Wiadomości

  • 15 grudnia 2008
  • wyświetleń: 16462

Skażone mięso trafiło do Pszczyny?

Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że ponad 20 ton podejrzanej o skażenie dioksynami wieprzowiny z Irlandii, trafiło za pośrednictwem duńskiej firmy do dwóch polskich zakładów przetwórczych - na Śląsku i w Wielkopolsce - poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa. Mięso mogło też trafić do Pszczyny - podaje portal tvn24.pl.

Skażone mięso trafiło do Pszczyny?


W miniony poniedziałek do jednego z zakładów w województwie śląskim zostało przywiezione z Irlandii 20,6 ton mięsa wieprzowego, pochodzącego z rzeźni, w której ubijane były świnie pochodzące z ferm skażonych dioksynami.

- Pośrednikiem transakcji była firma duńska. Mięso pozyskano na początku grudnia tego roku. Całość towaru została zatrzymana i zabezpieczona przez Inspekcję Weterynaryjną oraz zostały pobrane próbki do badań - poinformował resort.

Jak ustaliły polskie służby weterynaryjne, mięso trafiło do 28 polskich przetwórni w 9 województwach.

"Super Express" twierdzi, że są to m.in. zakłady w Sędziejowicach (Świętokrzyskie), Pszczynie i Pyskowicach (Śląskie), Białobrzegach i Karczewie (Mazowieckie), Grabowie nad Prosną i Grzegorzewicach (Wielkopolskie), Czyżewie (Podlaskie), Łodzi, Warlubiu (Kujawsko-Pomorskie), Koluszkach (Łódzkie), Bolesławcu (Dolnośląskie) oraz Dębicach (Podkarpackie).

- Nie chcę potwierdzać tych informacji przed uzyskaniem wyników naszych badań, ale dziennikarze się napracowali... - skomentował te listę w TVN24 Krzysztof Jażdżewski.

tvn24.pl

-----------------------------

Oświadczenie ZPM Henryk Kania SA

W imieniu Zarządu Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Henryk KANIA SA oświadczam, iż podane w artykule ilości 20,6 ton mięsa sprowadzonego z Irlandii nie dotyczą naszego zakładu.

Z poważaniem
Joanna Dziubek
Dyrektor Działu Marketingu

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.