Wiadomości

  • 3 kwietnia 2023
  • wyświetleń: 1440

Wyposażenie profesjonalnej kuchni - tego nie może zabraknąć

Materiał partnera:

Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to dla wielu osób życiowe marzenie - warto się do jego realizacji odpowiednio przygotować. Jakie powinno być wyposażenie profesjonalnej kuchni? Na jakie meble oraz akcesoria warto się zdecydować, by zapewnić zespołowi pracowników najlepsze warunki do pracy? Sprawdź z naszym poradnikiem, czy niczego Ci nie zabraknie!

Wyposażenie profesjonalnej kuchni


Po pierwsze: meble kuchenne do lokalu gastronomicznego



Można z całą pewnością stwierdzić, że odpowiednie meble kuchenne to podstawa wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Czy umeblowanie do kuchni profesjonalnej znacząco różni się od tego, jakie znaleźć można w zabudowie domowej?

W przypadku kuchni w lokalach gastronomicznych (https://horecapolska.pl/wyposazenie-kuchni) należy brać pod uwagę przede wszystkim dość trudne warunki w nich panujące. Wysokie i niskie temperatury, unoszące się często kłęby pary wodnej, konieczność częstego szorowania blatów czy też obciążanie mebli naczyniami i produktami spożywczymi to tylko kilka przykładowych czynników, z którymi muszą poradzić sobie elementy kuchennego wyposażenia.

Jeżeli szukasz trwałych mebli gastronomicznych, zdecyduj się na wyposażenie wykonane ze stali nierdzewnej. To surowiec, który w profesjonalnych kuchniach okazuje się niezastąpiony - jest odporny na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne. Powierzchnię wykonaną ze stali nierdzewnej można szorować, dezynfekować i często zmywać bez ryzyka naruszenia zewnętrznej warstwy.

Ze stali nierdzewnej wykonać można właściwie całe umeblowanie kuchenne, w tym:

  • stoły z blatami roboczymi,
  • regały gastronomiczne,
  • szafki,
  • stanowiska zlewozmywakowe.


Odporność na działanie tak wysokich, jak i niskich temperatur sprawia również, że regały oraz inna zabudowa ze stali nierdzewnej mogą bez obaw posłużyć jako wyposażenie magazynu czy chłodni gastronomicznej.

Po drugie: sprzęt gastronomiczny do gotowania



Ostateczny wybór urządzeń gastronomicznych jest uzależniony od profilu Twojego lokalu, jednak w większości profesjonalnych kuchni kilka sprzętów należy uznać za niezbędne. Mowa tutaj o, na przykład:

  • piecu gastronomicznym,
  • urządzeniach chłodniczych - nie tylko lodówkach i zamrażarkach, ale też witrynach czy szafach chłodniczych,
  • krajalnicach,
  • blenderach,
  • kuchennych robotach planetarnych,
  • maszynkach do mielenia mięsa,
  • szatkownicach.


Oczywiście, jeśli otwierasz pizzerię czy też planujesz uruchomienie lokalu typu kawiarnia, wybór sprzętu gastronomicznego będzie wyglądać nieco inaczej. W takich przypadkach uzupełnieniem akcesoriów będą piece do pizzy, ekspresy kawowe czy stoły chłodnicze.

Równie ważne, co urządzenia dla gastronomii, są także drobniejsze elementy wyposażenia, w tym pojemniki GN, patelnie, garnki, chochle i inne akcesoria. Specjalistyczne hurtownie gastronomiczne zapewniają kompleksowy dostęp do wszystkich wyrobów tego rodzaju.

Po trzecie: wyposażenie zaplecza



Zachowanie kuchni lokalu gastronomicznego w higienicznej czystości to priorytet. Stąd też, jako właściciel czy menadżer takiego obiektu musisz zadbać o odpowiednie wyposażenie zaplecza czy też tak zwanej zmywalni. Na pierwszy plan wysuwają się nowoczesne i niezwykle wydajne zmywarki gastronomiczne. To urządzenia pozwalające na błyskawiczne umycie wszystkich naczyń. Uzupełnieniem dla zmywarek mogą być także osobne wyparzacze, jednak coraz częściej zmywarki dla gastronomii są już fabrycznie uzupełniane o dodatkową funkcję związaną z wyparzaniem naczyń czy sztućców.

Mówiąc o zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny nie można zapomnieć także o pojemnikach na śmieci - warto wybierać te, które wykonane zostały ze stali nierdzewnej - można łatwo utrzymać je w czystości, jak i regularnie dezynfekować.

Profesjonalny sprzęt do Twojej kuchni i restauracji oferuje Ci Horeca Polska.