Wiadomości
- 23 sierpnia 2015
- wyświetleń: 20936
Śledź i galert na Festiwalu Maszketów
Śledź i galert były tematem przewodnim tegorocznego Festiwalu Pszczyńskich Maszketów Chochla 2015, który odbył się w niedzielę na pszczyńskim rynku. Statuetka Chochli trafiła do Koła Gospodyń Wielskich z Rudziczki.
W szranki zawodów kulinarnych stanęła rekordowa ilość trzynastu amatorskich zespołów z terenu całego powiatu. Profesjonalne jury oceniało nie tylko smak śląskich przystawek, ale również wystrój stoisk, organizację i wygląd uczestników. Ostatecznie rywalizację wygrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rudziczki, wyprzedzając KGW Rudołtowice i KGW Czarków.
Podczas festiwalu odbył się też konkurs z udziałem VIPów. Swoje umiejętności zaprezentował poseł na Sejm RP Sławomir Kowalski, burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol, komendant Straży Pożarnej Ireneusz Smolarek oraz nowy komendant Straży Miejskiej Artur Krzyżaniak. W konkursie przygotowania śledzia wszyscy zawodnicy zajęli równorzędne, pierwsze miejsce.
Dodatkową atrakcją tegorocznej "Chochli" były Warsztaty Kulania Klusek. Ich uczestnicy otrzymywali specjalnie przygotowane certyfikaty.
Jak zwykle festiwalowi towarzyszył kiermasz potraw regionalnych oraz występy artystyczne - Orkiestry Rozrywkowej Ogniska Muzycznego oraz Chóru Lutnia.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.