
Wiadomości
- 18 sierpnia 2021
- wyświetleń: 8159
[WIDEO] Warzymy! żur żeniaty w Zaciszu
W Brzeźcach, nieopodal monumentalnego, neogotyckiego kościoła, biegnie Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, którego umiejscowieniem jest restauracja Zacisze. To tam właśnie zawitaliśmy w kolejnym odcinku cyklu "Warzymy!". Łukasz i Marek - dwóch admiratorów śląskiej kuchni zabrało się za warzynie żuru i przy okazji pogodało o smakach naszego regionu.
Co się warzy w Brzeźcach
Restauracja Zacisze prowadzona przez Marka Rygułę to miejsce z tradycjami, przekazywanymi tu z pokolenia na pokolenie, którego historia przeplata się z historią rodzinną już co najmniej od XVII wieku. W menu restauracji znajdziemy wiele smaków i dań dla Śląska kultowych i reprezentacyjnych dla naszej regionalnej kuchni. W karcie widnieją m.in. rolada z kluskami i modrą kapustą, śląski galert, śląska kopa, a także żur żeniaty, który jest głównym bohaterem i popisowym daniem tego odcinka. Warto dodać, że restauracja w 2012 roku odebrała certyfikat potwierdzający jej przynależność do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.
Zacisze mieści się nieopodal drogi, więc bardzo łatwo tu trafić. Za restauracją rozciągają się połacie łąk i ogród, jest też miejsce na warzywnik. Wystarczy więc zrobić kilka kroków, aby prosto z trasy przenieść się w sielską aurę, ciszę i spokój, a przede wszystkim zakosztować regionalnych specjałów, przygotowywanych tylko na bazie naturalnych produktów. Swojskie jajka, warzywa od lokalnych rolników czy wysokiej jakości mięso - to jednak podstawa dobrej kuchni, o której walory dba Zacisze. Atrakcyjności temu miejscu dodaje bezpośrednia bliskość okazałego kościoła, wzniesionego ponad 100 lat temu.
Żur żeniaty, czyli jaki?
Jak dotąd w naszym cyklu nie było odcinka w całości poświęconego śląskiej kuchni. A jest o czym opowiadać, ponieważ ma ona złożoną i bardzo bogatą tradycję, co odzwierciedla się w znanych nam wszystkim potrawach. A jak jemy dziś na Śląsku? W ostatnich dekadach na pewno wiele się zmieniło, niektóre dania zostały nieco zapomniane, inne zmodyfikowane.
Warto jednak pamiętać, że warzynie po śląsku to nie tylko rolada z kluskami. Kto pragnie odświeżyć sobie pamięć o smakach z dzieciństwa w Zaciszu znajdzie to, czego szuka. My zaś zachęcamy, aby w najbliższym czasie zaserwować sobie żur żeniaty, czyli na wskroś śląską potrawę, której właściwe przygotowanie wcale nie jest aż tak trudne, jeśli tylko wyposażymy się w odpowiednie składniki. Pełne wykonanie można zaś podpatrzeć na naszym materiale!
Zobacz także

DzisiajNoc Muzeów w Kamojówce: zwiedzanie, gra terenowa z Bebokami, spacer "Skarby natury"

Gorący tematPszczyna ponownie stanie się stolicą ogrodów! Program Daisy Days 2025

DzisiajNoc Muzeów w Pszczynie i Goczałkowicach: program atrakcji

Noc Muzeów w Skansenie: pokazy, występy, spotkanie z pszczelarzem, koncert orkiestry ludowej

Gorący tematNoc Muzeów w Muzeum Zamkowym i Stajniach Książęcych w Pszczynie!

Zaczynamy sezon z Goczałkowickim Rowerem!
Komentarze
UWAGA - do 18 maja do godz. 21:00 trwa cisza wyborcza. W tym czasie zabronione są wszelkie formy agitacji wyborczej.