Wiadomości
- 13 grudnia 2013
- wyświetleń: 3218
Konkurs kulinarny z LGR Żabi Kraj
Artykuł sponsorowany:
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Żabi Kraj" serdecznie zaprasza wszystkich miłośników potraw z ryb do wzięcia udziału w Międzyregionalnym Konkursie Kulinarnym "Kulinarny Atlas Ryb" organizowanym przez LGR "Żabi Kraj" w ramach projektu współpracy.
Do konkursu można zgłosić 2 potrawy przygotowane z ryb hodowanych na terenie Lokalnych Grup Rybackich z południa Polski (np. z karpia, suma afrykańskiego, suma europejskiego, karasia, amura, sandacza, szczupaka, lina, tołpygi).
Pula nagród to 2.800,00 złotych! Nagrodzonych zostanie aż 7 potraw (I miejsce bon o wartości 700 zł).
Prezentacja potraw wraz z rozstrzygnięciem konkursu będzie miała miejsce 17 grudnia (wtorek) w sali widowiskowej MCK " Pod Pegazem" w Skoczowie przy ul. Targowej 26.
Dla smakoszy LGR przygotowała bezpłatne degustacje m.in. karpia wędzonego.
Regulamin konkursu oraz karty zgłoszenia znajdują się na stronie: zabikraj.pl.
---
Kontakt w sprawie konkursu kulinarnego:
Biuro LGR "Żabi Kraj"
ul. Mickiewicza 9, 43-430 Skoczów
tel. 33 487 49 55; e-mail: kulinaria@zabikraj.pl
http://www.zabikraj.pl
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w zrównoważone rybołówstwo.
---
Wyniki z Międzyregionalnego Konkursu Kulinarnego pt. "Kulinarny Atlas Ryb".
I miejsce - Gospodarstwo rybackie Piotr Hansel z Bąkowa, potrawa: Wędzony sum afrykański
II miejsce - Stowarzyszenie KGW w Pielgrzymowicach, potrawa: Karp w galarecie - Regina Król, Elżbieta Holeksa, Maria Niesłończyk
III miejsce - KGW Zaborze, potrawa: Mufina z amura z smażoną cebulą i jabłkiem - Maria Pytel, Tatiana Zaor
IV miejsce - Damian Piorun, potrawa: Orientalna przyjemność
V miejsce - Restauracja "Piernikowa Chata" w Wiśle, potrawa: Karp duszony w sosie winno-koperkowym podany puree z awokado w akompaniamencie karmelizowanych kasztanów - Sebastian Legierski
VI miejsce - Aleksandra i Jonasz Jankowscy, potrawa: Zupa karpiowa na ciemnym piwie koźlaku
VII miejsce - Maria i Andrzej Donocik, potrawa: Karp w kapuście zasmażanej
Przygotowanie potrawy "Wędzony sum afrykański"
Składniki: sum afrykański, woda, sól, włoszczyzna
Sprawione ryby wypłukać, aby usunąć resztki krwi, a następnie moczyć 12 godzin w solance i włoszczyźnie. Następnie wkładamy na haczyk do wędzoka i wędzimy w temperaturze 50-60 stopni minimum 4 godziny.
Ilość potraw: 32, w tym 13 potraw z Żabiego Kraju
Ilość grup: 20 grup
Ilość uczestników: 34 osób
Konkurs po raz pierwszy był organizowany w zeszłym roku, jednak był o charakterze lokalnym, tegoroczna edycja była współorganizowana przy współpracy Lokalnych Grup Rybackich z Południa Polski, między innymi uczestniczyli przedstawiciele Lokalnej Grupy Rybackiej Bielska Kraina (siedziba w Bielsku), Opolszczyzna (siedziba w Opolu) i Dolina Karpia (siedziba w Zatorze).
Ilość potraw z LGR Opolszczyzna: 3 potrawy
Ilość potraw z Bielskiej Krainy: 6 potraw
Ilość potraw z Doliny karpia: 2 potrawy
Z poza terenu: 8 potraw
W Jury :
Aleksander Szymura - Dyrektor Pracy
Andrzej Ochodek - redaktor z Radia Katowice
Jacek Dutka - Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
Ryszard Kostra - Właściciel firmy cateringowej "U Ryśka"