Wiadomości

  • 8 czerwca 2009
  • wyświetleń: 24215

Foto-temat: Festiwal Śląskie Smaki

Kolejna odsłona najsmaczniejszego festiwalu w regionie odbyła się w niedzielę, 7 czerwca w Pszczynie. Konkurs kulinarny i występ gwiazdy wieczoru – Zespołu „Śląsk” przyciągnęły prawdziwe tłumy.

Foto-temat: Festiwal Śląskie Smaki
Wymiana kulinarnych opinii pomiędzy eurodeputowanym prof.Adamem Gierkiem a Zastępcą Burmistrza Tomaszem Drąszkowskim
fot. leniox / klub pless.pl


Rekordowa ilość drużyn startujących w konkursie kulinarnym przyciągnęła tysiące spragnionych dobrych smaków mieszkańców województwa i gości z innych regionów. 23 drużyny walczyły o tytuł Eksperta Śląskich Smaków w dużym namiocie ustawionym w pszczyńskim parku. Ich wyczyny można było oglądać również na ogromnym ustawionym przy scenie telebimie.

Kiedy uczestnicy konkursu pichcili swoje popisowa dania, na scenie występowali zaproszeni goście – Big Band, kabaret Masztalscy, Samokhin Band oraz zespół Strefa.

Pełne ręce roboty miało jury, w którym zasiadali przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej, znana i lubiana Joanna Bartel, znawczyni kuchni Hanna Szymanderska oraz zwyciężczyni trzech poprzednich festiwali – Lidia Szary z KGW w Ornontowicach. Pod czujnym okiem przewodniczącego jury, Artura Kupczyka ze Śląskiej Grupy Kulinarnej, jury kosztowało wszystkich przygotowanych potraw – łącznie było ich aż 69! Wybór zwycięzców był więc nie lada wyzwaniem. Ostatecznie, po podliczeniu jurorskich głosów, wyłoniono zwycięzców.

Foto-temat: Festiwal Śląskie Smaki · fot. ŚOT


Wyniki konkursu:
AMATORZY
I miejsce- KGW Kobiernice
- rogaliki „niebo w gębie”
- kwaśnicorka na wędzonce
- kaczka nadziewaczka szaro-biała klucha modra kapucha

II miejsce - KGW Wisła Wielka
- kopa pszczyńska „co kopie”
- krem brokułowy
- rolada z dziczyzny, kluski fusiate modra kapusta z boczkiem

III miejsce - KGW Oswiszcze
- krokiety z farszem cebulowym chrusty
- rosół z kury ze swojskimi nudlami
- kaczka pieczona nadziewana warzywami z sosem, kluskami i modrą i białą kapustą

PROFESJONALIŚCI
I miejsce - Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice)
- hekele na tostach chleba razowego receptura tradycyjna
- agrest w malcu na mioduli
- pucka na kwaśno, golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem

II miejsce - Restauracja "U przewoźnika" Tychy
- ajerkuch z apfelusem
- bryja z gniecionym kartoflem
- kaczka z jabłkami kluski czorne z biołymi kapusta młodo dymfowano

III miejsce - Restauracja „Frykówka” Pszczyna
- jabłecznik „jak u mamy” podawany z sosem goździkowym
- żurek w bochnie chleba z grzybami
- żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów

Ostatnim elementem imprezy był oczekiwany przez wszystkich występ zespołu „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Całość imprezy poprowadził Dariusz Niebudek, a organizatorami byli Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Pszczyna i Pszczyńskie Centrum Kultury.

ŚOT

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.