
Wiadomości
- 29 sierpnia 2023
- wyświetleń: 183
Rodzynki - nie tylko do sernika!
Materiał partnera:
W kuchni polskiej rodzynki kojarzone są głównie z wypiekami. Jednak ich kulinarne zastosowanie może być o wiele szersze. Pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Zobacz, co wyjątkowego kryje się w tych niewielkich owocach!

Rodzynki to suszone owoce winorośli. Jednak nie każda odmiana winogron nadaje się do suszenia. Tylko najsłodsze, pozbawione dużych pestek owoce pozwalają uzyskać te aromatyczne bakalie. Jakie dania można z nich przygotować i dlaczego warto po nie sięgać?
Rodzynki - wartości odżywcze
Jednym z najważniejszych składników, jakie można znaleźć w rodzynkach, jest resweratrol. Ta substancja jest silnym antyoksydantem, który wykazuje działanie ochronne na serce i układ krwionośny. Jest też uważana za potencjalny środek spowalniający starzenie się organizmu. Jednak to nie wszystkie prozdrowotne działania, jakie wykazują rodzynki - właściwości tych owoców mogą być także korzystne dla kobiet ciężarnych, osób z nadciśnieniem tętniczym, czy w profilaktyce próchnicy.
Rodzaje rodzynek
Wygląd i smak rodzynek różni się w zależności od odmiany winorośli oraz miejsca, w którym jest uprawiana. Do najpopularniejszych gatunków należą:
- rodzynki sułtańskie - to najpopularniejsza odmiana, charakteryzują się jasnym kolorem i dużym rozmiarem.
- rodzynki koryntki - to stosunkowo niewielkie greckie rodzynki o ciemnej barwie. Są uważane za niezwykle aromatyczne i bardzo słodkie.
- rodzynki cybeby - to arabskie rodzynki o wydłużonym kształcie i charakterystycznym aromacie.
- rodzynki jumbo - są największymi dostępnymi na rynku rodzynkami, posiadają charakterystyczną złotą barwę i słodki smak.
- rodzynki włoskie - wyróżniają się ciekawym, muszkatołowym aromatem.
Rodzynki jako przekąska
Te owoce są popularnym składnikiem mieszanek bakalii i orzechów. W takiej formie są o wiele zdrowsze od wysoko przetworzonych słodyczy dostępnych na współczesnym rynku. Należy jednak pamiętać, że mimo iż stanowią alternatywę dla słodkich przekąsek, rodzynki zawierają bardzo dużo cukru i są kaloryczne. Dlatego osoby odchudzające się powinny konsumować je z umiarem.
Rodzynki jako dodatek do deserów
Poza klasycznym sernikiem z rodzynkami, te suszone owoce są wykorzystywane także do innych wypieków - babek, mazurków, keksów, czy drożdżówek. Rodzynki namoczone w gorącej wodzie lub w rumie podaje się z bitą śmietaną, kremem czekoladowym lub chałwowym. Krem sułtański ze względu na swoją prostotę i dostępność składników był bardzo popularny w okresie PRL-u, jednak obecnie również ma wielu zwolenników.
Rodzynki w daniach głównych
Suszone winogrona są składnikiem wielu dań wytrawnych, niekiedy w bardzo nieoczywistych kompozycjach smakowych. Dużą popularnością cieszą się dania rybne z rodzynkami, np. tradycyjna potrawa wigilijna - karp po żydowsku, lub często spotykany w smażalniach pstrąg z rodzynkami i boczkiem. Na polskich stołach goszczą też śledzie po sułtańsku - z dodatkiem rodzynek i marynowanej cebuli.
Słodkie rodzynki stanowią także świetny dodatek do mięs - pieczonego schabu, pasztetu czy drobiu. Rodzynki są też częstym składnikiem tradycyjnych dań kuchni krajów bliskiego wschodu, np. tagine czy pilaw.