pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 28 lipca 2021
  • wyświetleń: 711

Domowe przetwory — zatrzymaj smak lata na dłużej

Materiał partnera:

Lato to idealny moment, żeby włączyć do codziennej diety wiele pysznych sezonowych owoców. Obecnie w sklepach i na targach znajdziemy mnóstwo produktów, na które niemal każdy z nas czekał z utęsknieniem. Warto zatem wykorzystać ten moment i w miarę możliwości sięgać po letnie smakołyki.

Linkhouse


Sezon letni to też najlepsza okazja, żeby zatrzymać pełnię smaków ulubionych produktów na dłużej. Z powodzeniem możemy to zrobić, przygotowując domowe weki. Takie słoiczki świetnie sprawdzą się jesienią i zimą, kiedy znów zatęsknimy za feerią wakacyjnych kolorów i zapachów.

Owocowe dżemy i konfitury



W pierwszej kolejności do przygotowania domowych przetworów wykorzystajmy liczne owoce. Sezon na wiele z nich trwa bardzo krótko, dlatego warto przygotować je właśnie teraz. To też czas kiedy każdy z tych produktów smakuje najlepiej.

Jeśli mamy w planach przygotowanie dżemów lub konfitur, sięgnijmy na przykład po:
  • truskawki,
  • maliny,
  • czereśnie,
  • jeżyny,
  • agrest,
  • jagody.

Wystarczy, że dodamy do nich cukier oraz w razie potrzeby - żelatynę, pektynę lub agar (roślinną substancję żelującą) i możemy cieszyć się smakiem pysznych letnich owocowych przetworów.

Jak pasteryzować słoiki z przetworami?



Przygotowywanie dżemów i konfitur może wydawać się skomplikowane, dlatego wiele osób nawet nie podejmuje takiej próby. Ale warto się przekonać i spróbować samodzielnie przygotować ulubione słodkie dodatki. Ogromnym plusem jest przede wszystkim to, że będziemy znać skład każdego słoika, a także sami dopasujemy ich smak do naszych upodobań. Często problem pojawia się też na etapie pasteryzowania gotowych przetworów. Tu również nie ma się czego bać, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

  • Kupujemy słoiki z dopasowanymi nakrętkami (różne wielkości słoików znajdziesz teraz np. w sklepie kaufland.pl).
  • Słoiki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i wysuszone (pozostałości wody mogą przyspieszać psucie się produktów).
  • Po napełneniu słoików, dokładnie je zakręcamy i wkładamy do garnka z wodą (pasteryzacja na mokro) lub do piekarnika (pasteryzacja na sucho). Dno garnka wykładamy czystą ściereczką, zaś piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 100-130 stopni.
  • W przypadku pasteryzacji w garnku, po wstawieniu słoików, musimy doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie "gotować" przetwory przez ok. 20 minut. W piekarniku trwa to nieco dłużej - słoiki zostawiamy w nim na ok. 40 minut do godziny.
  • Po zakończeniu pasteryzacji, warto postawić słoiki na zakrętkach i przykryć je suchą ściereczką, żeby zbyt szybko nie traciły ciepła.

Wyposażenie spiżarnie we własnoręcznie przygotowane przetwory to wielka sztuka, ale też doskonała okazja, żeby przygotować się na kolejne pory roku. Zamykając smaki lata w słoikach, będziemy mogli do nich wracać, gdy tylko najdzie nas ochota, a jednocześnie zadbamy o to, żeby w naszej diecie także jesienią i zimą nie zabrakło pełnych witamin owoców.