pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 3 marca 2021
  • wyświetleń: 1942

Wilk do mięsa: co to za maszyna i czy warto ją kupić?

Materiał partnera:

Wilk do mięsa jest profesjonalnym urządzeniem przygotowanym do przemiału dużych ilości mięsa na godzinę pracy. Znajdziemy go praktycznie w każdym lokalu czy sklepie gastronomicznym. Jednak zanim zdecydujemy się na zakup urządzenia, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, by móc dokonać jak najlepszego wyboru.

1. Wilk do mięsa: co to takiego?
2. Wilk do mielenia mięsa - jak z niego korzystać?
3. Czy warto kupować wilk do mielenia mięsa?
4. Na co zwrócić uwagę wybierając wilk do mięsa?


Mięso mielone jest powszechnie wykorzystywane podczas gotowania wielu znakomitych dań. Kotlety, pulpety, tatar, klopsiki, gołąbki, zapiekanka - wśród potraw z mięsa mielonego niemal każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak w przypadku dań z mięsa mielonego, niezwykle ważne jest to, by utrzymać wysoką jakość potraw. Pomoże nam w tym profesjonalny wilk do mięsa. Warto pamiętać, że zakup gotowego mielonego wiąże się zawsze z pewnym ryzykiem, ponieważ wiele sklepów nie dba o wysoką jakość mięsa mielonego i przygotowuje je na bazie szynki, karkówki czy piersi z kurczaka.

1. Wilk do mięsa: co to takiego?



Wilk do mięsa to maszyna, która przydaje się właściwie w każdej kuchni. Zazwyczaj jednak znajduje zastosowanie w lokalu gastronomicznym, supermarketach czy sklepach.

Wilk do mięsa jest po prostu urządzeniem, dzięki któremu możemy rozdrabniać mięso. Przypomina klasyczną maszynkę do mięsa, którą większość z nas posiada we własnym domu. Jednak profesjonalnie stosuje się sprzęt elektryczny. Dzięki temu praca jest szybka, wydajna i wygodna. Wilk do mielenia mięsa można wykorzystać do mielenia każdego rodzaju mięsa, ale też podrobów oraz dodatków smakowych, np. smażonej cebuli, pora i czosnku. W niektórych kuchniach wilk do mięsa jest wykorzystywany także w czasie przygotowywania twarogu do sernika, pieczenia pasztetów warzywnych oraz farszu do pierogów.

Wilk do mięsa składa się z kilku elementów. Wśród nich jest m.in. korpus, lej załadowczy oraz podajnik. Najważniejszą częścią wilka do mięsa są noże do wilków do mięsa. Jeśli zakupiony sprzęt będzie cechowała wysoka jakość, noże poradzą sobie z rozdrabnianiem nawet sporych kawałków mięsa. Przydatny może się okazać także system samoostrzący. Posiadający go wilk do mięsa będzie samodzielnie ostrzył nóż.

wilk do mięsa


2. Wilk do mielenia mięsa - jak z niego korzystać?



Wilk do mielenia mięsa jest urządzeniem bardzo prostym w obsłudze. Jak już wspomniano powyżej, profesjonalnie korzysta się ze sprzętu elektrycznego. A zatem wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, a potem włożyć do niego kawałki mięsa.

W kolejnym kroku włożone do urządzenia mięso dociska się specjalnym kołkiem. Dzięki temu przechodzi przez wał ślimakowy, a następnie aż do noża i sitka. Wystarczy dosłownie kilka minut i wilk do mięsa mieli nawet dużą ilość mięsa.

Gdy już skorzystamy z wilka do mielenia mięsa, wystarczy go zdemontować, a części służące do mielenia umyć ciepłą wodą, dodając odrobinę łagodnego detergentu.

wilk do mielenia mięsa


3. Czy warto kupować wilk do mielenia mięsa?



Lista zalet wilka do mielenia mięsa jest długa. Urządzenie jest niezwykle przydatny. Przede wszystkim skraca czas przygotowywania dań, służy również pracownikom restauracji czy sklepu, sprawiając, że ich praca jest znacznie bardziej wydajna i komfortowa.

Ręczne przygotowanie mielonego mięsa jest nie tylko wyczerpujący fizycznie, ale i niezwykle czasochłonny. Warto również wspomnieć, że korzystanie z wilka do mięsa przekłada się na smak i aromat potraw. Dzięki urządzeniu lokale gastronomiczne mogą zadbać o jak najlepszą jakość potraw, a klienci mają pewność, że otrzymują na wartościowe danie. Wykorzystując wilk do mielenia mięsa, minimalizujesz ryzyko, że mielone będzie składać się głównie z niskiej jakości odpadów, tłuszczu, skórek i podrobów.

4. Na co zwrócić uwagę wybierając wilk do mięsa?



Poznaliśmy już zalety wilka do mięsa. Warto jednak wspomnieć, że należy wybrać sprzęt wysokiej jakości. A zatem na co zwrócić uwagę?
  • jakość materiałów: najlepiej, by wilk do mięsa był wykonany ze stali nierdzewnej. Są trwałe, odporne i łatwo je wyczyścić. Taki sprzęt można znaleźć tutaj: gastroprodukt.pl
  • moc: jeśli wilk do mięsa będzie urządzeniem do zadań profesjonalnych, należy zaopatrzyć się w sprzęt o mocy 1000 watów
  • wydajność: wilki do mielenia mięsa najlepszej jakości mogą przemielić nawet 250 kilogramów mięsa w ciągu godziny
  • dodatki: np. noże lub sitka
  • praca ciągła: profesjonalny sprzęt powinien posiadać tę funkcję


Jeśli zastanawiasz się, czy warto wybrać wilk do mięsa ręczny czy sieciowy, pamiętaj, że dla większej restauracji, najlepszym wyborem będzie wilk gastronomiczny sieciowy. Warto także zwrócić uwagę na to, czy wilk do mięsa ma bieg wsteczny. Ta funkcja może okazać się bardzo przydatna. Tak jak możliwość regulacji prędkości mielenia.

Przed zakupem zwróć też uwagę na jakość noży i kompletu sit oraz wszelkich końcówek. Jeśli uważasz, że samodzielnie nie poradzisz sobie z dokonaniem wyboru, warto skorzystać z fachowej pomocy. Doradca pomoże ci wybrać odpowiedni sprzęt wysokiej jakości.