Wiadomości
- 18 stycznia 2016
- wyświetleń: 5940
Gdzie na bal karnawałowy?
Artykuł sponsorowany:
W pierwszych tygodniach nowego roku w Polsce i w większości krajów świata organizowane są liczne bale karnawałowe. Tradycja zapoczątkowana jeszcze w starożytnej Grecji, chętnie podtrzymywana jest do dnia dzisiejszego. Nieliczni wiedzą, że nazwa "karnawał" pochodzi od słów carne avaler co znaczy "połykać mięso", lub od carne levamen - "z mięsa się oczyszczać" albo od carne vale - "mięso żegnaj".
W naszym kraju karnawał miał swój początek w czasach szlachty sarmackiej, a staropolskie obchody określane były jako huczne zapusty. W tym czasie organizowano kuligi, polegające na odwiedzaniu sąsiadów z całej okolicy, a także maskarady oraz maszkary (zabawy maskowe).
Maski, podczas zabaw karnawałowych pełniły nieocenioną rolę, ponieważ pozwalały uniknąć mniej lubianego towarzystwa. W okresie międzywojennym zwyczajem stały się bale dobroczynne i charytatywne, które organizowane są do dnia dzisiejszego.
W naszym regionie zwykle organizuje się standardowe bale karnawałowe, podczas których goście zakładają eleganckie kreacje, mają okazję do posmakowania wybornego menu i zabawy do białego rana.
W tym roku warto zwrócić uwagę na ofertę nieco bardziej szaloną, którą proponuje Hotel Styl 70 w Piasku. 30 stycznia 2016 odbędzie się tam ITALO DISCO '80 impreza zaaranżowana w stylu włoskiego disco z lat 80. Brzmi ciekawie, prawda? Wczasie imprezy, goście będą mieli okazję bawić się w rytmie gorącej muzyki włoskiej, a także posmakować wybornego menu, które idealnie podkreśli charakter balu.
Na kolację Szef Kuchni Restauracji Hotelu Styl 70 przygotuje tradycyjną, włoską zupę Minestrone w nowoczesnym wydaniu oraz delikatną polędwiczkę wieprzową na musie grzybowym. Wielbiciele słodkości będą mogli rozkoszować podniebienie smakując typowo włoskich deserów panny cotty, straciatelli lub słynnego tiramisu. Akcenty kuchni włoskiej odnajdziemy również w bufecie zimnych przekąsek w postaci suszonych owoców, antipasti, sałatki caprese czy paluszków grossini.
Lata 80. XX wieku, to okres, w którym królowały cekiny, neony, koronki oraz burze loków z natapirowaną grzywką. Dla odzwierciedlenia klimatu tamtej dekady, organizatorzy zachęcają gości do przygotowania stylizacji a'la lata 80.
Warto rozważyć oryginalną ofertę Hotelu Styl 70 i zaszaleć w klimacie tych niezwykle często i miło wspominanych czasów. A skoro jest ku temu okazja, dlaczego nie skorzystać, prawda?
Menu
Aperitiff
- Aperol Spritz
Zupa
- krem Minestrone z selerem naciowym i makaronowym groszkiem
Danie główne
- polędwiczka wieprzowa na musie grzybowym podana z puree z białych warzyw i fasolka szparagową w boczku
Bufet słodki
- panna cotta z musem malinowym
- straciatella z kawałkami czekolady przekładana winnymi wiśniami
- tiramisu kawowe z likierem Amaretto
Bufet zimnych przekąsek
- deska serów z suszonymi owocami
- pasztet z dziczyzny na konfiturze żurawinowo - jabłkowej
- szynka z melonem i paluszkami grissini
- tymbaliki drobiowe
- rożki szynkowe z musem pomidorowo - bazyliowym
- sałatka tortelini z szynką i porem
- sałatka "caprese"
- antipasti (oliwki, kapary, marynowane cebulki cipollini, suszone pomidory, plastry salami, ser Grana Padano)
- pieczywo
- masło
Bufet ciepłych przekąsek
- tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym
- barszcz czerwony z krokietem mięsnym
Napoje bez ograniczeń
- kawa , herbata i woda mineralna
ITALO DISCO '80 - Bal karnawałowy | Hotel Styl 70
Bilety: 99 PLN /os.
Rezerwacje:
tel.: 32 449 30 00, e-mail: recepcja@hotelstyl70.pl
Szczegóły na hotelstyl70.pl i na Facebooku