Wiadomości

  • 18 marca 2015
  • wyświetleń: 2447

Gotowanie po angielsku w Woli

Czy jest coś wspólnego pomiędzy zajęciami z języka angielskiego a zajęciami gastronomicznymi? Od początku zastanawiałam się nad tym pytaniem ucząc tego przedmiotu w naszym technikum. Jak połączyć zupełnie dwa różne przedmioty w naszej szkole, a przy okazji zachęcić do nauki języka angielskiego?

Przypominając sobie pobyt w Southampton, doszłam do wniosku, że jednak praktyka czyni mistrzów a nie "sucha" teoria. W tamtejszych szkołach zobaczyłam różnicę pomiędzy naszym systemem nauczania a angielskim. W ich szkołach na przedmiotach zawodowych było obecnych od czterech do sześciu uczniów, my mamy o wiele więcej. Nie musimy wstydzić się naszej klasy i zaplecza gastronomicznego, ale zaskoczeniem dla mnie było wzajemne ocenianie się uczniów pod koniec przygotowanej lekcji. Uczniowie wypowiadali się na temat mocnych i słabych stron swoich prezentacji, co chciałam wprowadzić u nas.

Gotowanie po angielsku w Woli - 13.03.2015 · fot. Zespół Szkół w Woli


Zaczęliśmy od poszukiwania informacji i przygotowania plakatów dotyczących kuchni całego świata. Każda przygotowująca się para prezentowała kuchnie danego kraju, jej historie i typowe potrawy. Podsumowując swoją pracę, przygotowywali jedno z wybranych dań. Na naszym stole zagościły: kuchnia francuska, włoska, hiszpańska, turecka, amerykańska oraz chińska. Osoby przygotowujące potrawy musiały również udekorować stół i znać przepis w języku angielskim. Na końcu była nie tylko degustacja dania, ale również samoocena i ocena koleżanek i kolegów. Myślę, że w ten sposób uczniowie już nabrali pewności siebie, co bardzo mnie satysfakcjonuje i mam również nadzieję, że w przyszłości zaczną przygotowywać bardziej skomplikowane dania oraz udoskonalą swój język zawodowy.

W piątek, 13 marca w naszym technikum został zorganizowany Dzień Otwarty. Uczniowie klasy pierwszej oraz trzeciej technikum przygotowali dania, o których już wspominałam, dekorując i podpisując wszystkie elementy nakrycia stołu w języku angielskim, własnoręcznie zrobili flagi oraz przepisy poszczególnych potraw. To był pierwszy taki pokaz ich umiejętności, ale jestem z nich bardzo dumna. Strach, zawstydzenie i stres jak wypadną przed obserwatorami, wszystko to skumulowało się, ale poradzili sobie. Gratuluję moim uczniom.

Łarisa Doniecka

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.