Wiadomości
- 7 lutego 2020
- wyświetleń: 1836
Własna pizzeria. O czym warto pamiętać zakładając lokal tego typu?
Materiał partnera:
Nasi rodacy coraz częściej jadają na mieście - rynek ten wart jest już kilkadziesiąt miliardów złotych. W dużej mierze jest to sposób na spędzanie wolnego czasu, ogromną rolę odgrywają jednak aspekty praktyczne, takie jak brak czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków. Według badań sprzed kilu lat, 80% z nas spożywa obiad w lokalu lub gotowy w pracy lub domu. Jednocześnie wciąż utrzymuje się bardzo wysoka popularność pizzy. Co zrobić, by była ona sposobem na sukces?
Danie prozaiczne i wyjątkowe zarazem. Czego chcą konsumenci?
Pizza, jaką znamy na naszym rynku, bogata w najrozmaitsze składniki, jest dość odległa od swojego włoskiego pierwowzoru, ale cóż to za problem - czyni to z niej danie niezwykle różnorodne i zdolne zdobywać podniebienia konsumentów o najrozmaitszych upodobaniach. Rozmaite są też okoliczności, w jakich okrągły placek trafia na nasze stoły - mogą to być zarówno spotkania towarzyskie, jak i konieczność sięgnięcia po sycący posiłek w pełnym zadań dniu.
Jedno i drugie daje nam istotne atuty z walce z największym wyzwaniem w tego typu działalności - konkurencji sieciówek. Choć zdobywają spore rzesze mniej wymagających klientów, spętane są wytycznymi franczyzodawców. Indywidualny styl - zarówno w obszarze menu jak i sposobu budowania klimatu w lokalu - jest tymczasem jednym z najlepszych sposobów na zjednanie sobie konsumentów. Choć pizza w każdej postaci pozostaje daniem prostym i nieszczególnie wysublimowanym, wiąże się z nią pewien specyficzny koloryt - dobry pizzer potrafiący w efektowny sposób przygotowywać ciasto na oczach gości jest niezwykle cenny.
Jednocześnie jednak, to pizza niezmiennie jest czołówce dań zamawianych z dowozem. Oznacza to, że nawet nie posiadając tak istotnej zwykle w gastronomi dogodnej lokalizacji jesteśmy w stanie skutecznie walczyć o klienta - jeśli tylko potrafimy dostarczyć mu produkt, który spełnia jego oczekiwania.
Zadbaj o odpowiednie wyposażenie kuchni, a zdobędziesz wiernych klientów
Wyposażenie w kuchni w większości nie będzie w istotny sposób różniło się od tego, jakie niezbędne jest w innych lokalach - musi spełniać wymogi sanitarne. Szczególną uwagę poświęcić należy jednak jej sercu - piecowi. Pizza wymaga specyficznych warunków wypieku - trwa on bowiem stosunkowo krótko, jednak konieczna jest należyta temperatura. O budowie tradycyjnego pieca opalanego drewnem w większości przypadków nie ma mowy, czy to ze względu na architekturę obiektu czy po prostu koszty. Jedynym wyjściem jest wówczas specjalny piec do pizzy, który dzięki odpowiedniej budowie (m.in. wkłady szamotowe akumulujące ciepło) pozwoli nam w tym niedługim czasie obróbki termicznej uzyskać właściwy efekt, bez miejsc niedopieczonych czy przesuszenia. Jak możemy przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quality, dostępne są dziś urządzenia gazowe i elektryczne, w najrozmaitszych odmianach pozwalających dopasować je do konkretnej kuchni i zapotrzebowania, jakiemu musi ona sprostać. Gazowe, choć są bardziej kosztowne w zakupie, pozwalają na znaczne obniżenie kosztów użytkowania.