Praca Pszczyna Praca Pszczyna

pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 12 czerwca 2020
  • wyświetleń: 1282

Co jeść, żeby schudnąć? Oto 7 produktów pomagających schudnąć

Materiał partnera:

Czy jedzenie konkretnych produktów spożywczych może doprowadzić do redukcji masy ciała? Tak, ale pod warunkiem, że odchudzanie to jest prowadzone z rozmysłem i zgodnie z naszym ciałem. W przeciwnym razie doprowadzi ono do powstania wielu powikłań, z których część może mieć postać poważniejszych schorzeń.

Co jeść, żeby schudnąć? Oto 7 produktów pomagających schudnąć


W poniższym artykule opisano listę produktów spożywczych, które warto jeść ze względu na redukcję masy ciała. Oczywiście jeśli chcemy schudnąć, nie możemy się skupiać wyłącznie na tych produktach. Do codziennej diety warto je dodawać stopniowo, by uzyskany efekt dietetyczny nie wywołał powikłań.

Produkty bogate w białko



W grupie produktów bogatych w białko trudno zdefiniować kilka najważniejszych z nich. Dlatego jeśli zależy nam na redukcji masy ciała, warto spożywać różnorodne posiłki białkowe. Dlaczego?

  • Białko podnosi termogenezę po posiłku, przyspieszając jednocześnie proces spalania innych składników odżywczych. Badania wykazały, codzienne spożywanie białka, zwiększa efektywność spalania związków organicznych nawet do 100 kcal (i to bez żadnego wysiłku).
  • Białko bierze udział w procesie metabolizmu, dlatego dostarczenie go do organizmu jest sprawą kluczową dla kondycji układu pokarmowego. Odpowiednia ilość białka zwiększa efektywność trawienia, przyspiesza pracę jelit i pomaga w stabilizacji poziomu cukru.
  • Białka to substancje, które znacznie spowalniają nadejście uczucia głodu. Dzięki temu osoba stosująca dietę białkową nie odczuwa intensywnego apetytu i - tym samym - nie podjada.


Gdzie możemy znaleźć duże ilości białka? Przede wszystkim w chudym mięsie drobiowym i wołowym, rybach, twarogach i jajkach. Duże ilości białka znajdują się też w mleku!

Zdrowe tłuszcze - podstawa zdrowej diety



Trudno wyobrazić sobie bezpieczne odchudzanie bez solidnej, ale i przemyślanej dawki tłuszczów. Brzmi paradoksalnie? Może i tak. Niemniej udowodniono, że dieta o niskiej zawartości cukru, jest raczej męczarnią, niż zdrową redukcją masy ciała. Brak tłuszczów determinuje nasz organizm do wymuszania wchłaniania kolejnych potraw poprzez uczucie sytości. Czy taka dieta ma sens?

Wracając do tematu, jeśli chcemy schudnąć, to warto postawić na zdrowe tłuszcze. Masło klarowane, olej z oliwek czy też olej kokosowy, to tylko niektóre propozycje składników, które warto włączyć do codziennego żywienia. Zdrowy tłuszcz znajdziemy też w tłustych rybach, aczkolwiek pod warunkiem, że nie są one przyrządzane na niezdrowych olejach lub pieczone na margarynie. Tłuszcze można wprowadzić do sałatek (np. oliwa z oliwek), dzięki czemu będziemy mieć ciekawe połączenie witamin i najważniejszych składników odżywczych.

Ocet jabłkowy - prawie cudowne remedium na dużą masę ciała



Mało kto wie, że ocet jabłkowy może istotnie pomóc w walce z nadmierną masą ciała. Ten wydawałoby się mało znany, kuchenny produkt stabilizuje skoki poziomu cukru we krwi. Co więcej - udowodniono też, że w znacznym stopniu poprawia on wrażliwość insulinową, czyli zdolność organizmu do zmniejszania nadmiernej ilości cukru we krwi (np. po jedzeniu).

Badania przeprowadzone na ochotnikach wykazały, że codzienne spożycie octu jabłkowego w ilościach 15 - 30 mililitrów, przyśpiesza spalanie kalorii (nawet o 300 kcal dziennie) i korzystnie wpływa na redukcję masy ciała (około 1.5 kilograma w 3 miesiące). Warunek jest jeden: produkt ten musi być stosowany w regularny sposób i jak najmniej przetworzony podczas procesu gotowania.

Odchudzanie to długotrwały proces - oczywiście można schudnąć nawet 10 kilogramów w miesiąc jednak takie działanie często mija się z celem. Drastyczne diety spowolniają metabolizm, przez co kolejne "ucinanie" dziennej podaży kalorii przynosi coraz mniejszą skuteczność. Co więcej mocno obciążają organizm oraz negatywnie wpływają na samopoczucie i motywację do dalszego odchudzania. Najczęściej skuteczniejsze okazuje się stopniowe wprowadzanie zmian w diecie, włączając do niej zdrowe produkty, które lubimy spożywać - pisze portal abczywienia.pl.

Sycące owoce - źródło zdrowia dla każdego



Choć w naszych domach rodzinnych często podkreślano, jak ważne dla codziennej diety są owoce, to osobom z nadwagą nie poleca się jedzenia niektórych z nich. Powód jest prosty - zawierają one mnóstwo cukrów prostych, które następnie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Nie oznacza to jednak, że owoców nie można jeść wcale.

