Wiadomości
- 9 października 2023
- wyświetleń: 424
Jak dobrać odpowiednią frytownicę do gastronomii?
Materiał partnera:
Jedną z uwielbianych przekąsek i dodatków do dań w wielu lokalach gastronomicznych są frytki. Serwuje się je w restauracjach, barach i food truckach. Z tego względu wśród podstawowych urządzeń, w jakie trzeba się zaopatrzyć, jest dobra frytownica. Będzie wobec niej znacznie więcej wymagań niż w przypadku wyboru małego modelu do użytku domowego. Jaka frytownica dla gastronomii będzie odpowiednia? Na jakie parametry trzeba zwrócić uwagę?
Rodzaj frytownicy
W zależności od tego, co ma być przygotowywane w urządzeniu, sprawdzi się inny model. Do wyboru jest kilka rodzajów. W lokalach, gdzie serwuje się dużo frytek, krążków cebulowych i panierowanych produktów, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się frytownice otwarte. W przypadku pączkarni dobrą opcją są specjalne frytownice do pączków. Oprócz tego można znaleźć frytownice do ryb, ciasta ryżowego, elektryczne, gazowe, wysokociśnieniowe. Trzeba więc dobrze zastanowić się, do czego urządzenie będzie wykorzystywane.
Profesjonalne modele znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/89-frytownice
Pojemność urządzenia
Kolejną istotną cechą jest pojemność i wielkość sprzętu. Zwracamy uwagę na to, ile jedzenia jednorazowo chcemy móc przygotować. Mając większą frytownicę, da się jednorazowo usmażyć więcej jedzenia, ale nie można zapominać, że większe urządzenie to większe zużycie oleju. Nie bez znaczenia jest wielkość kuchni. Nie można zapominać o tym, że musi być miejsce nie tylko na frytownicę. Restauracja lub bar muszą mieć więcej sprzętów, co również trzeba uwzględnić podczas zakupów.
Frytownica dla gastronomii musi być wydajna
Żaden klient nie lubi długo czekać na realizację zamówienia. Oznacza to, że frytownica dla gastronomii powinna wiązać się z szybkim smażeniem. Z tego względu weryfikuje się moc urządzenia, bo to od niej zależy szybkość nagrzewania oleju i smażenia. Im jest ona wyższa, tym krócej trwa przygotowanie potraw.
Ważna możliwość kontroli temperatury
Aby potrawy były smaczne, muszą być przygotowywane w odpowiednich warunkach. Jednym z parametrów mających duże znaczenie jest temperatura. We frytkownicach można przyrządzać różne potrawy, a każda z nich może wymagać innej temperatury oleju. Najlepiej więc od razu koncentrować się na modelach pozwalających na weryfikację i regulację. Na rynku nie brakuje frytownic z termostatem i to one sprawdzą się doskonale.
Wytrzymały i łatwy w czyszczeniu materiał wykonania
Frytownice dla gastronomii są urządzeniami, które eksploatuje się bardzo intensywnie. Muszą być więc z materiałów odpornych i wytrzymałych. Ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością, ważne jest zachowanie nieskazitelnej czystości. Propozycją, jaka sprawdza się w gastronomii świetnie, jest stal nierdzewna. Łatwo się ją myje i jest przy tym materiałem wyjątkowo trwałym.
Przydadzą się funkcje dodatkowe
Podczas wyboru frytownicy do gastronomii priorytetem jest przeanalizowanie wcześniejszych punktów. Kiedy już zostaną wybrane urządzenia spełniające podstawowe wymagania, warto przyjrzeć się im pod kątem tego, czy posiadają funkcje dodatkowe zwiększające wygodę pracy. Mogą to być np. kosze i uchwyty do przenoszenia potraw albo timery kontrolujące czas smażenia.