Rozrywka
- 26 października 2013
- wyświetleń: 3600
Stara Piekarnia: Golonka i piwo
Materiał partnera:
W dniach od 3 do 31 października Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie zaprasza na Święto Golonki i Piwa.
Golonka od lat jest ulubionym daniem wielu mężczyzn, dlatego też jest nazywana męskim przysmakiem. To niezwykle popularne danie kuchni niemieckiej, natomiast w Polsce szczególnie odnalazło się w kuchni śląskiej.
Golonkę można przyrządzać świeżą, wędzoną lub peklowaną. Można ją gotować, piec, dusić. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni tylko z korzeniami.
Są też i tacy, którzy sądzą, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Do tego niezwykle smacznego dania idealnie pasuje zimne piwo, lub też kieliszek czystej wódki - jest to rada by trawienie było łatwiejsze.
Restauracja Stara Piekarnia poleca Piwo Pilsner Urquell - Jedyne Piwo
w Pszczynie lane metodą czopowania oraz szeroką gamę piw regionalnych.
U nas zasmakować możesz:
Pieczonej golonki po góralsku faszerowanej oscypkiem i boczkiem podanej na desce ze smażonymi pierogami z kapustą oraz ogórkiem małosolnym, musztardą i chrzanem
Pieczoną golonkę na ostro podaną na salsie paprykowo - pomidorowej w sosie z chilli
Golonkę po bawarsku z ziemniakami z patelni z boczkiem i cebulką
Golonkę w bakaliowo - miodowym sosie z kwaśnym pieczonym jabłkiem
Gotowaną golonkę w sosie musztardowym
Zapraszamy
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj