Wiadomości
- 10 grudnia 2019
- wyświetleń: 4335
Jakie ciasta w tym roku na świąteczny stół?
Artykuł sponsorowany:
Rozmowa z Tomaszem Krzempkiem właścicielem Cukierni BAKUS w Czechowicach-Dziedzicach
Ciasta świąteczne - robić samemu, czy kupić?
Osobiście uwielbiam domowe smaki, dlatego potrawy takie jak barszcz czerwony, kapusta z grzybami, czy pierogi zawsze robimy w domu sami. Ciasta są jedyną rzeczą, którą chętnie oddajemy profesjonalistom! Uwielbiamy je jeść, ale ich zrobienie wymaga sporej logistyki, zakupów, dużego bałaganu w kuchni, nakładu czasu, a i tak nie zawsze wychodzą… W naszej rodzinie też jest tak, że każdy lubi coś innego: pieniki, makowce, serniki, keks, szarlotka… i kto to wszystko przygotuje? Dlatego w Cukierni BAKUS postawiłem na najwyższą jakość składników od lokalnych dostawców (m.in. prawdziwe masło, mąka, jaja od kur z wolnego wybiegu) i domowe smaki, żeby wyręczyć każdego klienta w tych świątecznych przygotowaniach oraz żeby każdy nasz klient mógł dopieścić podniebienia całej rodziny i ze smakiem zjeść swoje ulubione ciasta, bez zbędnego napracowania się.
Jakie ciasta na świąteczny stół?
Święta to czas, który kojarzy mi się z rodzinną atmosferą, dobrym jedzeniem, zapachem choinki, mandarynek i oczywiście wielogodzinnymi rozmowami przy kawie i dobrym cieście, które w naszej rodzinie zawsze było zwieńczeniem pysznego posiłku.
Ciasta świąteczne mają to do siebie, że są po prostu pozycją obowiązkową w każdym domu, zaraz po barszczu, kapuście z grzybami, karpiu i pierogach. Ale które z nich wybrać na swój Wigilijny stół?
Stawiam na tradycję
Jako cukiernia z ponad 20-letnim doświadczeniem, stawiamy na tradycję! Chociaż mocno rozwijamy naszą produkcję w kierunku kreatywnych i nowoczesnych monoporcji, to w tym szczególnym czasie Świąt Bożego Narodzenia naszym zdaniem wygrywają sprawdzone klasyki.
Co roku dbamy o to, by nasz klient mógł zaskoczyć swoich gości wspaniałymi ciastami, których smaki pamiętają z dzieciństwa. A wśród tych smaków szczególnie polecamy:
- Piernik firmowy Bakusa - przygotowujemy go na tradycyjnej, staropolskiej recepturze, ciasto dojrzewa aż 6 tygodni i całe aż pachnie korzennymi przyprawami, sułtańskimi rodzynkami, orzechami włoskimi, suszonymi morelami, a wszystko zwieńczamy jeszcze aromatyczną skórką z pomarańczy.
- Regionalny kołacz - nasza lokalna tradycja. Ciasto, które powstało po to, by się nim dzielić z innymi, więc musi być wielki i nasz ma aż 40 cm średnicy! Robimy go z prawdziwego masła, masy makowej wypełnionej po brzegi bakaliami oraz puszystego białego sera, przykrytego pyszną kruszonkę.
- Makowiec na masny rok - według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia zapewnia szczęście, pieniądze i rok pełen wszelkich obfitości! Jako roślina tysiąca nasion, na wigilijnym stole symbolizuje również urodzaj i płodność, a pannom ma zapewnić rychłe zamążpójście. Połączenie pysznej masy makowej nasyconej miodem i bakaliami, na kruchym maślanym cieście musi zwiastować dobrobyt! A więc jest to ciasto, którego na święta powinno być najwięcej. Dlatego w tym roku przygotowaliśmy jego różne odsłony.
- Polski sernik świąteczny i sernik wiedeński z czekoladą - to chyba jedna z moich ulubionych pozycji. Sernik to zawsze dobry wybór do kawy, czy herbaty. Przygotowaliśmy go w dwóch odsłonach - tradycyjnej: z bakaliami, na kruchym maślanym spodzie, oraz wersji bardziej obfitej: z polewą czekoladową.
- Świąteczne babki - ich również przygotowaliśmy sporo w tym roku: drożdżowe, biszkoptowe, czekoladowe… Oblane ukochanym przez dzieci słodkim lukrem.
Dodatkowo naszym klientom polecam pięknie, ręcznie robione i zdobione kruche pierniki, które co roku stają się hitem świątecznych dekoracji. Rewelacyjne prezentują się Wigilijnym stole, jak również jako gustowne (i pyszne) bombki choinkowe. Moje dzieci tylko czekają na ten moment, kiedy zgasną światła i będą mogły je wszystkie zjeść.
Cukiernia BAKUS na świątecznych Jarmarkach
W tym roku jeszcze bardziej ułatwiamy naszym klientom zakup świątecznych ciast oraz piernikowych dekoracji i oprócz naszej cukierni na ul. Braterskiej 10 w Czechowicach-Dziedzicach, wyroby BAKUSA można będzie kupić na świątecznych Jarmarkach w Bielsku-Białe oraz w Pszczynie.
- 13-15.12.2019 Rynek w Pszczynie, godz. 11-20
- 12-22.12.2019 Pl. Chrobrego, Bielsko-Biała, godz. 12-22
Zamówienia od naszych klientów przyjmujemy również telefonicznie i mailowo do 21.12.2019.