Wiadomości
- 27 października 2023
- wyświetleń: 1871
Garnki aluminiowe, żeliwne czy ze stali nierdzewnej? Które wybrać do swojej kuchni?
Materiał partnera:
Garnek to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Do najpopularniejszych naczyń kuchennych można zaliczyć garnki aluminiowe, stalowe oraz żeliwne. Każdy typ ma swoje mocne i słabe strony. Jak wybrać dobry komplet garnków do swojej kuchni?
Czym się kierować wybierając garnki?
Zanim wybór padnie na konkretny materiał, warto zwrócić uwagę na takie aspekty jak:
- trwałość naczyń,
- łatwość w utrzymaniu czystości,
- przewodność ciepła,
- reakcja z żywnością,
- rodzaj posiadanej kuchenki.
Garnki stalowe
Garnki ze stali nierdzewnej cieszą się dużą popularnością i stanowią podstawowe wyposażenie w prawie każdej kuchni. Odznaczają się wysoką wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Dzięki temu te garnki posłużą nam przez wiele lat. Ponadto, garnki stalowe nie są powlekane żadną powłoką, która mogłaby być zdarta podczas czyszczenia lub gotowania. Oznacza to, że nie potrzebujemy specjalnych przyborów, by móc bez przeszkód korzystać z takiego garnka. Bardzo często garnki stalowe mają wielowarstwowe dno, które lepiej rozprowadza ciepło po całym naczyniu. Te naczynia nadają się zarówno do gotowania na kuchence, jak i smażenia w piekarniku, gdyż są odporne na wysokie temperatury. Garnki wykonane ze stali bez problemu można myć w zmywarce.
Garnki ze stali nierdzewnej polskiej marki NOIS można zakupić w zestawach, które zawierają naczynia umożliwiające jednoczesne przygotowywanie wieloelementowych posiłków. Ponadto, garnki wyposażone są w dopasowane pokrywki oraz uchwyty. Najnowsze modele garnków z pewnością będą pasować do każdej kuchennej aranżacji.
Aczkolwiek, garnki ze stali nierdzewnej nie są bez wad. W porównaniu do aluminiowych garnków są znacznie cięższe, a także wolniej się nagrzewają. Osoby uczulone na pierwiastki metaliczne (jak nikiel) powinny unikać garnków ze stali nierdzewnej. Warto także wiedzieć, że długo przechowywane potrawy w tych naczyniach nabierają metalicznego posmaku.
Błędem natomiast jest opinia, że na patelniach stalowych bez powłok non-stick nie da się smażyć - da się, jednak proces ten jest nieco trudniejszy i wymaga więcej uwagi. Koniecznym będzie zastosowanie tłuszczy, przykładem może być obsmażanie mięsa (steków) na maśle, gdzie musimy doprowadzić do zarumienienia skórki i dopiero wtedy uda nam się przewrócić mięso na drugą stronę, jeżeli zrobimy to za wcześnie, mięso przywrze do patelni. Przy smażeniu na patelni stalowej najważniejsze jest dobre jej nagrzanie, dopiero po nagrzaniu dodajemy tłuszcz i kładziemy produkt.
Garnki żeliwne
Garnki żeliwne to produkty, które są niezwykle trwałe. Mogą nam służyć długie lata. Wystarczy tylko zadbać o ich odpowiednią pielęgnację. Ściany naczynia powoli się nagrzewają, ale również powoli oddają ciepło. Żeliwo to materiał, który się nie psuje. Mimo że gotowanie jedzenia w żeliwnych garnkach pochłania sporo energii, to z powodzeniem gotowanie może przebiegać na najmniejszym ogniu czy mocy, a będzie równie wydajne. Możemy zakupić garnki żeliwne do gotowania na różnych typach kuchenek. Co więcej, ta opcja jest całkowicie bezpieczna, gdyż żeliwo nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Potrawy ugotowane w garnkach żeliwnych są zdrowsze i mają więcej wartości odżywczych, gdyż do ich przygotowania nie trzeba dodawać tłuszczu.
Jakie są wady garnków żeliwnych? Naczynia te są podatne na pęknięcia i uderzenia, a wolne nagrzewanie sprawia, że nie sposób przygotować potrawy w kilkanaście minut.
Garnki aluminiowe
Aluminium to materiał powszechnie wykorzystywany w produkcji patelni, garnków, puszek na napoje gazowane czy foremek do pieczenia.
Naczynia aluminiowe są lekkie oraz świetnie przewodzą ciepło. Bardzo szybko się nagrzewają, co znacznie skraca czas przygotowywania posiłków, a także pozwala na oszczędność energii lub gazu. Garnki z aluminium, podobnie jak stalowe, wykazują dużą odporność na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne. Do ich mycia można używać dowolnych detergentów, ponieważ nie ma ryzyka uszkodzenia powłoki naczyń. Garnki aluminiowe nie zmieniają smaku i zapachu potraw i są zazwyczaj tańsze niż stalowe naczynia.
Obecnie większość naczyń z aluminium pokryte jest dodatkowo trwałymi powłokami nieprzywieralnymi, dzięki czemu jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z metalem. Nie zaleca się używania garnków aluminiowych do gotowania słonych lub kwaśnych potraw, takich jak bigosu czy zupy kapuścianej. Wynika to z faktu, iż pod wpływem ciepła i oddziaływania kwasów aluminium wchodzi w reakcję z jedzeniem i może doprowadzić do uwalniania się szkodliwych dla organizmu substancji (metale). Naczynia te nie nadają się również do przechowywania żywności (szczególnie słonych potraw) i wody przez długi czas. Odkładanie się aluminium w organizmie może zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona, chorób układu nerwowego bądź osteoporozy. Ale jeśli garnki wykonane z aluminium będą właściwie używane i nie będą zniszczone ani porysowane - są całkowicie bezpieczne.
Co więcej, niektóre modele z powłoką non-stick nie są przystosowane do mycia w zmywarce, w wielu przypadkach trzeba również używać drewnianych lub silikonowych przyborów, tak aby nie uszkodzić powłoki. Naczynia aluminiowe równie szybko się nagrzewają, jak i tracą ciepło.
Garnki z innych materiałów
Ceramiczne garnki tworzone są z metalu i pokryte nieprzywierającym materiałem, który ma ceramiczną podstawę. Ten rodzaj garnków jest bezpieczny dla zdrowia, jednakże należy zwrócić uwagę na emalię, którą naczynia są pokryte (powinna być pozbawiona toksycznych substancji, np. ołowiu). Ten rodzaj naczyń jest niezwykle uniwersalny - można używać go do gotowania, jak i pieczenia w piekarniku. Dzięki powłoce, jedzenie nie przywiera do powierzchni i czyszczenie garnka jest bardzo łatwe i szybkie.
Garnki miedziane są drogie, ale bardzo trwałe i łatwe w utrzymaniu. Ponadto, bardzo szybko się nagrzewają, szybko reagują na zmiany temperatury i są idealne do smażenia konfitur i powideł.
Garnki szklane nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, są polecane dla alergików, a przygotowywane w nich potrawy zachowują smak i wartości odżywcze.
Garnek aluminiowy czy ze stali - podsumowanie
Wybór garnków uzależniony jest od osobistych preferencji osoby kupującej. Przy zakupie warto zdecydować się na garnki, które posiadają grube dno i nie zawierają szkodliwych substancji. Najlepiej, aby były odporne na uszkodzenia mechaniczne.