Wiadomości

  • 30 października 2020
  • wyświetleń: 4835

Gotowanie na płycie ceramicznej - czy to się opłaca?

Materiał partnera:

Płyty ceramiczne bezsprzecznie pozwalają nam gotować szybciej i wydajniej. Czy warto jednak decydować się na płytę elektryczną? Jakie są koszty gotowania na płycie ceramicznej, jak używać jej oszczędnie, czym różni się od płyty gazowej i jakie są wady i zalety takiego rozwiązania. Dowiedz się wszystkiego na temat gotowania na kuchni ceramicznej.

Kuchenka elektryczna ceramiczna - jak działa?



Podstawę działania płyt ceramicznej stanowi spirala do gotowania. Elementy te nagrzewają pole grzejne, a to z kolei przekazuje ciepło do ustawionego na nim naczynia. Rozwiązanie to może być o tyle uciążliwe, że same grzałki potrzebują nieco czasu na rozgrzanie się, a co za tym idzie, proces gotowania może być nieco przedłużony. Właśnie dlatego jakiś czas temu na rynku pojawił się drugi rodzaj kuchenek ceramicznych wyposażonych w lampy halogenowe - te nagrzewają się dużo szybciej.

Gotowanie na płycie ceramicznej - czy to się opłaca?


Kuchnie ceramiczne - zalety



Zacznijmy od korzyści, jakie przynosi nam gotowanie na płycie ceramicznej. W pierwszej kolejności możemy wymienić tu łatwość obsługi, z którego wynika niesprawiająca kłopotów kontrola procesu gotowania. Druga kwestia to utrzymanie płyty w czystości - gładka powierzchnia nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych, by świetnie się prezentować. Czyszczenie płyty ceramicznej po gotowaniu z reguły będzie ograniczać się do przetarcia jej miękką ściereczką zwilżoną wodą i płynem do mycia naczyń albo dedykowanym detergentem. Wygląd to zresztą kolejna zaleta płyt ceramicznych - są naprawdę eleganckie i dodają kuchni szykownego wyglądu. Pozostałe korzyści łączą się z budową i funkcjami, jakie oferują nam kuchnie ceramiczne. Są one często wyposażone w timer (również z funkcją automatycznego wyłączania pola grzewczego po upływie zaprogramowanego czasu) czy czujniki smażenia. Dodatkowo przeważnie posiadają zabezpieczenia przed dziećmi. Blokada panelu sterowania dostępna w płycie ceramicznej Beko HIC64400E pozwala na bezpieczne gotowanie w obecności dzieci, które nie będą w stanie zmienić wprowadzonych przez nas ustawień ani samodzielnie uruchomić kuchenki. Problemu nie będzie też stanowić podłączenie płyty ceramicznej, szczególnie o napięciu 230 V. W przypadku kuchni gazowej procedura będzie znacznie bardziej skomplikowana. Za dużą zaletę kuchni ceramicznych można uznać ich cenę. Koszt zakupu płyty ceramicznej będzie stosunkowo nieduży.

Kuchnie ceramiczne - zalety


Wady gotowania na płycie ceramicznej



Gorzej będzie natomiast jeżeli chodzi o koszty gotowania na płycie ceramicznej - z całą pewnością będą one wyższe, niż w przypadku kuchenek gazowych i płyt indukcyjnych. Wynikać będzie to przede wszystkim z wyższego zużycia prądu. Tu jednak rozwiązanie mogą stanowić kuchnie gazowe z blatem ceramicznym. Bezpłomieniowa płyta gazowa posiada palniki ukryte pod ceramiczną powierzchnią płyty - jest więc bezpieczniejsza i wydajniejsza od tradycyjnej kuchni gazowej i jednocześnie tańsza w użytkowaniu od elektrycznej płyty ceramicznej. Pobór prądu nie stanowi tu już problemu. Za wadę płyt ceramicznych można uznać także czas nagrzewania się pól grzejnych. Niemniej jednak samo gotowanie i tak będzie przebiegać szybciej w porównaniu z gotowaniem na gazie, gdyż większa ilość energii zostanie przekazana do dna naczynia. Efektywność płyt ceramicznych to ok. 60 %, podczas gdy wydajność kuchni gazowej nie przekracza 50%, co oznacza, że większość energii zamiast trafić do garnka, ulatuje w powietrze. Ostatni z minusów płyt ceramicznych, to ewentualne koszty naprawy. W razie usterki naprawa kuchni gazowej będzie mniej bolesna dla naszego portfela. Jednakże najnowsze płyty wyposażane są systemy, które skutecznie zapobiegają awariom. Płyta ceramiczna Kernau KHC 6411 z system Auto-Stop automatycznie wyłączy się, kiedy dojdzie do jej zalania. Niebezpieczeństwo uszkodzenia płyty przez rozlany płyn w ten sposób jest skutecznie wyeliminowane.



Jak oszczędnie gotować na płycie ceramicznej?



Koszty gotowania na płycie ceramicznej można w łatwy sposób nieco zredukować. Jest na to naprawdę prosty sposób. Jak gotować, by oszczędzać? Wystarczy stosować odpowiednie naczynia. Chodzi tu przede wszystkim o to, by wybierać garnki do gotowania na płycie ceramicznej - posiadają one płaskie, niezaokrąglone dno. Co równie ważne, naczynia należy ustawiać na polach grzewczych o dobrze dobranej średnicy, by w ten sposób zapobiegać stracie energii. Oznaczenie garnków do płyty ceramicznej co do zasady umieszczane są na spodzie naczyń albo na ich opakowaniu. Dodatkowe oszczędności przyniosą nam płyty ceramiczne z funkcją Stand-By. Płyta ceramiczna do zabudowy Kernau KHC 3211, kiedy z niej nie korzystamy, automatycznie przechodzi w stan uśpienia, dzięki czemu pobór prądu jest naprawdę znikomy.

Gotowanie na płycie ceramicznej - czy to się opłaca?


Płyta ceramiczna czy gazowa?



Znasz już wady i zalety płyty ceramicznej - również w zestawienie z płytą gazową. Które rozwiązanie zatem ostatecznie będzie wygodniejsze? Tak naprawdę wszystko zależy od naszych preferencji i sposobu, w jaki będziemy korzystać z kuchenki. Pozytywne opinie użytkowników znajdziemy zarówno w przypadku płyt gazowych, jak i ceramicznych, dlatego warto wybrać urządzenie, które będzie lepiej dostosowane do naszych potrzeb i naszego stylu życia.

Sprawdź więcej inspiracji i porad, realizacje zabudowy kuchennej na stronie MaxKuchnie.pl. Możesz skorzystać również z oferty sprzętów AGD i wyposażenia kuchni w internetowym sklepie Sklep.MaxKuchnie.pl