Rozrywka
- 21 marca 2017
- wyświetleń: 2007
Festiwal kulinarny Good France zawita do Pszczyny
Za nami:
Już 21 marca Restauracja Kameralna z Pszczyny weźmie udział w trzeciej edycji festiwalu "Goût de France / Good France" (Smak Francji), podczas którego ponad 1500 szefów kuchni na 5 kontynentach urządzi święto na cześć francuskiej kuchni.
Geneza festiwalu Good France tkwi w 1912 roku, kiedy Auguste Escoffier zapoczątkował Kolację Epikura, polegającą na serwowaniu w jednym dniu tego samego menu, w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Sto lat później Ministerstwo Spraw Zagranicznych Francji oraz Francuska Agencja Rozwoju Turystyki Atout France, w celu wsparcia promocji swojej kuchni i swoich win, postanowiły zainicjować szeroko zakrojony projekt pod hasłem "Smak Francji"- Goût de France.
Projekt, skierowany jest do najlepszych szefów kuchni oraz restauratorów ze wszystkich kontynentów, polega na tym, aby tego samego dnia serwować kolację à la française.
21 marca (wtorek) 1500 szefów kuchni na pięciu kontynentach urządzi więc święto na cześć francuskiej kuchni i kojarzonym z nią wartościom, jak dzielenie się tym, co najlepsze. Zaproponują gościom menu, w którym królować będą dania charakteryzujące francuską sztukę kulinarną.
Szef kuchni pszczyńskiej Restauracji Kameralnej Paweł Kaczmarek oraz ekspert kulinarny Tomasz Nowak przygotują najlepsze dania prosto znad Loary. Podczas kolacji będzie można również skosztować francuskich szampanów oraz wziąć udział w degustacji win z udziałem sommeliera.
Więcej informacji na temat tej akcji można znaleźć na stronie http://www.restauracjakameralna.pl/good-france-w-restauracji-kameralna.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.