pless.pl

Zdrowie

  • 12 grudnia 2022
  • wyświetleń: 508

Nieprzyjemne pieczenie w przełyku - skąd się bierze zgaga i jak ją zwalczyć?

Materiał partnera:

Zgaga to nieprzyjemne palenie w przełyku. Jest to częsty problem, szczególnie u kobiet w ciąży. Zgaga powoduje dyskomfort, który wpływa na jakość naszego życia. Skąd się więc ona bierze i w jaki sposób możemy ją zwalczyć?

zgaga


Czym właściwie jest zgaga?



Zgaga to objaw chorobowy, który odczuwamy jako nieprzyjemne, a nawet bolesne pieczenie w okolicy przełyku i mostka. Towarzyszą jej takie dolegliwości, jak nudności, wymioty, puste odbijanie, problemy z połykaniem czy gorzki smak w ustach. Pomimo faktu, że zgaga to objaw chorobowy, uważana jest również jako zjawisko fizjologiczne.

Dlaczego mam zgagę? - przyczyny pieczenia w przełyku



Przyczyną zgagi jest podrażnienie błony śluzowej przełyku, które najczęściej wynika z cofania się treści żołądkowej z przełyku. Fachowo nazywane jest to refluksem żołądkowo-przełykowym. Jego przyczyną są zaburzenia funkcji mięśnia - dolnego zwieracza przełyku. Na jego zaburzenie wpływa m.in. brak aktywności fizycznej, złe nawyki żywieniowe, nadwaga, otyłość czy palenie tytoniu.

Zgaga może także wystąpić u zdrowych osób, po jedzeniu. Do jej pojawienia przyczyniają się:

  • cytrusy,
  • pikantne potrawy,
  • czekolada,
  • alkohol,
  • napoje gazowane,
  • mocna kawa lub herbata,
  • tłuste i ciężkostrawne potrawy,
  • pomidory i ich przetwory,
  • cebula.


Inne przyczyny pojawienia się zgagi to:

  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • niestrawność,
  • podrażnienie przełyku,
  • zapalenie przełyku,
  • niedobór wydzielania śliny,
  • rak gruczołowy przełyku,
  • przełyk Barretta.


Objawy zgagi



Zgaga objawia się piękącym bólem za mostkiem i w przełyku. Zazwyczaj występuje ona po posiłku, podczas schylania się lub leżenia. Często zgadze towarzyszą kwaśne bądź gorzkie odbijania. Jej objawy nasilają się po zjedzeniu obfitego posiłku. Rankiem może się również pojawić suchy kaszel bądź chrypka.

Diagnostyka i leczenie zgagi - czyli jak się pozbyć i zapobiec pieczeniu w przełyku?



Jeżeli zgaga często Ci dokucza, to powinieneś udać się do lekarza i wykonać specjalne badanie, pozwalające określić przyczynę tej nieprzyjemnej dolegliwości. Często wykonuje się gastroskopię, a dodatkowo prześwietlenie przewodu pokarmowego.

W przypadku choroby refluksowej, często wymagane jest długotrwałe stosowanie leków, które obniżają produkcję kwasu solnego w żołądku. Natomiast przy przepuklinie rozworu przełykowego może być wymagane leczenie chirurgiczne.

Jak zapobiec zgadze?



Aby zapobiec zgadze, należy stosować kilka środków zaradczych:

  • prawidłowe i umiarkowane odżywianie,
  • utrzymywanie prawidłowej masy ciała,
  • rzucenie palenia,
  • rezygnacja z picia alkoholu,
  • ograniczenia jedzenia tłuszczów i potraw ciężkostrawnych,
  • przyjmowanie posiłków do trzech godzin przed snem,
  • spanie z lekko uniesioną głową,
  • unikanie wcześniej wspomnianych produktów,
  • doraźne stosowanie leków na zgagę.


Pieczenie w przełyku - kiedy do lekarza?



Kiedy zgaga występuje okazjonalnie, nie trzeba się nią niepokoić. Jeżeli jednak dokucza ona ok. 2 razy w tygodniu, a objawy nie znikają po zastosowaniu domowych sposobów, należy udać się do lekarza. Zgaga może być symptomem choroby refluksowej przełyku, która nieleczona doprowadza do poważnych powikłań. Do lekarza należy się zgłosić również wtedy, kiedy zgadze towarzyszą bóle brzucha, problemy z przełykaniem, krwawienie z przewodu pokarmowego,anemia, czy powtarzające się wymioty.

Źródło: Jutro Medical - nowoczesna sieć przychodni jutra dostępnych w największych miastach Polski.