pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 26 stycznia 2021
  • wyświetleń: 441

Czy słodycze mogą być zdrowe?

Materiał partnera:

Współcześnie coraz częściej podkreśla się wagę zdrowego odżywiania. Z tego powodu uwielbiane przez większość osób słodycze nie cieszą się dobrą opinią. Są postrzegane jako pokusa mająca jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie oraz sylwetkę. Na szczęście popularność zdobywają zdrowe słodycze, zaspokajające chęć na coś o intensywnym, słodkim smaku, jednocześnie dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Czy słodycze mogą być zdrowe?


Zdrowe słodycze - jak to możliwe?



W przypadku tradycyjnych słodyczy głównym winowajcą odpowiedzialnym za bycie niezdrową przekąską jest klasyczny cukier (sacharoza) lub syrop glukozowo-fruktozowy (który według dietetyków jest jeszcze bardziej niezdrowy od zwykłego, białego cukru).

W zdrowych słodyczach za słodki smak odpowiadają substancje słodzące takie jak erytrol czy stewia, ale także ksylitol. Ten ostatni zasługuje na szczególną uwagę ze względu na jego korzystny wpływ na zęby - zupełnie inaczej niż tradycyjny cukier!

Dodatkowo nie zawierają one innych szkodliwych składników, takich jak tłuszcze utwardzone czy syntetyczne barwniki. Dzięki temu mogą być składnikiem zbilansowanej diety - niezależnie od tego, czy mowa o gotowym produkcie, czy sporządzonym w domu, według wypróbowanego przepisu.

Zdrowe słodkości dla każdego



Niezależnie od upodobań smakowych oraz stosowanej diety, każdy może znaleźć zdrowe słodycze dla siebie.

Najprostszym rozwiązaniem dla amatorów słodkiego smaku jest sięgnięcie po owoce, zarówno świeże, jak i suszone, takie jak morele czy śliwki. Coraz większą popularnością cieszą się także świeże daktyle o lekko karmelowym smaku i ciągnącej konsystencji. Zadowolą nawet największego łasucha!

Osoby, które preferują nieco mniej słodki smak, słodycze mogą zastąpić migdałami lub orzechami o delikatnie słodkawym smaku, zawierające zdrowe tłuszcze i bogactwo witamin oraz minerałów.

Popularnym deserem, obecnie wracającym do łask dzięki modzie na domowe przetwory, są różnego rodzaju domowe kompoty, dżemy, czy musy owocowe. Doskonale smakują samodzielnie, ale także jako dodatek do innych dań i przekąsek.

Miłośników bardziej klasycznych słodkości ucieszy stale poszerzający się wybór dostępnych na rynku produktów takich jak czekolady bez cukru, cukierki na bazie stewii czy ksylitolu lub batoniki zawierające zboża, orzechy i bakalie, przeważnie wyprodukowane na bazie daktyli.

Zdrowe słodycze domowej roboty



Robiąc słodycze lub desery w domu, zyskujemy pewność co do ich składu oraz sposobu przygotowania. W dodatku możemy idealnie dopasować je do swoich upodobań smakowych oraz ewentualnych ograniczeń dietetycznych. Oczywiście, ich produkcja bywa czasochłonna, jednak smak oraz wartości odżywcze domowych batoników, "kulek mocy", pralinek czy ciastek bywa niezrównany. I to często z wykorzystaniem zaskakujących składników jak ciecierzyca czy buraki.

Doskonałym pomysłem przy poszukiwaniu pomysłów na zdrowe słodycze jest zapoznanie się z asortymentem sklepu ekologicznego ze zdrową żywnością. Dzięki temu mamy szansę znaleźć nie tylko ekologiczne składniki do domowych wyrobów, ale również ciekawe propozycje gotowych łakoci wysokiej jakości, takich jak różnego rodzaju czekolady, cukierki czy ciasta i ciasteczka.