Wiadomości

  • 5 kwietnia 2018
  • wyświetleń: 4712

Naturhouse poleca przepisy na dietetyczne desery i wypieki

Materiał partnera:

Czekoladowe ciasto z fasoli, lekkie tiramisu i muffinki z ciecierzycy - poznaj przepisy od Naturhouse Pszczyna!

Czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki:
  • 2 puszki po 240 g fasolki czerwonej konserwowej
  • 20 kropli słodzika Pecva
  • 1 duży banan
  • 4 jaja kurze całe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 6-8 łyżek naturalnego kakao
  • garść suszonej żurawiny


Przygotowanie:
Puszki fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenduje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i bananem. Następnie dokładamy kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz słodzik. Wszystko blendujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy razem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Centrum Dietetyczne Naturhouse
Czekoladowe ciasto z fasoli


Lekkie tiramisu

Składniki (porcja 150 g):
  • 2 ciasteczka Peipakoa bombou
  • serek biały typu President 0% (150g)
  • cukier wanilinowy
  • słodzik Pecva ze stewią (około 5 łyżeczek)
  • 50 ml kawy
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • saszetka Apinat Cacao
  • 1/3 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie
  • 3 łyżki wody
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • aromat rumowy


Przygotowanie:
W misce miksujemy biały serek z cukrem wanilinowym, słodzikiem i aromatem waniliowym lub śmietankowym. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.

W kubeczku zaparzamy kawę, najlepiej mocną, ale według uznania. Do kawy dodajemy aromat rumowy. W kawie moczymy ciastka Peipakoa Boambou i nasączone układamy w szklaneczce/kielichu/salaterce, zaczynając od dolnej warstwy. Na ciasteczka wylewamy część serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę ciasteczek nasączonych kawą, posypując je startą gorzką czekoladą. Następnie wylewamy kolejną część serka, posypujemy kakao, kładziemy warstwę ciastek, posypujemy czekoladą, i tak powtarzamy w zależności od ilości warstw jakie chcemy osiągnąć. Ważne, by ostatnią warstwą był serek lekko przyprószony startą czekoladą. Deser chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Centrum Dietetyczne Naturhouse
Lekkie tiramisu


Muffinki z ciecierzycy

Składniki:
  • 240 g zmielonej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 10-15 kropli słodzika PECVA
  • 300 g żurawiny
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj składniki według kolejności. Rozłóż w foremki. Piecz 20-25 minut.

Centrum Dietetyczne Naturhouse
Muffinki z ciecierzycy


Więcej przepisów? Zapraszamy do Naturhouse na Rymarską 1, tel. 882-146-626.

Centrum Dietetyczne Naturhouse

43-200 Pszczyna
ul. Rymarska 1

tel. 32 793- 58 -70
kom. 882-146- 626



Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Naturhouse" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Naturhouse

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Naturhouse" podaj