Wiadomości

  • 18 stycznia 2016
  • wyświetleń: 5940

Gdzie na bal karnawałowy?

Artykuł sponsorowany:

W pierwszych tygodniach nowego roku w Polsce i w większości krajów świata organizowane są liczne bale karnawałowe. Tradycja zapoczątkowana jeszcze w starożytnej Grecji, chętnie podtrzymywana jest do dnia dzisiejszego. Nieliczni wiedzą, że nazwa "karnawał" pochodzi od słów carne avaler co znaczy "połykać mięso", lub od carne levamen - "z mięsa się oczyszczać" albo od carne vale - "mięso żegnaj".

Hotel STYL70


W naszym kraju karnawał miał swój początek w czasach szlachty sarmackiej, a staropolskie obchody określane były jako huczne zapusty. W tym czasie organizowano kuligi, polegające na odwiedzaniu sąsiadów z całej okolicy, a także maskarady oraz maszkary (zabawy maskowe).

Maski, podczas zabaw karnawałowych pełniły nieocenioną rolę, ponieważ pozwalały uniknąć mniej lubianego towarzystwa. W okresie międzywojennym zwyczajem stały się bale dobroczynne i charytatywne, które organizowane są do dnia dzisiejszego.

W naszym regionie zwykle organizuje się standardowe bale karnawałowe, podczas których goście zakładają eleganckie kreacje, mają okazję do posmakowania wybornego menu i zabawy do białego rana.

W tym roku warto zwrócić uwagę na ofertę nieco bardziej szaloną, którą proponuje Hotel Styl 70 w Piasku. 30 stycznia 2016 odbędzie się tam ITALO DISCO '80 impreza zaaranżowana w stylu włoskiego disco z lat 80. Brzmi ciekawie, prawda? Wczasie imprezy, goście będą mieli okazję bawić się w rytmie gorącej muzyki włoskiej, a także posmakować wybornego menu, które idealnie podkreśli charakter balu.

Na kolację Szef Kuchni Restauracji Hotelu Styl 70 przygotuje tradycyjną, włoską zupę Minestrone w nowoczesnym wydaniu oraz delikatną polędwiczkę wieprzową na musie grzybowym. Wielbiciele słodkości będą mogli rozkoszować podniebienie smakując typowo włoskich deserów panny cotty, straciatelli lub słynnego tiramisu. Akcenty kuchni włoskiej odnajdziemy również w bufecie zimnych przekąsek w postaci suszonych owoców, antipasti, sałatki caprese czy paluszków grossini.

Lata 80. XX wieku, to okres, w którym królowały cekiny, neony, koronki oraz burze loków z natapirowaną grzywką. Dla odzwierciedlenia klimatu tamtej dekady, organizatorzy zachęcają gości do przygotowania stylizacji a'la lata 80.

Warto rozważyć oryginalną ofertę Hotelu Styl 70 i zaszaleć w klimacie tych niezwykle często i miło wspominanych czasów. A skoro jest ku temu okazja, dlaczego nie skorzystać, prawda?

Menu



Aperitiff
  • Aperol Spritz


Zupa
  • krem Minestrone z selerem naciowym i makaronowym groszkiem


Danie główne
  • polędwiczka wieprzowa na musie grzybowym podana z puree z białych warzyw i fasolka szparagową w boczku


Bufet słodki
  • panna cotta z musem malinowym
  • straciatella z kawałkami czekolady przekładana winnymi wiśniami
  • tiramisu kawowe z likierem Amaretto


Bufet zimnych przekąsek
  • deska serów z suszonymi owocami
  • pasztet z dziczyzny na konfiturze żurawinowo - jabłkowej
  • szynka z melonem i paluszkami grissini
  • tymbaliki drobiowe
  • rożki szynkowe z musem pomidorowo - bazyliowym
  • sałatka tortelini z szynką i porem
  • sałatka "caprese"
  • antipasti (oliwki, kapary, marynowane cebulki cipollini, suszone pomidory, plastry salami, ser Grana Padano)
  • pieczywo
  • masło


Bufet ciepłych przekąsek
  • tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym
  • barszcz czerwony z krokietem mięsnym


Napoje bez ograniczeń
  • kawa , herbata i woda mineralna


ITALO DISCO '80 - Bal karnawałowy | Hotel Styl 70
Bilety: 99 PLN /os.
Rezerwacje:
tel.: 32 449 30 00, e-mail: recepcja@hotelstyl70.pl
Szczegóły na hotelstyl70.pl i na Facebooku

italian disco


Hotel STYL70

43-211 Piasek
ul. Studzienicka 58

tel. 032 4493000
tel. 032 4493014

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Styl70" podaj