Wiadomości
- 8 lipca 2022
- wyświetleń: 270
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Materiał partnera:
W ostatnim czasie różne diety stały się popularne. W tym dieta ketogeniczna. Choć korzysta się z niej w celu spalenia zbędnych kilogramów, przydaje się także w walce z nadciśnieniem oraz cukrzycą. Jakie są jej zasady? Czy warto ją stosować?
Zasady diety ketogenicznej
Przede wszystkim zakłada większą podaż tłuszczy oraz zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie. Zawsze powinna być stosowana pod okiem dietetyka i lekarza, dzięki czemu będzie bezpieczna dla zdrowia.
Podczas tej diety dochodzi do ketozy (rozpadu tłuszczów). Dzięki temu jest większe stężenie ciał ketonowych we krwi w porównaniu ze stężeniem glukozy.
Zobacz poradnik dla początkujących
Dieta ketogeniczna - co jeść, zasady, efekty, na czym polega w portalu Dietetyk.edu.pl
Dlaczego warto wybierać dietę ketogeniczną?
Przede wszystkim dlatego, że już w pierwszym miesiącach poprawia się nasze samopoczucie, mamy więcej energii, a nasza waga znacząco spada. Do tego zmniejsza się ilość zgromadzonej wody, co także wpływa na spadek masy ciała.
Jest też wskazana podczas niektórych schorzeń, jak choćby padaczka lub problemy z insulinoopornością. Dieta ta pomaga tez ograniczać apetyt na słodycze, redukuje obrzęki, daje poczucie sytości na długi czas i pomaga z problemami trawiennymi, jak choćby wzdęcia.
Co należy jeść podczas diety ketogenicznej?
Przede wszystkim należy stawiać na produkty, które mają duża zawartość tłuszczu, a jednocześnie są najmniej przetworzone. Warto wybierać tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Omijamy tłuszcze wielonasycone, które znajdują się w przetworzonych produktach.
Białko musi pochodzić z mięsa, które posiada mało protein. Zawsze wybieramy to ze sprawdzonych hodowli. Podobnie wygląda sytuacja z jajkami.
Węglowodany powinny pochodzić głównie z owoców i warzyw. Najlepiej stawiać na takie, które mają mało cukru i mało węglowodanów.
Można zatem jeść:
- Mięso - drób, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna
- Ryby i owoce morza
- Jajka
- Naturalne tłuszcze
- Warzywa - brokuł, szparagi, kalafior, szpinak, jarmuż, oliwki, sałata, pieczarki, bakłażan, cukinia, ogórek, brukselka, awokado, kapusta.
- Nabiał
- Orzechy
- Napoje - woda niegazowana, herbata bez cukru, mleko kokosowe i migdałowe, bulion
- Przyprawy
A należy unikać takich rzeczy jak:
- Cukry - szczególnie słodycze, napoje słodzone
- Ziarna i produkty zbożowe - płatki śniadaniowe, ciasta, produkty pszenne, kukurydza, ryż, makarony
- Produkty light
- Owoce - jabłka, banany, winogrona, arbuz, ananas, pomarańcze
- Skrobia - ziemniaki, płatki owsiane
Stosują się do powyższych zasad, będziemy osiągać najlepsze efekty podczas swojej diety.