Wiadomości

  • 8 kwietnia 2021
  • wyświetleń: 7735

Richtig fajny miszung - czorno pizza, czorno żymła! Codziennie do 21.00!

Artykuł sponsorowany:

Już od poniedziałku 12.04.2021 w Bazarze u Koziołka " Na gibko i poleku" absolutnie nowe menu dostępne każdego dnia od 12.00 - 21.00 z dowozem.

Bazar u Koziołka


Bazar u Koziołka


Mamy dla Państwa absolutnie nową ofertę, która zapewne zadowoli niejedno podniebienie niezależnie od pochodzenia, płci, czy upodobań kulinarnych. Jesteśmy restauracją oferującą przeróżną kuchnię, a że poradzymy godać po ślónsku nową ofertę nazwaliśmy miszungiem, a konkretnie richtig fajnym miszungiem, czyli wyśmienitą mieszaniną. Umieściliśmy w niej nie tylko śląskie pozycje, zatem użyte słownictwo jest również miszungiem, tym razem nie kulinarnym, a językowym, całkiem zamierzonym i jak się nam wydaje kontrolowanym. Trocha wiync bydymy z Wami godać, a trocha mówić, trocha gotować, a trocha warzić.

COS DO ŚLÓNZOKÓW I GOROLI Z COŁKIGO ŚWIATA

Momy coś do ślónzoków i goroli z cołkigo świata, czyli coś do kożdego. Ślonzok to rodowity mieszkaniec Śląska, a kożdy kto przyjechoł łod zawsze nazywany był u nos gorolym i to ni ma nic łobraźliwego. Przajymy kożdymu, to i do kożdego my coś przyrychtowali.

Na szczególną uwagę zasługują Pierońsko dobro Pizza i Burgery w 5 wersjach:
  • śląskiej,
  • cieszyńskiej,
  • góralskiej,
  • gorolskiej
  • i w wersji hajer!


WARZYMY DO WOS KOŻDEGO DNIA ŁOD 12.00 DO 21.00!

Bazar u Koziołka


Bazar u Koziołka


Hajer to po ślónsku górnik, choć słowo to wychodzi już raczej z obiegu i często w godce używa się zamiennie słowa grubiorz. Bądź co bądź historia górnictwa na Górnym Śląsku posiada bardzo bogatą i długoletnią tradycję, a wielu naszych przodków pracowało w pocie czoła na kopalniach, czyli grubach.
Po takij ciynżkij szychcie trza było se fest dobrze pojeść. Idąc w tym kierunku postanowiliśmy stworzyć Pizzę i Burgera o nazwie Hajer, nie tylko dla górników - hajerów, ale dla wszystkich kierzy ciynżko robiom i trza im treściwego jodła. Jako, że kopalnia kojarzy nam się z węglem, toteż pizza hajer będzie przyrządzona na PIEROŃSKO CZORNYM SPODZIE, a burger hajer na PIEROŃSKO CZORNEJ ŻYMLE. Czarny kolor uzyskamy poprzez dodanie do ciasta naturalnego ...węgla aktywnego. Nasze bułki, czyli żymły, jak wszystkie pozostałe składniki przygotowujemy własnoręcznie... Z miłości do jedzenia.

Poniżej słowniczek ślónsko/cieszyńsko/góralsko - polski, jakby ktoś mioł biyda porozumieć:
  • żymła, kukiołka - bułka,
  • łowięzina - wołowina,
  • wuszt - kiełbasa,
  • cwibla - cebula,
  • zynft - musztarda
  • sałot, szałot - sałata,
  • wajce - jajka,
  • śpek - boczek,
  • modro kapusta - czerwona kapusta,
  • pikle z gymizów - pikle z warzyw,
  • fanzóla czerwono - fasolka czerwona,
  • tomatyn zóuza - sos pomidorowy,


Bardzo serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ulotką i do kontaktu.
  • tel. 664 368 828,
  • tel. 698 713 703

Dowiezymy Ci jodło aż pod chałpa... Oferta obowiązuje od poniedziałku 12.04.2021.