Wiadomości

  • 15 grudnia 2023
  • wyświetleń: 7874

Wigilia na miedźniańskiej ziemi. Koła gospodyń wiejskich przygotowały tradycyjne potrawy

Sześć Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Miedźna przygotowało tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne przysmaki na XXIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".

Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” - 14.12.2023 · fot. powiat


Tegorocznym hasłem zmagań Kół Gospodyń Wiejskich w Domu Socjalnym we Frydku była "Wigilia na miedźniańskiej ziemi". Gospodynie nakryły sześć stołów i zaserwowały wigilijną kolację. Zwycięstwo przyznano KGW w Woli. Na 2. miejscu znalazły się gospodynie z Miedźnej. 3. miejsce wywalczyły Panie z Frydku.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowały również KGW z Gilowic, Grzawy i Góry.
Na stołach królowały barszcz z uszkami, zupa grzybowa, żurek, karp smażony, kapusta z grzybami, szałot, pierogi, śledzie w śmietanie, kutia, moczka, makówki i pierniczki. Jury oceniając potrawy wigilijne pod uwagę brało smak, oryginalność, sposób podania i związek z tradycją. O oprawę artystyczną podczas konkursu zadbał Zespół "Swojanie" z Frydku, który na rozpoczęcie odśpiewał "Hymn Kółek Rolniczych".

Organizatorami XXIII Gminnego Konkursu Potraw Regionalnych "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" pod patronatem Wójta Gminy Miedźna byli Gminny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Miedźnej, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Miedźnej.

ar / pless.pl

źródło: Powiat Pszczyński

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.