Zdrowie

  • 25 lutego 2019
  • 28 lutego 2019
  • wyświetleń: 3076

Tłusty czwartek - Naturhouse ma coś dietetycznego

Materiał partnera:

Jesteś na diecie a masz ochotę na pączka? Naturhouse podpowiada jak je zrobić pysznie i dietetycznie.

Centrum Dietetyczne Naturhouse


Składniki:
  • szklanka mąki tortowej (120g)
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130g)
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • jajko rozmiar L
  • 2-3 krople słodzika Pecva
  • 1 saszetka budyniu waniliowego Slimbel lub konfitura Dietesse
  • aromat śmietankowy


Przygotowanie:

Opcja z budyniem


Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować rozczyn - podgrzać mleko, połączyć z drożdżami, słodzikiem Pecva oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i zmiksować na pianę. Wsypać mąkę, dodać aromat i wyrabiać ciasto aż będzie odklejało się od rąk. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysypać trochę mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszczyć je na grubość około 2 cm i wycinać kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę budyniu i skleić końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść około 10 pączków. Gotowe pączki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstawić na kolejną godzinę. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

Opcja z konfiturą

Na każde kółko pączka nakładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy końce, tak by powstała kulka.

Centrum Dietetyczne Naturhouse

43-200 Pszczyna
ul. Rymarska 1

tel. 32 793- 58 -70
kom. 882-146- 626



Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Naturhouse" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Naturhouse

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Naturhouse" podaj