Wiadomości
- 5 kwietnia 2018
- wyświetleń: 4712
Naturhouse poleca przepisy na dietetyczne desery i wypieki
Materiał partnera:
Czekoladowe ciasto z fasoli, lekkie tiramisu i muffinki z ciecierzycy - poznaj przepisy od Naturhouse Pszczyna!
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
Przygotowanie:
Puszki fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenduje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i bananem. Następnie dokładamy kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz słodzik. Wszystko blendujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy razem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Lekkie tiramisu
Składniki (porcja 150 g):
Przygotowanie:
W misce miksujemy biały serek z cukrem wanilinowym, słodzikiem i aromatem waniliowym lub śmietankowym. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.
W kubeczku zaparzamy kawę, najlepiej mocną, ale według uznania. Do kawy dodajemy aromat rumowy. W kawie moczymy ciastka Peipakoa Boambou i nasączone układamy w szklaneczce/kielichu/salaterce, zaczynając od dolnej warstwy. Na ciasteczka wylewamy część serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę ciasteczek nasączonych kawą, posypując je startą gorzką czekoladą. Następnie wylewamy kolejną część serka, posypujemy kakao, kładziemy warstwę ciastek, posypujemy czekoladą, i tak powtarzamy w zależności od ilości warstw jakie chcemy osiągnąć. Ważne, by ostatnią warstwą był serek lekko przyprószony startą czekoladą. Deser chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Muffinki z ciecierzycy
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj składniki według kolejności. Rozłóż w foremki. Piecz 20-25 minut.
Więcej przepisów? Zapraszamy do Naturhouse na Rymarską 1, tel. 882-146-626.
Składniki:
- 2 puszki po 240 g fasolki czerwonej konserwowej
- 20 kropli słodzika Pecva
- 1 duży banan
- 4 jaja kurze całe
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6-8 łyżek naturalnego kakao
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Puszki fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenduje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i bananem. Następnie dokładamy kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz słodzik. Wszystko blendujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy razem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Lekkie tiramisu
Składniki (porcja 150 g):
- 2 ciasteczka Peipakoa bombou
- serek biały typu President 0% (150g)
- cukier wanilinowy
- słodzik Pecva ze stewią (około 5 łyżeczek)
- 50 ml kawy
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- saszetka Apinat Cacao
- 1/3 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie
- 3 łyżki wody
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- aromat rumowy
Przygotowanie:
W misce miksujemy biały serek z cukrem wanilinowym, słodzikiem i aromatem waniliowym lub śmietankowym. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.
W kubeczku zaparzamy kawę, najlepiej mocną, ale według uznania. Do kawy dodajemy aromat rumowy. W kawie moczymy ciastka Peipakoa Boambou i nasączone układamy w szklaneczce/kielichu/salaterce, zaczynając od dolnej warstwy. Na ciasteczka wylewamy część serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę ciasteczek nasączonych kawą, posypując je startą gorzką czekoladą. Następnie wylewamy kolejną część serka, posypujemy kakao, kładziemy warstwę ciastek, posypujemy czekoladą, i tak powtarzamy w zależności od ilości warstw jakie chcemy osiągnąć. Ważne, by ostatnią warstwą był serek lekko przyprószony startą czekoladą. Deser chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Muffinki z ciecierzycy
Składniki:
- 240 g zmielonej ciecierzycy
- 1 jajko
- 10-15 kropli słodzika PECVA
- 300 g żurawiny
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj składniki według kolejności. Rozłóż w foremki. Piecz 20-25 minut.
Więcej przepisów? Zapraszamy do Naturhouse na Rymarską 1, tel. 882-146-626.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Naturhouse
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Naturhouse" podaj