Wiadomości
- 9 listopada 2022
- wyświetleń: 8100
Gość specjalny Masterchefa w pszczyńskim Fresh Gelato&Cafe
Artykuł sponsorowany:
Fresh Gelato to klimatyczna kawiarnio - lodziarnia niedaleko rynku, która miastu dała się poznać również jako wybitna lodziarnia, wykorzystująca najbardziej nowoczesne i niespotykane dotąd w Pszczynie rozwiązania, serwowane przez uprzejmą, zawsze pomocną obsługę. Jednak Fresh Gelato to nie tylko lody. To także desery i wypieki tworzone z pasji, na najwyższym poziomie — cukiernicze dzieła sztuki, wykonywane z rzemieślniczym zacięciem i precyzją — o czym można się przekonać zaglądając do kawiarni w sezonie jesienno-zimowym.
Kawiarnia zasługuje na uwagę nie tylko przez magię dziejącą się w pracowni cukierniczej, ale również z uwagi na najdłuższe godziny otwarcia w Pszczynie - od 9:00 do 21:00. Dzięki temu możesz zjeść w niej na śniadanie świeżo wypiekane bajgle, croissanty, cynamonki czy gofry (wiele z tych produktów dostępnych jest zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej), a w chłodne jesienne wieczory rozkoszować się pysznymi ciastami i ciasteczkami w towarzystwie aromatycznej kawy Julius Meinl i gorącej czekolady.
Wszystko to pod czujnym okiem mistrza polskiej sceny cukierniczej — Krzysztofa Ilnickiego, który przeprowadził w cukierni warsztaty, by ta mogła wykorzystywać nowe technologie oraz być na bieżąco z obecnie panującymi trendami, jednocześnie nie bojąc się eksperymentować oraz łączyć tradycję z nowoczesnością. Idealnym przykładem tej kompozycji są przygotowywane w naszej pracowni monoporcje, które swój smak zawdzięczają prostocie i tradycyjnej bazie. Nowatorski sposób przygotowywania i oryginalny, atrakcyjny wygląd sprawiają, że są to desery, które rozpieszczają podniebienie i chce się po nie wracać.
Warsztaty przeprowadzone przez gościa specjalnego programu MasterChefa Polska, nie tylko podniosły kompetencje naszej kadry, ale też zintegrowały zespół. Były doskonałą okazją, by wymieni się doświadczeniem i pozytywną energią. Te kilka dni w pracowni minęły błyskawicznie. Pozostało tylko otwarte pytanie: czy przygotowane podczas warsztatów słodkości, bardziej cieszą oko czy podniebienie?
Krzysztof Ilnicki dokładnie, krok po kroku, przeprowadził cukierników przez wszystkie etapy tworzenia, zwracając szczególną uwagę na to, jak wybrnąć z różnych pułapek czyhających w pracowni czy wydobyć smak z używanych produktów. Ogromna dawka teoretycznej wiedzy to nic, w porównaniu z praktycznymi umiejętności, którymi podzielił się Krzysztof Ilnicki. Zdradził też kilka autorskich receptur, które niebawem będziecie mogli ocenić odwiedzając naszą kawiarnię.
Bez wątpienia jest on autorytetem w swojej dziedzinie. Uczył się swojego fachu w Thames Valley University w Londynie. Według Europejskiej Akademii Gastronomicznej został mianowany najlepszym cukiernikiem w Polsce, jest także laureatem AIG Prix, czyli nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym, utrzymującym międzynarodowe standardy. Wytrwała praca doprowadziła do tego, że został on gościem specjalnym w tegorocznej edycji MasterChefa Polska i jurorem World Chocolate Masters w Paryżu.
Tym bardziej imponujący staje się fakt, że pojawił się właśnie w naszym mieście, w kawiarni znajdującej się na ul. Wojska Polskiego 21. Jak widać — Włochy mają swój Rzym — Pszczyna ma Fresh Gelato, do którego prowadzą drogi nawet z drugiego końca Polski, bo z Gdańska, z pracowni cukierniczej UMAM Krzysztofa Ilnickiego.
Autor Natalia J.