Wiadomości
- 2 lutego 2020
- wyświetleń: 44680
[WIDEO, ZDJĘCIA] W Pszczynie otwarto pierwszą jadłodzielnię!
We wtorek, 28 stycznia oficjalnie otwarto pierwszą jadłodzielnię w Pszczynie. Inicjatorzy akcji już zapowiadają, że w niedługim czasie w naszym mieście pojawią się kolejne lodówki.
Loading...
Foodsharing to dzielenie się z innymi żywnością. Jak to działa? - Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować lub którą chcesz przekazać potrzebującym. W ten sposób dzielisz się dobrem, wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem - nie marnuj - instruują inicjatorzy akcji i dodają - jeśli jesteś w potrzebie - poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie!
Pierwsza jadłodzielnia została otwarta we wtorek, 28 stycznia po wieczornej mszy św. w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Częstochowskiej w Pszczynie. Podczas oficjalnego otwarcia ksiądz proboszcz pobłogosławił to miejsce i podziękował i pogratulował pomysłu inicjatorom akcji. Zapowiedział także, że wkrótce obok lodówki ustawiony zostanie regał na "suchą" żywność, nie wymagającą przechowywania w chłodni. Dostęp do pokarmów jest całodobowy.
Kolejne lodówki ustawione zostaną w parafii pw. Wszystkich Świętych w Pszczynie - tu będzie można zaglądać w godzinach 6.00-22.00. Obecnie trwają tam prace polegające na dostosowaniu pomieszczenia do potrzeb jadłodzielni. Inicjatorzy akcji zapowiadają, że to nie koniec: - jak Pszczyna zda egzamin, to idziemy dalej na sołectwa (jest ich 12). Wola już też pragnie takiej inicjatywy. Dajemy sobie czas i działamy dalej.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
- produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
- produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
- wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania)
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
- żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
- potraw zawierających surowe jaja;
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
- alkoholu.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.