pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Reklama - billboard wiadomości

Wiadomości

  • 18 czerwca 2021
  • wyświetleń: 3156

Trwają prace nad lokalną marką. Jest propozycja nazwy i logotypu

Lokalni producenci podczas warsztatów zorganizowanych w pszczyńskim starostwie omawiali zasady i kryteria przyznawania lokalnej marki ziemi pszczyńskiej. Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej - to wstępnie wybrana nazwa marki, która będzie przyznawana produktom spełniającym określone kryteria certyfikacyjne.

Trwają prace nad lokalną marką - spotkanie w Starostwie Powiatowym - 16.06.2021 · fot. powiat


- To, co najlepsze powstaje blisko. Dostrzegamy lokalne produkty i działania, stąd zależy nam na wprowadzeniu marki w celu wspierania naszych wytwórców, a także promowania walorów oraz zasobów ziemi pszczyńskiej - mówi Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński.

Podczas spotkania z lokalnymi wytwórcami zaproponowano także logotyp. Będzie nim róża - część haftu, który pojawia się na strojach pszczyńskich. - To bardzo charakterystyczny znak ziemi pszczyńskiej, w pozostałej części Śląska takiej róży nigdzie nie znajdziemy - mówił Grzegorz Cempura, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej.

Uczestnicy spotkania omawiali propozycje zasad przyznawania marki i kryteriów certyfikacyjnych. Aby otrzymać certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej produkt będzie musiał spełniać kryteria obowiązkowe i otrzymać minimalną liczbę punktów. Koordynatorem marki będzie Powiat Pszczyński. W kolejnym etapie zostanie powołana komisja certyfikacyjna, która będzie decydowała o przyznaniu prawa do używania marki. W jej skład będą wchodzić przedstawiciele Powiatu Pszczyńskiego, Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalni twórcy i producenci.

Warsztaty zorganizowano w ramach projektu "Regionalne produkty - bogactwo pogranicza". Podczas spotkania czeski partner - MAS Pobeskydí zaprezentował funkcjonowanie marki "Beskydy - originální produkt".

- Aktualnie dla produktów, bądź usług mamy wydanych 46 certyfikatów. Oczekujemy, aby lokalne produkty były powiązane z tradycją, Beskidami, a zarazem były wyjątkowe, jakościowe oraz przyjazne dla środowiska. Ważne jest dla nas, aby posiadacze marki byli uczciwymi i dobrymi ludźmi, którzy wkładają w produkty całe swoje serce i poświęcają im życie - mówiła Krystyna Nováková, przedstawicielka lokalnej grupy działania MAS Pobeskydí.

W spotkaniu uczestniczył także Leszek Richter - ekspert ds. marki regionalnej, który od 2007 r. wdraża system znakowania miejscowych produktów w Mikroregionie Górolsko Swoboda.

ar / pless.pl

Reklama - baner pod artykułem

Reklama - link rotacyjny

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.