Wiadomości
- 18 stycznia 2021
- wyświetleń: 1566
Cztery naturalne składniki, które wzmocnią Twoją odporność zimą
Materiał partnera:
Odporność podczas miesięcy zimowych może zostać zachwiana. Niskie temperatury, mnożące się wirusy powodujące infekcje, utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców - to wszystko sprawia, że o zdrowie powinno się zadbać w sposób szczególny. Z pomocą naturalnych składników o prozdrowotnych właściwościach możemy wspomóc się w tym trudnym dla odporności okresie.
Czosnek na wagę złota
Ta pochodząca z Azji bylina w kuchni polskiej rozpowszechniła się dziś na masową skalę, stając się lubianą przez wielu przyprawą. I bardzo dobrze, bo właściwości, które posiada, pozytywnie oddziałują na organizm. Podczas krojenia i siekania czosnku nie sposób nie czuć jego charakterystycznego, ostrego zapachu. To efekt wydzielania się allicyny - czyli naturalnej substancji, powstającej na skutek obróbki mechanicznej, a więc jest niejako reakcją obronną czosnku na uszkodzenia. Allicyna uważana jest za najcenniejszą substancję biologicznie aktywną. Działa bakteriobójczo i pomaga w zwalczaniu infekcji, szczególnie górnych dróg oddechowych, ponieważ jest zabójcza dla chorobotwórczych drobnoustrojów, które próbują się w nich zasiedlić. Lekko pobudza krążenie krwi, wykazuje właściwości obniżające stężenie cholesterolu, co jest szczególnie pomocne osobom zmagającym się z miażdżycą. Przypuszcza się też, że allicyna w pośredni sposób przyczynia się do aktywowania odpowiedzi limfocytów i produkowanie przez nich przeciwciał w przypadku zaatakowanego infekcją organizmu.
Imbir - uniwersalny dodatek
Imbir przemierzył od początku swojego istnienia praktycznie cały świat - począwszy od północnych Indii i Chin. Znany jest już na każdym zakątku kuli ziemskiej. Urzeka swoim aromatem - obok smaku imbiru nie można przejść obojętnie. Określa się go jako jednocześnie ognisty jak papryka i cierpki jak cytryna. W medycynie chińskiej zasłynął z działania przeciwzapalnego. To dzięki temu, że zawiera pewien rodzaj żywicy i olejki eteryczne, które działają również przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Potwierdza się też jego działanie wykrztuśne - wykorzystuje się je przy problemach z oddychaniem, przy zapaleniu oskrzeli czy astmie. Bogate stężenie witamin z grupy B wpływa też korzystnie na układ nerwowy. Imbir jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, gdyż pasuje zarówno do zup i sosów, szczególnie kuchni orientalnej, ale też sprawdzi się jako dodatek słodkiej, zimowej herbaty czy - w formie kandyzowanej - do deserów.
Tran - zdrowie od ryb
Ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych pozyskuje się olej, którego skoncentrowaną formę nazywamy tranem. Jest on naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin - szczególnie A oraz D, oraz kwasów omega-3 i omega-6. Wszystkie te skłądniki to prawdziwa bomba proodpornościowa. Aktywnie wspomagają układ immunologiczny, co pobudza ciało do walki i ochrony przed chorobami. Poprawiają metabolizm, redukują stany zapalne i alergiczne, obniżają ciśnienie krwi. Trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi tranu - niektóre jego składniki mają przyczyniać się do zahamowania rozwoju niektórych rodzajów raka.
Tran jest olejem pozyskiwanym z ryb, a skoro mowa o rybach, one same w sobie również są dobrą propozycją, która może wesprzeć odpornosć - podobnie jak rybi olej z wątroby, rybi tłuszcz bogaty jest w cenne kwasy omega.
Miód - pszczeli dar
Pszczoły produkują miód z nektaru roślin bądź spadzi. Jest wiele jego rodzajów, ale każdy jest bogaty w składniki odżywcze i naturalne substancje wspomagające odporność. Miód gryczany to skarbnica polifenoli, mających właściwości antyoksydacyjne, czyli mające zdolność do neutralizowania szkodliwego działania wszystkich metabolicznych procesów, jakie zachodzą w organizmie.Antyoksydacja jest sposobem prosto z natury na profilaktykę chorób serca, udarów mózgu, a nawet nowotworów. Miód lipowy sprawdzi się w przypadku przeziębień - można dodać go do mleka lub herbaty, co dodatkowo urozmaici smak tych napojów. Miód akacjowy sprawdzi się przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wszystkie miody natomiast mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - gęsty miód sprawdzi się jako maść, można też przyrządzać z niego płukanki przy infekcjach gardła. Ze względu na działanie prozdrowotne i walory smakowe miodu pszczelego, niejedna dieta pudełkowa Pszczyna wykorzystuje go jako bazę do dressingu sałatkowego.
Zanim odwiedzimy aptekę w poszukiwaniu tabletki ze skoncentrowanymi, często chemicznymi odpowiednikami naturalnych składników polepszających odporność, rozejrzyjmy się po naszej kuchni. Może okazać się, że jest w niej wiele zdrowotnych skarbów, których wcze