pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 5 grudnia 2014
  • wyświetleń: 9650

Przyrządzamy suma afrykańskiego

Artykuł sponsorowany:

Święta tuż, tuż... z serii Kulinarny Atlas Ryb - wszystko o sumie afrykańskim.

Skąd sum afrykański?

Sum afrykański (Clarias gariepinus Burchell) żyje w sposób naturalny w wysychających afrykańskich zbiornikach słodkowodnych. Warunki panujące w takich zbiornikach spowodowały, że w procesie ewolucji wykształcił się u tego gatunku szereg cech umożliwiających przetrwanie niekorzystnych dla życia ryb okresów. Właściwości te, między innymi zdolność do oddychania powietrzem atmosferycznym oraz wytrzymałość na zagęszczenie ryb spowodowały, że gatunek ten okazał się bardzo przydatny do chowu przemysłowego. Sum afrykański stał się obiektem chowu w połowie lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Do Europy trafił na początku lat osiemdziesiątych. Do Polski w roku 1989. Pierwszy rozród suma afrykańskiego przeprowadzono w Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu. Aktualnie jest on całorocznie hodowany w kilku miejscach w Polsce, w tym na terenie Pielgrzymowic - www.pielgrzymowice.pl.

LGR Żabi Kraj, sum afrykański
Sum afrykański · fot. LGR Żabi Kraj


Jak się hoduje suma afrykańskiego?

Sum afrykański jest rybą wszystkożerną preferującą jednak organizmy zwierzęce. W chowie przemysłowym pokarm stanowią pełnowartościowe pasze granulowane. Sum w naszym klimacie w okresie letnim przyrasta w stawach. Jednak ze względu na duże wymagania temperaturowe (optymalna temperatura powyżej 25 stopni, minimalna 14 stopni) właściwa produkcja prowadzona jest w basenach włączonych w recyrkulowane obiegi wody. W obiektach takich utrzymywana jest odpowiednia temperatura oraz odpowiednia jakość wody. Wspomniane powyżej cechy suma umożliwiają chów ryb w dużym zagęszczeniu.

LGR Żabi Kraj, sum afrykański
Sum afrykański · fot. LGR Żabi Kraj


Jakie są walory smakowe i wartościowe suma afrykańskiego?

Sum afrykański ma mięso o małej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka ogólnego. Mięso jest doskonałe pod względem smakowym, dietetycznym i kulinarnym. Zaletą suma afrykańskiego jest stosunkowo wysoka wydajność technologiczna. Dla niektórych konsumentów ma też znaczenie fakt, że w mięśniach suma nie występują ości śródmięśniowe charakterystyczny dla ryb z rodziny karpiowatych.

Jak przyrządzić suma afrykańskiego?

Zapraszamy do obejrzenia filmiku instruktażowego, w którym zapoznają się Państwo jak sprawdzić czy sum afrykański jest świeży, jakie przygotować potrawy z suma.



Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.

LGR Żabi Kraj