Wiadomości
- 18 kwietnia 2022
- wyświetleń: 3492
Za dużo jedzenia w święta? Oddaj je do jadłodzielni
W okresie świątecznym, gdy na naszych stołach gości bogactwo potraw, pamiętajmy o potrzebujących. Przypominamy o istnieniu jadłodzielni na terenie Pszczyny. Nowe miejsce, w którym można zostawić żywność powstało także w Pawłowicach.
Nie marnujemy jedzenia w święta. Często przygotowujemy go w nadmiarze! Jeżeli mamy w domu potrawy świąteczne lub produkty żywnościowe, których data ważności jest na granicy i nie są zepsute, podzielmy się nimi z tymi, którzy są głodni, przynosząc je do jadłodzielni. Zawsze jest ktoś, kto z nich skorzysta z wdzięcznością.
Głównym celem jadłodzielni jest zapobieganie wyrzucaniu jedzenia, dlatego po żywność może przychodzić każdy potrzebujący, niezależnie od swojej sytuacji materialnej i społecznej. Jedzenie każdy zabiera na własną odpowiedzialność.
Adresy jadłodzielni w Pszczynie:
- Parafia Podwyższenia Krzyża Świętego (os. Piastów), Pszczyna, ul. Marii Skłodowskiej-Curie 1
- Budynek Parafii Wszystkich Świętych (stare miasto), Pszczyna, ul. Bankowa 3
- Dom Błękitnego Krzyża im. Matki Ewy, Pszczyna, ul. Paderewskiego 3.
Jadłodzielnia powstała także w Pawłowicach!
Pomysłodawczynią przedsięwzięcia jest pani Kamila Kaszubska, mieszkanka pawłowickiego osiedla. To ona zadbała o umycie lodówki, przygotuje zasady korzystania z tego miejsca i wraz z wolontariuszkami będzie opiekować się jadłodzielnią i pozyskiwać produkty.
W sprawę uruchomienia jadłodzielni zaangażowały się gminne jednostki. Na lokalizację wybrano miejsce przy Ośrodku Pomocy Społecznej przy ul. Górniczej 26, od strony przychodni zdrowia.
OPS będzie udostępniał pani Kamili środki czystości i pokrywał opłaty za prąd zużywany przez sporych rozmiarów lodówkę. Wysokie na dwa i pół metra urządzenie ma troje drzwi i półki, na których wygodnie można rozłożyć produkty żywnościowe. Pracownicy Gminnego Zespołu Komunalnego podłączyli lodówkę do prądu i zabudowali drewnianą wiatą, w której docelowo znajdzie się jeszcze regał na jedzenie niewymagające chłodzenia. Miejsce jest monitorowane i zostanie odpowiednio oznakowane, ale już od piątku, 15 kwietnia, można tu zostawiać żywność i zabierać produkty, których potrzebujemy.
Produkty, które można przynosić do jadłodzielni:
- takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
- produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
- produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
- wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania).
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni:
- żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
- potraw zawierających surowe jaja;
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie);
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
- alkoholu.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.