pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 16 marca 2021
  • wyświetleń: 1438

3 pyszne desery, które przygotujesz błyskawicznie przy użyciu robota kuchennego

Materiał partnera:

Domowe desery kojarzą Ci się jedynie z ciastami, których przygotowanie zajmuje dużo czasu, a rezultat nie zawsze jest taki, jak na obrazku w przepisie, z którego korzystasz? Przedstawiamy Ci 3 proste przepisy na desery, których przygotowanie nie przysporzy Ci trudności, gdyż większość pracy przypadnie nie Tobie, a ... robotowi kuchennemu. Zainspiruj się nimi!

Wykwintny mus czekoladowy



Goście zjawią się lada moment, a Ty nie masz żadnego deseru, którym mógłbyś ich poczęstować? A może niespodziewanie zachciało Ci się czegoś słodkiego? Puszysty, rozpływający się w ustach mus czekoladowy przygotujesz w ciągu godziny. Najpierw jednak naszykuj:
  • 300 g czekolady, najlepiej o co najmniej 70-procentowej zawartości kakao,
  • 50 g masła,
  • 5 jajek,
  • kilka łyżek cukru - w zależności od tego, jak słodki ma być deser.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek i włóż do misy robota kuchennego wraz z cukrem. Całość utrzyj, by powstała gładka masa, do której następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. W osobnej misce ubij na sztywno białka i wymieszaj je stopniowo z czekoladowym kremem. Deser nałóż do pucharków i schłodź w lodówce przez ok. godzinę.

Linkhouse


Aby urozmaicić smak musu, możesz dodać do niego odrobinę soku lub aromatu pomarańczowego albo jakiś alkohol. Z czekoladą doskonale komponują się chociażby koniak, brandy czy rum. Wierzch każdego pucharka z kremowym deserem możesz również ozdobić kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.

Nietuzinkowy deser - pomarańczowe minibezy



Puszyste, a jednocześnie kruche bezy świetnie sprawdzają się solo, jak i jako element bardziej złożonego deseru. Możesz przyozdobić nimi dowolny mus czy domowe lody, a nawet wyłożyć je na wierzch ciasta. Przygotowanie bez o subtelnym, pomarańczowym posmaku zacznij od zebrania potrzebnych składników, do których należą:
  • 4 białka z dużych jaj,
  • 1 szklanka białego cukru,
  • 1 łyżka soku pomarańczowego,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

Do misy miksera planetarnego włóż białka ze szczyptą soli i zacznij je obijać na niskich obrotach, powoli je zwiększając. Gdy masa będzie już na wpół ubita, zwiększ prędkość do maksymalnej i zacznij stopniowo dodawać do niej cukier i sok z pomarańczy. Do sztywnej piany wsyp startą skórkę pomarańczową i wymieszaj całość ręcznie. Włóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj z niej na blaszce niewielkie rozetki. Piecz przez 45 minut w temperaturze równej 140°C.

Owocowy sorbet przyniesie ochłodę



Pyszny sorbet nie tylko doskonale smakuje, ale również przynosi ochłodę i orzeźwienie. Z tego powodu to idealny deser na gorące, wakacyjne dni! Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
  • 10 cytryn,
  • 1 białko,
  • 250 g cukru,
  • 500 ml wody.

Skórkę wcześniej sparzonych cytryn zetrzyj na tarce. Uzyskane w ten sposób wiórki połącz z cukrem i wodą, a następnie gotuj przez ok. 5 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W misie robota kuchennego ubij białko na sztywną pianę i dodaj do niego sok z cytryny oraz wcześniej przygotowany, ostudzony syrop. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę z sorbetem włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Po tym czasie zmiksuj całość na puszystą, lekką masę i ponownie zamroź. Gotowy deser możesz podawać ze świeżymi owocami sezonowymi i listkami mięty.

Powyższe przepisy mogą stanowić dla Ciebie jedynie inspirację. Zmieniaj dodatki i owoce, a zyskasz zupełnie nowe smaki - dokładnie takie, jakie lubisz - i zachwycisz domowników oraz gości nietuzinkowymi, a przede wszystkim pysznymi deserami.