pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 23 grudnia 2021
  • wyświetleń: 280

Czy kawa jest zdrowa? Dowody na prozdrowotne działanie kawy

Materiał partnera:

Wielu ludzi, którzy często piją kawę, zastanawia się, czy jest ona zdrowa. W końcu przez wiele osób traktowana jest ona jak używka, która szkodzi organizmowi, jak papierosy czy alkohol. Jednak zdrowotne właściwości kawy są znane już od wieków, a to, jak wpływa ona nasz organizm, zależy przede wszystkim od jej ilości, jakości oraz sposobów przygotowania i podania. Po przeczytaniu poniższego wpisu będziesz mógł/mogła pić kawę spokojnie i dowiesz się jak ją spożywać, aby poprawić funkcjonowanie swojego organizmu i po prostu czuć się lepiej.

Czy kawa jest zdrowa? Dowody na prozdrowotne działanie kawy


Pozytywny wpływ kawy na samopoczucie



Kawę pijemy nie tylko dlatego, żeby się pobudzić, lecz też po to, aby poprawić swoje samopoczucie. W końcu nic nie poprawia tak humoru, jak łyk ulubionego napoju!

Kawa ma działanie terapeutyczne, a świadczy o tym już sam jej zapach, który pozwala nam się odprężyć, ponieważ kawa kojarzy się z relaksem i odpoczynkiem. Składniki odżywcze zawarte w kawie stymulują mózg i pomagają zwalczać stres. Kawa sprawia także radość na innym poziome - pijąc kawę z osobą, którą lubisz, w przytulnej kawiarence, pozwalasz sobie odpocząć i zregenerować siły. Kawa to także idealny prezent niemalże dla każdego, ponieważ stanowi ona smakowity i praktyczny podarunek, którym można cieszyć się przez dłuższy czas.

Mało tego, kawa nie tylko sprawia, że skutecznie walczymy z codziennym stresem, ale pomaga także chronić się przed coraz powszechniej występującą depresją. Badania naukowe dowodzą, że po wypiciu kawy poziom serotoniny i dopaminy (substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie) wzrasta. Kofeina blokuje w mózgu receptory, które wychwytują informacje o zmęczeniu, przez co mamy więcej energii, a nasze samopoczucie jest lepsze.

Kawa poprawia pamięć i koncentrację



Obecne w ziarnach kawy składniki działają na centralny układ nerwowy, które usprawniają procesy myślowe poprzez szybszy przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Kawa daje naszemu mózgowi zastrzyk energii - działa pobudzająco, ułatwia koncentrację i zwiększa pamięć krótkotrwałą.

Ważne: organizm zaczyna wchłaniać kofeinę z przewodu pokarmowego już po upływie ok. piętnastu minut od wypicia filiżanki kawy, a największe stężenie we krwi osiąga ona po upływie ok. trzech godzin.

Sprawdź ofertę ekspresy do kawy tutaj i zaopatrz się w profesjonalne urządzenie do przyrządzania swojego ulubionego napoju.

W jaki sposób kawa pozytywnie wpływa na organizm - szereg powodów, aby pić ją codziennie!



Prozdrowotne właściwości kawy są bardzo liczne, a naukowcy odkrywają coraz ciekawsze jej zalety. Nie sposób wyliczyć ich wszystkich, dlatego poniżej wspominamy tylko o najważniejszych z nich:

Kawa poprawia krążenie krwi



Kawa wpływa pozytywnie na pracę serca i naczyń krwionośnych, ponieważ zwiększa ona przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o prawie 30%. Prawidłowo dotlenione komórki są bardziej wydolne.

Kawa chroni przed chorobą Parkinsona



Dzięki regularnemu piciu kawy można nawet o 60% obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Dzieje się tak za sprawą kofeiny.

Kawa pomaga spalać tłuszcz



Kofeina bierze udział w procesie przemiany materii, ponieważ przyspiesza ona spalanie tłuszczu. Im lepszej jakości jest kawa, tym szybciej przebiega proces odchudzania.

Kawa zawiera antyoksydanty



Antyoksydanty zawarte w kawie niszczą wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia. Warto wiedzieć, że nieprzetworzone ziarna kawy zawierają ponad tysiąc przeciwutleniaczy.

Kawa ma właściwości przeciwnowotworowe



Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Polifenole i antyoksydanty niwelują stany zapalne w organizmie, chroniąc go od zmian nowotworowych w przypadku raka piersi, prostaty, wątroby czy jelita grubego.

Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2



Statystyki pokazują, że na cukrzycę choruje ponad 300 milionów ludzi na świecie. Wśród badanych spożywających większe ilości kawy każdego dnia ryzyko zachorowania na cukrzycę zmniejsza się nawet o 50%.

źródło zdjęć: freepik.com