Wiadomości
- 28 sierpnia 2015
- wyświetleń: 19891
Kogut i Kurka w Goczałkowicach
Zmienia się cały czas gastronomiczna mapa naszego powiatu. Jedne restauracje upadają, a w ich miejsce powstają nowe. Pamiętacie Dworek Alkazja w goczałkowickim uzdrowisku? Od kilku miesięcy w tym miejscu działa nowa, ciekawa restauracja Kogut i Kurka. Ciekawa, bo serwuje dania kuchni śląskiej w dwóch odsłonach - tradycyjnej i fantazyjnej, inspirowanej kuchnią fusion.
W menu znajdziemy więc tradycyjną "Kaczkę po Ślunsku" z modrą kapustą i śląskimi kluskami (36 zł), ale także fantazyjną "Wstawioną Kaczkę" w sosie cydrowym, podaną z ziołowymi kopytkami i marynowanymi buraczkami (40 zł). Jest też pstrąg. W tradycyjnej karcie jest on smażony na maśle, podany z frytkami i surówką (29 zł), a w fantazyjnej mamy filet z pstrąga, przełożony pesto z orzechów laskowych, na gorącej sałatce z kaszy pęczak (36 zł).
W zupach też tradycyjnie i fantazyjnie. Po jednej stronie mamy domowy rosół (10 zł) czy żurek (12 zł), po drugiej aksamitny krem z kalarepy z kaszą jaglaną, złamany prażonym słonecznikiem i odrobiną słodkiej śmietany (10 zł).
Desery też niczego sobie. W menu m.in. parfait chałwowe z bakaliami i sosem wiśniowym (10 zł) lub gruszka szafranowa podana na sosie waniliowym (16 zł). Menu dopełniają dania wegetariańskie i dania dla dzieci.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.