pless.pl

Reklama

Wiadomości

  • 12 października 2022
  • 16 października 2022
  • wyświetleń: 6084

[ZDJĘCIA] Gospodynie przypomniały, jak to na świniobiciu bywało

W V Powiatowym Konkursie "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej" gospodynie przypomniały tradycje i potrawy związane ze świniobiciem. Jury przyznało pierwsze miejsce za preswuszt i karczek przygotowane przez KGW Wola.

Reklama

V Powiatowy Konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej” - 11.10.2022 · fot. powiat


We wtorek, 11 października w Studzienicach odbyła się piąta edycja konkursu, podczas której gospodynie serwowały potrawy charakterystyczne dla świniobicia na ziemi pszczyńskiej, a więc mięsa pieczone oraz przystawki ze świniobicia, smalec, salcesony, kiełbasy, kaszanki, pasztety czy galerty. Najważniejsze, żeby dania zostały przyrządzone według sprawdzonych "babcinych przepisów".

W konkursie wzięło udział 7 kół gospodyń wiejskich, które zgłaszały gminy: KGW Suszec, KGW Studzionka, KGW Studzienice, KGW Pawłowice, KGW Kobiór, KGW Goczałkowice-Zdrój oraz KGW Wola.

Gości przywitali starosta pszczyński, Barbara Bandoła, burmistrz Pszczyny, Dariusz Skrobol oraz Marek Dziubek, dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

- Nasze koła gospodyń wiejskich są wybitne, zawsze mają świetne pomysły. To widać na konkursach, ale też zawsze kiedy cokolwiek dzieje się w naszych sołectwach. Gospodynie zaserwowały wyśmienitą ucztę, opartą na tradycjach, jaką pamiętamy z kuchni naszych mam i babć. Pięknie widzieć, że tradycje przekazywane są kolejnym pokoleniom - mówi starosta Barbara Bandoła.

- Można próbować potraw w różnych zakątkach kraju, Europy czy świata. Jedno jednak jest pewne - nic nie smakuje tak dobrze jak nasza śląska kuchnia - mówi burmistrz Dariusz Skrobol, który dodaje, że jury miało trudne zadanie. - Gratuluję wszystkim uczestniczkom i dziękuję za udział w wydarzeniu . Takie konkursy to najlepsza promocja kuchni regionalnej.

O tradycjach związanych ze świniobiciem



Grzegorz Sztoler, znawca kultury i tradycji regionu, publicysta i archiwista przypomniał swój tekst "Rajza z masorzem czyli podróż po dawnej tradycji masarskiej na ziemi pszczyńskiej", który powstał w oparciu o rozmowę z ekspertem - Stanisławem Wuzikiem z Brzeźc. Dawniej dania z wieprzowiny i przetwory, zwłaszcza smalec, uchodziły za bardzo pożywne i zdrowe, a świniobicie było ważnym wydarzeniem w życiu każdej wiejskiej rodziny. Żyło się skromnie i oprócz mięsa wykorzystywano wszystkie podroby i krew do sporządzenia wyrobów masarskich. Krupniokami i zupą ze zbijaczki dzielono się z sąsiadami, którzy odwdzięczali się tym samym w innym terminie.

Dania i potrawy charakterystyczne dla świniobicia na ziemi pszczyńskiej oceniało specjalnie powołane w tym celu jury w składzie: Grzegorz Sztoler, kucharz i restaurator Łukasz Kozioł, plastyk Małgorzata Tkaczyk oraz rzeźnik Adam Janosz.

Komisja oceniała dwie potrawy - danie główne: mięsa pieczone, pieczenie, gulasze oraz przystawki ze świniobicia. Liczyły się: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw oraz związek potrawy z tradycją.

Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli



Rywalizacja była bardzo wyrównana, a jurorzy przyznali I miejsce KGW Wola za karczek pieczony z ziemniakami , kapustą zasmażaną i sosem grzybowym oraz salceson czyli tzw. preswuszt. Zwycięska ekipa to Anna Kucki, Małgorzata Komraus, Agnieszka Mazur i Barbara Pastuszka.

- Salceson przygotowałyśmy według bardzo starej, tradycyjnej receptury, przekazywanej z dziada pradziada. Karczek, peklowany przez 12 godzin w soli, pieprzu, zielu angielskim i liściu laurowym, został upieczony w piekarniku. Godzina na kilo karczku w 180 stopniach. Mięso musi być dobrej jakości - mówi Anna Kucki, przewodnicząca KGW Wola, która dobrze pamięta tradycyjne świniobicia na ziemi pszczyńskiej.

- To było ważne wydarzenie w rodzinie, każdy miał swoje zadanie. Uciechę miały dzieci, które szły ze szpyrką i zupą do sąsiadów i zawsze jakiś grosz z tego miały - mówi.

Na drugim miejscu uplasowały się ex aequo gospodynie z KGW Goczałkowice-Zdrój, które serwowały m.in. golonko peklowane i galert oraz KGW Pawłowice, które przygotowały zawijaniec z karczku i żymloki.

Konkurs Kulinarny „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej” - 11.10.2022 · fot. Piotr Łapa / UM Pszczyna


Trzecie miejsce zajęły panie z KGW Studzionka, które przygotowały świeżyznę na ciepło (usmażona wątróbka z podgardlem) oraz świński szmyrwurszt. Wyróżnienia trafiły do gospodyń z Kobióra (żeberka duszone na kapuście i mięso ze słoja) oraz Suszca (za wieprzonkę i smażony móżdżek) oraz ze Studzienic (ozorki w sosie chrzanowym i pasztet), które prócz dań konkursowych, zaserwowały wszystkim kotłówkę, czyli zupę ze zbijaczki oraz krupnioki z kapustą zasmażaną i ziemniakami. Zadbały także o wystrój sali, w której znalazły się charakterystyczne dla świniobicia przyrządy. Swoją nagrodę mogła również przyznać publiczność. Najwięcej głosów zdobył karczek pieczony przygotowany przez gospodynie z Woli.

- Jesteśmy jako komisja zainspirowani zaprezentowanymi daniami. Sami się uczymy, że ta tradycja żyje. Widzę tu potencjalnych kandydatów do Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i zachęcam, żeby te produkty zgłaszać do marki, bo koła gospodyń mogą to robić, czego przykładem są Ćwiklice - mówił Grzegorz Sztoler, przewodniczący jury. Łukasz Kozioł podkreślał, że dzięki doświadczeniu i wiedzy gospodyń, młodsi kucharze mogą się tradycyjnych dań i potraw uczyć. - Było mega tłusto i smacznie - zaznaczył.

Prócz dań konkursowych, gospodynie przygotowały także wiele innych potraw charakterystycznych dla świniobicia. Była więc głowizna, wędzone szynki i kiełbasy, móżdżek na smażonce, płucka, świeżonka, fet, żymloki, krupnioki, szpyrka, preswuszt, leberwuszt, pasztet, ozorki, podroby gotowane.

Wszystkie KGW biorące udział konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.

Organizatorami konkursu są: Powiat Pszczyński, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz gminy powiatu - w tym roku Gmina Pszczyna.

W poprzednich edycjach motywem przewodnim smacznej rywalizacji były potrawy Wielkanoce (2016 r. w Goczałkowicach-Zdroju), gęś marcińska i wyskubek (2017 r. w Kobiórze), przetwory i potrawy z kiszonej kapusty (2018 r. w Woli) oraz ryby (2019 r. w Pielgrzymowicach).

ar / pless.pl

źródło: Powiat, UM Pszczyna

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.