pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Reklama

Wiadomości

  • 17 sierpnia 2021
  • 18 sierpnia 2021
  • wyświetleń: 5836

[WIDEO] Warzymy! żur żeniaty w Zaciszu

W Brzeźcach, nieopodal monumentalnego, neogotyckiego kościoła, biegnie Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, którego umiejscowieniem jest restauracja Zacisze. To tam właśnie zawitaliśmy w kolejnym odcinku cyklu "Warzymy!". Łukasz i Marek - dwóch admiratorów śląskiej kuchni zabrało się za warzynie żuru i przy okazji pogodało o smakach naszego regionu.



Co się warzy w Brzeźcach

Restauracja Zacisze prowadzona przez Marka Rygułę to miejsce z tradycjami, przekazywanymi tu z pokolenia na pokolenie, którego historia przeplata się z historią rodzinną już co najmniej od XVII wieku. W menu restauracji znajdziemy wiele smaków i dań dla Śląska kultowych i reprezentacyjnych dla naszej regionalnej kuchni. W karcie widnieją m.in. rolada z kluskami i modrą kapustą, śląski galert, śląska kopa, a także żur żeniaty, który jest głównym bohaterem i popisowym daniem tego odcinka. Warto dodać, że restauracja w 2012 roku odebrała certyfikat potwierdzający jej przynależność do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

Zacisze mieści się nieopodal drogi, więc bardzo łatwo tu trafić. Za restauracją rozciągają się połacie łąk i ogród, jest też miejsce na warzywnik. Wystarczy więc zrobić kilka kroków, aby prosto z trasy przenieść się w sielską aurę, ciszę i spokój, a przede wszystkim zakosztować regionalnych specjałów, przygotowywanych tylko na bazie naturalnych produktów. Swojskie jajka, warzywa od lokalnych rolników czy wysokiej jakości mięso - to jednak podstawa dobrej kuchni, o której walory dba Zacisze. Atrakcyjności temu miejscu dodaje bezpośrednia bliskość okazałego kościoła, wzniesionego ponad 100 lat temu.

Żur żeniaty, czyli jaki?

Jak dotąd w naszym cyklu nie było odcinka w całości poświęconego śląskiej kuchni. A jest o czym opowiadać, ponieważ ma ona złożoną i bardzo bogatą tradycję, co odzwierciedla się w znanych nam wszystkim potrawach. A jak jemy dziś na Śląsku? W ostatnich dekadach na pewno wiele się zmieniło, niektóre dania zostały nieco zapomniane, inne zmodyfikowane.

Warto jednak pamiętać, że warzynie po śląsku to nie tylko rolada z kluskami. Kto pragnie odświeżyć sobie pamięć o smakach z dzieciństwa w Zaciszu znajdzie to, czego szuka. My zaś zachęcamy, aby w najbliższym czasie zaserwować sobie żur żeniaty, czyli na wskroś śląską potrawę, której właściwe przygotowanie wcale nie jest aż tak trudne, jeśli tylko wyposażymy się w odpowiednie składniki. Pełne wykonanie można zaś podpatrzeć na naszym materiale!

ab, Ela / pless.pl

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.