Wiadomości

  • 27 stycznia 2020
  • 2 lutego 2020
  • wyświetleń: 44680

[WIDEO, ZDJĘCIA] W Pszczynie otwarto pierwszą jadłodzielnię!

We wtorek, 28 stycznia oficjalnie otwarto pierwszą jadłodzielnię w Pszczynie. Inicjatorzy akcji już zapowiadają, że w niedługim czasie w naszym mieście pojawią się kolejne lodówki.

Loading...


Foodsharing to dzielenie się z innymi żywnością. Jak to działa? - Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować lub którą chcesz przekazać potrzebującym. W ten sposób dzielisz się dobrem, wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem - nie marnuj - instruują inicjatorzy akcji i dodają - jeśli jesteś w potrzebie - poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie!

Pierwsza jadłodzielnia została otwarta we wtorek, 28 stycznia po wieczornej mszy św. w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego i Matki Bożej Częstochowskiej w Pszczynie. Podczas oficjalnego otwarcia ksiądz proboszcz pobłogosławił to miejsce i podziękował i pogratulował pomysłu inicjatorom akcji. Zapowiedział także, że wkrótce obok lodówki ustawiony zostanie regał na "suchą" żywność, nie wymagającą przechowywania w chłodni. Dostęp do pokarmów jest całodobowy.

Kolejne lodówki ustawione zostaną w parafii pw. Wszystkich Świętych w Pszczynie - tu będzie można zaglądać w godzinach 6.00-22.00. Obecnie trwają tam prace polegające na dostosowaniu pomieszczenia do potrzeb jadłodzielni. Inicjatorzy akcji zapowiadają, że to nie koniec: - jak Pszczyna zda egzamin, to idziemy dalej na sołectwa (jest ich 12). Wola już też pragnie takiej inicjatywy. Dajemy sobie czas i działamy dalej.

Otwarcie pierwszej w Pszczynie Jadłodzielni - 28.01.2020 · fot. Grzegorz Załucki


Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
  • takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
  • produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
  • produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
  • wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania)


Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
  • żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
  • potraw zawierających surowe jaja;
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
  • alkoholu.

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.