórki kiszone w kostkę oraz białą część pora w cienkie paseczki. W przezroczystej salaterce układamy warstwami ogórki, śledzia i ziemniaki. Całość posypujemy odrobiną mielonego pieprzu czosnkowego, a na nim układamy pora, jajka i majonez (np. idealny do sałatek Majonez Dekoracyjny WINIARY). Jeśli zostały nam składniki, ponownie układamy warstwy w tej samej kolejności. Wierzch sałatki oprószamy mieloną słodką papryką. Przygotowana w ten sposób sałatka warstwowa zaskakuje nie tylko wspaniałym smakiem, lecz także wyglądem!

Klasyczna sałatka śledziowa z jajkiem



Tę sałatkę pokocha każdy, kto jej spróbuje. Możną ją przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Od czego zacząć? Najpierw moczone w wodzie filety odsączamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W międzyczasie gotujemy na twardo 2 jaja. Do śledzi dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, 3 ogórki konserwowe oraz jajka. Teraz wystarczy dodać tylko kilka łyżek majonezu, przyprawić do smaku solą i pieprzem i... pyszną sałatkę mamy gotową! Sałatka śledziowa najlepiej smakuje z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa.

Egzotyczny śledzik z ananasem



Może to zaskakujące, ale filety śledziowe doskonale komponują się również ze słodkimi owocami. Powstała z ich połączenia sałatka to prawdziwa bomba dla kubków smakowych. Jak przygotować taką sałatkę śledziową?

Najpierw myjemy śledzie, zalewamy je zimną wodą i pozostawiamy na około 2 godziny. Korzystając z wolnej chwili, obieramy dużą cebulę, kroimy ją w kostkę i przelewamy wrzątkiem, żeby nie była zbyt ostra. Otwieramy puszkę ananasa w plastrach i odsączamy go z zalewy. Do dużej miski wrzucamy pokrojone w kostkę składniki i przyprawiamy odrobiną pieprzu. Z kilku łyżek majonezu oraz odrobiny zalewy z ananasów przygotowujemy sos, który następnie dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Sałatkę można urozmaicić drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotową potrawę odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śledzik z ananasem idealnie prezentuje się w szerokich pucharkach, a jak smakuje? Po prostu wybornie!