Wręcz przeciwnie - warto postawić te, które w swoim składzie zawierają dużo błonnika. Dzięki temu po ich zjedzeniu nie będziemy tak szybko odczuwać głodu. Dobrym pomysłem (na codzienną przekąskę) są owoce jagodowe, gdyż to one zawierają najwięcej błonnika. W szczególny sposób warto tu polecić maliny, truskawki, jeżyny, jagody i oczywiście ukochane przez wszystkich rodzime borówki.

Osobny akapit warto polecić grejpfrutom, gdyż - w przeciwieństwie do wielu innych owoców - wykazują one silne działanie odchudzające. Poleca się je zwłaszcza cukrzykom, gdyż stabilizują one poziom cukru we krwi. Ponadto zawierają one dużo błonnika (o którym później), dzięki któremu zwiększają one uczucie sytości. Włączając grejpfruty do codziennej diety, warto pamiętać o tym, by spożywać je na około pół godziny przed posiłkiem.

Warzywa - źródło wody i błonnika



Odchudzanie bez warzyw to nie odchudzanie. Dlatego chcąc zredukować naszą masę ciała, musimy je włączyć do codziennej diety. Składają się one w głównej mierze z błonnika i wody, dzięki czemu w oczywisty sposób wspierają procesy trawienia i metabolizm organizmu. Poza tym ich wartość energetyczna jest bardzo mała. Dla przykładu 100 gram karczochu to zaledwie 80 kcal.

Co więcej - warzywa są bardzo bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na całość organizmu człowieka. W zasadzie produkty warzywne można spożywać bez ograniczeń, aczkolwiek jest jedno "ale". O nim zresztą poniżej.

Błonnik - dobrze wszystkim znany



W niniejszym artykule skupiliśmy się na produktach bogatych w błonnik, ale nie napisaliśmy jeszcze zbyt wiele na temat jego samego. Dlaczego to właśnie on jest tak ważny w codziennej diecie?

  • Nie ulega przetrawieniu. Ludzki organizm nie trawi błonnika, dzięki czemu jego porcje pobudzają ruchy perystaltyczne jelit. Jest to szczególnie ważne w kontekście stabilizacji poziomu cukru, unikania zaparć i wielu innych czynników.
  • Zwiększa swoją objętość. Błonnik "puchnie" przy kontakcie z wodą, działając podobnie jak gąbka. Dzięki temu znacznie dłużej utrzymuje się on w żołądku, minimalizując odczucie łaknienia i - w konsekwencji - zmniejszając liczbę przyjmowanych kalorii.


Błonnik ma jedną, zasadniczą wadę. Nie można go spożywać bez popijania dużą ilością wody. Medycyna zna przypadki wystąpienia zaparć wywołanych przez substancje bogate w błonnik, które to należało usuwać operacyjnie. Co więcej - diet bogatych w błonnik nie powinny stosować osoby cierpiące na silne schorzenia układu pokarmowego (zwłaszcza jelit i żołądka). Dużych ilości błonnika nie powinny też wchłaniać osoby, które cierpią na nowotwory jelit.

Papryczka chili - źródło kapsaicyny



Papryczki chili są bardzo rzadko stosowane przez osoby z nadwagą. A szkoda, ponieważ bardzo korzystnie wpływają one na pracę jelit, procesy metaboliczne i jednocześnie usprawniają spalanie kalorii. Dlaczego są one aż tak skuteczne? Ponieważ zawierają kapsaicynę, która to jest odpowiedzialna za ich ostry smak. Papryczki chili nie powinny być jednak stosowane przez osoby cierpiące na choroby jelit, w tym coraz częstszą chorobę Leśniowskiego - Crohna.

U wszystkich pozostałych osób można ją stosować, ale - co ważne - jej efekt odchudzający również jest zależny od wielu czynników. Jednym z nich jest częstotliwość spożywania pikantnych potraw. Im jemy je rzadziej, tym większą skuteczność w redukcji masy ciała odegra wprowadzenie papryczek do diety.

Zdrowa dieta = równoważona dieta



Wszystkie powyższe składniki diety są bardzo ważne w trakcie odchudzania, ale... równie istotne są ich odpowiednie proporcje. Nadmiar niektórych z powyższych produktów może doprowadzić do wielu poważnych powikłań, w tym do niestrawności i nieżytu jelit. W procesie odchudzania równie ważna jest odpowiednia częstotliwość wchłaniania pokarmów. Im jest ich więcej (naturalnie w mniejszych porcjach) tym lepiej dla naszego organizmu.

Podsumowanie



Odpowiedni skład codziennej diety to nie jedyny warunek redukcji masy ciała. W rzeczywistości nic nie zastąpi ruchu na świeżym powietrzu i odrobiny wysiłku. Już od wielu lat dietetycy wskazują, że tylko w ten sposób efekt redukcji masy ciała jest w pełni widoczny. Dbając jednocześnie o dietę i ruch, możemy mieć pewność, że zmiany żywieniowe nie zakończą się kolejnym efektem jojo.